VAT Number

Anonymní
26.3.15 10:41

VAT Number

Mám živnostenský list, jsem neplátce DPH. Chci začít nakupovat zboží ze zahraničí (EU) a pro velkoobchodní ceny chtějí moje VAT number. Ale to bych musela mit přidělené DIČ? Chápu to správně?

Nakupujete někdo ze zahraničí jako neplátce DPH a jaké číslo pro ověřejí u dodavatele uvádíte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1142
26.3.15 10:52

DIČ má přiděleno každý živnostník, bez ohledu na to, zda je či není plátce DPH. U fyz. osoby to je CZ+rodné číslo, u právnické osoby CZ+IČO. Zahraniční dodavatel (EU) si pouze v registru na základě Vašeho DIČ ověří, zda jste či nejste plátce DPH a podle toho proběhne fakturace z jejich strany - buď vč. DPH (neplátci DPH v CZ), nebo bez DPH - to jenom plátci DPH a pak nastupuje režim tzv. přenesené daňové povinnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.15 10:55

@Nirrti aha, velmi děkuji. s tim rodným číslem jsem se to nikde nedočetla. takže stačí nahlásit CZrodnéčíslo a on sám si ověří, zda jsem plátce, neplátce.

díky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
1142
26.3.15 11:03

Není zač. Pokud jste se zaregistrovala na fin. úřadě k dani z příjmu, tak Vám DIČ přiděleno už bylo, máte ho uvedeno v osvědčení, které Vám poslali. Pokud ne, tak je třeba to udělat dřív, než začnete podnikat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.15 11:11

Spis zalezi v jakem objemu to zbozi je, pozor, aby si se nestala identifikovanou osobou k dani - viz tady treba http://poradna.podnikatel.cz/?…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.3.15 11:20

@Nirrti mám to jako vedlejší výdělečnou činnost. mám ŽL zřízený dva roky, ale nepodnikala jsem, ted bych chtěla začít.
takže o DIČ nevím, mám přiděleno IČ…zacinam se do toho teda zamotávat :oops:
pokud jsem neplátce dph, DIČ mi přídelí? mělo by to být to rodné číslo ne?

• Citovat
  • Upravit
1142
26.3.15 16:42

Vedlejší či nikoliv, není podstatné. Do 30 dnů od vydání ŹL nebo zahájení podnikání jsi povinna se zaregistrovat na fin. úřadě jako plátce daně z příjmů fyzických osob - na základě toho dostaneš osvědčení, kde bude uvedeno DIČ. A samozřejmě se musíš nahlásit na sociálce a zdravotní pojišťovně jako OSVČ vedlejší. Zálohy platit nebudeš, ale po ukončení roku budeš podávat daňové přiznání a přehledy pro sociálku a zdravotku, kde ti buď platba vyjde, nebo nevyjde.
Jestli máš ŽL už dva roky, tak je možné, že jsi registrována na fin. úřadě už byla. Pokud si nejsi jista a nepodávala jsi přiznání za uplynulé roky, tak je nejlepší zavolat na fin. úřad, registrační a zeptat se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
26.3.15 16:45

A to co píše Anonymní na tebou, je samozřejmě pravda, je třeba hlídat objem dovezeného zboží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.15 18:23

@Nirrti diky moc, už jsem se zorientovala

ještě prosim o jednu radu, jako neplatce DPH nakupuji v EU od dodavatele vcetne DPH. ale jeden muj nove kontaktovany dodavatel mi nechce DPH nafakturovat, ze prodavaji pouze bez DPH. je to mozne? nejak se mi to nezda :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.4.15 12:52

Prosim o radu, jestli jsem to dobře pochopila:
VAT INTRA-COMUNITARY - jedná se o DPH v EU? (chce to po me vedet EU dodavatel), zda toto VAT ano či ne - předpokládám, že ano (jsem neplátce)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat