varna deska

Anonymni
18.8.08 12:25

varna deska

ahoj,chtela bych poradit s varnou deskou.byla jsem zvykla varit na plynu,ted mam asi rok elektricky sporak a nemuzu si zvyknout.Uvazuji o sklokeramicke desce a zajimalo by me jestli je jina nez elektricke plotynky.Na tech kdyz varim me kazdou chvilku neco pretece,protoze to ztlumim pozde,nebo plotnu vypnu a hrnec zapomenu sundat,nebo se me pomalim ztlumenim kazdou chvili neco pripali:(na plynu se tohle stat nemuze:)prijde mi ze i kdyz neco smazim,olej je brzy prepaleny, atd..
Tak by me zajimalo jestli je v tomhle sklokeramicka lepsi,jestli po ztlumeni driv zchladne,po vypnuti neni tak dlouho horka…Deska se mi libi,ale jestli je to stejne nebo podobne,radsi se vratim k osvedcenemu plynu.diky za rady

  • Nahlásit
  • Citovat
Napsat příspěvek

Reakce:

5264
18.8.08 12:36

Sklokeramická deska - indukční se chová přesně jako plyn. Taky jsem byla zvyklá vařit na plynu a sklokeramice u tchyně byla nešťastný. Naštěstí jsme si domů pořídili indukci a jsem nadšená :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2724
18.8.08 14:34

Normální sklokeramika jsou vlastně elektrické plotýnky překryté tou sklokeramickou deskou. Musí se počítat se značnou tepelnou setrvačností tj pomalým náběhem na pracovní teplotu a velkým zbytkovým teplem po vypnutí. Teď vařím na klasickém elektrickém sporáku (a jde to, zvykla jsem si), ale „už“ za půl roku bude mít indukční, pro pohodlí, bezpečnost a ekonomiku provozu.
Bára

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
andela
18.8.08 21:33

sklokeram.deska nebo přímo el plotny je dle mého praš´t jako uhoď. U desky to taky trvá než se nahřeje, pak zas než schladne …
Ale … třeba já mám 6 stupˇnů na knoflíku, když začínám vařit, jedu na 6, jak se mi třeba cubulka začne dělat, stahuju na 4, a pak i na 4 vařím. V papiňáku stahuju až na 1 nebo 2 to stačí bohatě. Na smažení používám taky 4, někdy 5.
Takže nejvyšší stupeň používám jen na rozjetí plotny ;).
Jinak když něco už skoro přetíká tak to rychle přetáhnu vedle plotny, plotnu stlumím, a chvilinku počkám a vrátím hrnec zpět.Mě utekly tak houby, nebo mi přetíkají knedlíky či rýže jak to hodně jakoby pění :roll:

  • Nahlásit
  • Citovat
1468
18.8.08 21:58

Ahoj.
Vařila jsem na plynu, pak na prastaré elektrice, pak zase na plynu (nic z toho jsem si nevybrala). V nové kuchyni mám klasickou sklokeramiku na 230 V. Pokud by byla možnost (připojení na 380 V), šla bych jednoznačně do indukce. Nicméně zrušení plynu nelituji. Pár krát jsem přetekla - nic hrozného, likvidace škod nesrovnatelně jednodušší než u plynu. Regulace celkem v pohodě, staré elektrické plotny byly naprosto hrozné (nenaučila jsem se na nich za 7 let a údržba - katastrofa).

Beruška :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
853
19.8.08 06:21

Ahooj..určitě si připlatte a jdi do indukce.Pořídili sme si ji nedávno a rozhodovali se mezi klasickou sklokeramikou a indukcí.Jenže manžel chtěl indukci a tvrdil mi, že u indukce když ti to přeteče tak se to v žádném případě nedostane pod hrnec jako u klasiky, jelikož vlastně to máš obepnuté magnetem a dál tě to nepustí tudíž máš o práci méně a utřeš to jenom okolo a nic se ti nepřipeče/také sem na přetékání byla expert-ted už mín, jelikož si hlídám než se to začne vařit ztlumim a ok/.Nevěřila sem tomu, ale vážně je tomu tak.Navíc vaření na tom je uplně super, rychlé a pokud něco přeteče na moment odstavim utřu a hned vrátím na stejnou teplotu.Plotýnka zůstává většinou mírně vlahá po odstavení počkáš-li minutu bude studená.Co je malinko pro některé lidi problém tak je vyšší pořizovací cena nádobí musí být speciální to na keré jde magnet/ale i smaltové nádobí na to jde/.Chodili sme kupovat nádobí s magnetem jinak se to nedalo.Jinak já většinou do varu uvádím na nejvyšší stupen a poté ztlumim na druhý nejnižší a tím to dovářím.Polévku z pytlíku vážně dělám tak jak píšou v návodu, což je těch 15minut.V životě se mi toto na klasických elektrických plotnách nepovedlo.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
35465
19.8.08 09:11

zatím nevím

U rodičů jsem vařila na plynu, což bylo super flexibilní, ale stašně to špinilo hrnce - takovým hnědým lepidlem, taky digestopř byla takhle olepená. A taky se zahřívala madla u hrnců (někdy i ohořela).
Teď v nájemním bytě vařím na elektrice, výhoda je v čistotě jak sporáku, tak okolí, studená madla, ale je fakt dost neflexibilní, kdo je zvyklý na plyn děsně trpí, příšerná setrvačnost, nemožnost nastavit mezistupeň (na smažení musím pořád přepínat mezi trojkou a čtyřkou)…
Do nové kuchyně se těším na sklokeramiku a doufám, že se zmůžem alespoň na jednu indukční ploténku. Mám nádobí tulip, magnet na tom moc nedrží, ale Tescoma uvádí, že to na indukci jde.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
205
1.9.11 12:33

Indukční desky skutečně fungují jako plyn. Je to super, pokud teda funguji. Mame indukční Candy, byla v bytě po původním majiteli a teď hledám nějaký servis a je to těžké! Tuhle značku bych si nikdy nekoupila :twisted: !!

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama