Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahojky maminky, zajímalo by mě v kolika letech se u vašich dcer objevila puberta a kdy dostaly první menstruaci?
Mám dceru, tak mě to zajímá.
No tak tohle je zrovna hrozne individualni, a jakykoliv pruzkum je uplne zbytecny…. Vzpomen si, v kolika jsi to dostala ty, pak zapocitej, jestli dcera nema nadvahu, a pak jestli vrcholove sportuje - pak si muzes byt jista, ze to bude s 90% pravdepodobnosti nekdy mezi 11 a 15 rokem ![]()
Ahoj,
dovolím si napsat taky svůj názor, i když mám doma kluka. ![]()
Podle mě je to fakt individuální. Je to různý. O 1. menstruaci ani nemluvím. Každá to má jiné.
A puberta? Tak to bude hodně podobné, možná i trochu jiné než bylo třeba za mých dob. Holky jsou teď odvážné, někdy se nestačím divit co z jejich pusy taky dokáže vypadnout. ![]()
A časy se trochu změnily, na mého synka chodí samy zvonit, tak už od 13 let.
Trochu se to otočilo, no…
Na mě teď zvoní leda tak někdy pošťačka. ![]()
Já nemám takhle velkou dceru, bude teď mít dva, tak jsem asi zatím určitě v klidu, ale neteř má 13 a hází to s ní slušně, menstruovat začala teď celkem má chudák i dost akné, mastná pleť, vlasy…cítit potem. A klasika nálady. Ségra si s ní teď užívá.. a není to o tom, že by neuměla základní prvky hygieny…
Ale prostě se to tělo tak změní, že je třeba naledasco upozorňovat, aby si na to dávala pozor a dbala na to. Mylsim si, že je to dost individuální… nějaké dospívání.
No, je možno i býti v šoku i bez nadváhy v 10,5 letech.. to holt nikdy nevíš.. blbé je, že do dvou let pak se uzavírá růst kostí (laicky řečeno), takže když to holka dostane v 10 a má smůlu, že má malé rodiče, tak víc jak 160cm nedoroste ani náhodou…
co už no.. říkám jim, že aspoň mohou cokoliv - malého chlapa, velkého chlapa
a že dobrého pomálu a dobrého moc nenaroste
jen na molo a miss to holt nebude..
Teste před 11 narozeninama. Puberta cca od 12 možná krapet driv, byla jsem stržena starší sestřenici.
@Lucy75 menstruaci jsem měla docela pozdě, rodiče úplně malé nemám, bratr měří přes 180 cm.
Já necelých 158 cm. Ale mně to nikdy nevadilo, krásy jsem v pubertě rovněž nepobrala.
Zato po 20 se to zlomilo a vysloveně jsem vyrostla do krásy, pořád malá, ale je to mnohem lepší.
Kdysi mi logopeda říkala, že jakou jsme měli pubertu my, takovou by měly mít děti.
A u nás to celkem platilo.
@Evkad píše:
Kdysi mi logopeda říkala, že jakou jsme měli pubertu my, takovou by měly mít děti.
A u nás to celkem platilo.
A sakra
![]()
Já nevím jestli ti to pomůže ale dcera 9 let, prsa už rostou tak, že musí mít menší podprsenku a začalo i ochlupení. Počítám že menzes přijde okolo 10 let. Já sama jsem to měla až ve 13 ale dnes i dle mé doktorky, jsou holčičky vyspělejší ![]()
Má jsem dostala v 11. letech, do 15. let jsem vyrostla ještě o 10cm.
Mám 173.
Pubertu jsem měla blbou, spíš co se týče pocitové stránky, nějak jsem se v sobě neuměla vyznat a rodiče nestáli za nic.
Co se týče vzhledu, tak bych řekla, že mám od puberty pořád stejný obličej, samo trochu víc vrásek, ale výraz a celkově vzezření furt stejně, akce bohužel taky ![]()
@hospodki píše:
A sakra![]()
To se nedá tak jednoduše zobecnit.
Vše je kus od kusu.
O mně rodiče skoro nevěděli, bratr to samé a otec je v pubertě snad pořád.
Starší dcera bojuje s náladami, kolikrát to ani neumí pojmenovat.
Její stejně stará sestřenice je v pubertě ode zdi ke zdi.
Po bratrovi by vlastně měla být v pohodě, po švagrové taky a stejně neví co se sebou.
Je mnohem vyspělejší. Ona vypadá tak na 14 let, naše dcera nejvíce 10 let a oběma je 12 let.
Neteri zacaly rust v 8 letech prsa a pry by to brzo dostala. Rodice se s lekari domluvili, ze ji budou pichat nejake hormony, aby to zpomalili. Ted ji bylo 10 a s injekcemi pry uz prestanou…
Dcera t má přesně opačně než většina popisuje, ve 13 ještě nic ani prsa, ani chloupky, nejmenší ve třídě. Teď v 15 menzes ještě nemá, měří 170 cm a pořád roste.
@Dendiss píše:
Neteri zacaly rust v 8 letech prsa a pry by to brzo dostala.Rodice se s lekari domluvili, ze ji budou pichat nejake hormony, aby to zpomalili. Ted ji bylo 10 a s injekcemi pry uz prestanou…
Tak menstruace pry zacne tak 2-3 roky pote, co zacnou rust prsa, takze by porad byla v norme…
Ahojky maminky, zajímalo by mě v kolika letech se u vašich dcer objevila puberta a kdy dostaly první menstruaci?
Mám dceru, tak mě to zajímá.