Vbočování špičky nohy

10142
3.7.12 20:23

Vbočování špičky nohy

Ahoj,

malá 1,5 roku mi vbočuje při chůzi pravou nožku - dává dovnitř předek nohy (snad popisuji dobře). Máte s tím někdo zkušenost a co jste pro to dělali? Myslím, že boty kupuji kvalitní, dbám na to, aby byly vždy zdravotní - tenisky, sandále i bačkůrky, ale dělá to furt a bosa. Jen mě napadlo, zda-li někdo nemáte nějaký fígl, nějaký cvik nebo cokoliv jak toto trošku eliminovat.
díky předem :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25007
3.7.12 20:37

@Mami&Emmi Jeden z dvojčat mi dělá to samé. Před pár dny jsme kvůli tomu byli u ortopeda, aby se juknul na styl chůze a kyčle. Malej chodí s nohama do O a plus vbočuje obě ťapky (je mu 20měs). Ortoped ho viděl chodit, zkoušel narovnat nožku (ťapku) do lajny a stejně tak i celé dolní končetiny a vše šlo pasivně narovnat.
Závěr- vše je ještě v normě, chůze se vyvíjí až do 3 let. Kluk nemá ještě dostatečně zpevněný vazy na nohou a stejně i svaly a při chůzi si nachází jednodušší stereotyp, kterej mu umožňuje líp držet rovnováhu (má širší bazi-chodí s nožkama víc od sebe a proto se zdají být do O a vbočuje špičky). Mám s ním střídat aktivity- chůzi prokládat sedem v kočárku, na zemi, atd., aby se zbytečně svaly neunavily tak, že se styl chůze ještě zhorší. Nechat odpočinout a pak zas pustit projít. Ortoped říkal, že někdy se stává, že si dítě na špatný a pro něj jednodušší styl chůze prostě zvykne i když ho nepotřebuje, ale většinou se vše srovná do 3let :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21660
3.7.12 20:46

Dělala mi to klárka. na doporučení dětské doktorky jsem jí místo bačkůrek dávala kotníčkové sandálky a tety v jeslích ještě doporučily dávat je opačně (tzv. kozí nohy). chůze se krásně srovnala a klárka chodí rovně. jen musím stále dbát na pořádně boty - předminulou zimu jsem koupila levnější sněhule, které nedržely pořádně kotník a rovnala jsem jí půlku léta nohy zase zpět (kotníčkové sandále ve velikosti 30 se už fakt blbě shání :-) ). jediné negativum to měloo v tom, že si hodně dlouho klárka pletla levou a pravou nohu, jak je nosila ze začátku opačně. ale to jsme vyřešili puntíky na vnitřní straně bot :mrgreen:

takže zahoď tenisky a bačkory a nakup pořádné kotníčkové sandálky kvalitních značek (super jsou například essi, pegres a za přijatelnou cenu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
3.7.12 20:48

Jj ortoped zdůrazňoval kvalitní kotníkové botky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
481
3.7.12 20:50

My jsme měli „vbočený paleček“ a cvičili jsme a spravilo se nebo to tak aspoň vypadá zatím. Já bych teda šla k ortopedovi ať na to mrkne a poradí jak cvičit, chápu, že se nožky ještě vyvíjí, ale když bude takhle blbě chodit tak to tak asi zůstane. Určitě bych to řešila přes doktora a když by se mi to nezdálo u jednoho zkusila bych ještě jinde jestli budou mít stejný názor. Tohle je moc důležitá věc, na to abys to řešila jen co kdo řekne tady ze svých zkušeností :mavam: ať to dobře dopadne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10142
3.7.12 20:55

On si toho právě náš dětský všiml a řekl, že ted zatím nic nebude dělat a uvidí, jak se to srovná do dvou let :think:
jinak ty „kozí“ nohy - dávat obuv obráceně na chvilku mě taky napadlo, ale přišlo mi to blbý :) dělá to u jedné nožky teda..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
3.7.12 21:04

Já to měla jako malá. v břiše jsem měla dlouho tu nohu zkroucenou pod sebou a pak mi vbočovala špička. Máma mi masírovala nohu a dávala mi obráceně boty. taky si pamatuju že mě na to pořád upozorňovala ať to nedělám, ale to už jsem byla větší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
3.7.12 21:07

@eshta mám přesně totéž. To stejné s KAčenkou, ortoped i neurolog stejný závěr - vše OK, neřešit.

Prostě s tím, že tak děti mají větší stabilitu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
3.7.12 21:08
@Mami&Emmi píše:jinak ty „kozí“ nohy - dávat obuv obráceně na chvilku mě taky napadlo, ale přišlo mi to blbý :) dělá to u jedné nožky teda..

bylo mi řečeno, že je to zbytečné a k ničemu.

Kačenka si od vždy uměla obouvat botičky správně, ve chvíli, kdy jsme začala dáva kozí botky s tím má problém :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21660
3.7.12 22:07

@Marau zkus jí nakreslit propiskou na vnitřní hrany bot puntíky a říkat, že má mít boty tak, aby byly puntíky u sebe. klárka se to tímto způsobem naučila správně (poradily to učitelky ve školce)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7251
3.7.12 22:11

Malá vbočovala obě nožičky docela dost hrozně téměř rok..teď jsou jí dva a vše se zdá v pořádku:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
3.7.12 22:46

@nozu dík za tip. je fakt, že stačí říct že je má opačně a ona zuje a obuje správně.
Snad by i pochopila, ž emá mít tečky u sebe, přece jen je docela malá. I na tu školku má ještě čas :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí