Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
malá 1,5 roku mi vbočuje při chůzi pravou nožku - dává dovnitř předek nohy (snad popisuji dobře). Máte s tím někdo zkušenost a co jste pro to dělali? Myslím, že boty kupuji kvalitní, dbám na to, aby byly vždy zdravotní - tenisky, sandále i bačkůrky, ale dělá to furt a bosa. Jen mě napadlo, zda-li někdo nemáte nějaký fígl, nějaký cvik nebo cokoliv jak toto trošku eliminovat.
díky předem ![]()
@Mami&Emmi Jeden z dvojčat mi dělá to samé. Před pár dny jsme kvůli tomu byli u ortopeda, aby se juknul na styl chůze a kyčle. Malej chodí s nohama do O a plus vbočuje obě ťapky (je mu 20měs). Ortoped ho viděl chodit, zkoušel narovnat nožku (ťapku) do lajny a stejně tak i celé dolní končetiny a vše šlo pasivně narovnat.
Závěr- vše je ještě v normě, chůze se vyvíjí až do 3 let. Kluk nemá ještě dostatečně zpevněný vazy na nohou a stejně i svaly a při chůzi si nachází jednodušší stereotyp, kterej mu umožňuje líp držet rovnováhu (má širší bazi-chodí s nožkama víc od sebe a proto se zdají být do O a vbočuje špičky). Mám s ním střídat aktivity- chůzi prokládat sedem v kočárku, na zemi, atd., aby se zbytečně svaly neunavily tak, že se styl chůze ještě zhorší. Nechat odpočinout a pak zas pustit projít. Ortoped říkal, že někdy se stává, že si dítě na špatný a pro něj jednodušší styl chůze prostě zvykne i když ho nepotřebuje, ale většinou se vše srovná do 3let ![]()
Dělala mi to klárka. na doporučení dětské doktorky jsem jí místo bačkůrek dávala kotníčkové sandálky a tety v jeslích ještě doporučily dávat je opačně (tzv. kozí nohy). chůze se krásně srovnala a klárka chodí rovně. jen musím stále dbát na pořádně boty - předminulou zimu jsem koupila levnější sněhule, které nedržely pořádně kotník a rovnala jsem jí půlku léta nohy zase zpět (kotníčkové sandále ve velikosti 30 se už fakt blbě shání
). jediné negativum to měloo v tom, že si hodně dlouho klárka pletla levou a pravou nohu, jak je nosila ze začátku opačně. ale to jsme vyřešili puntíky na vnitřní straně bot ![]()
takže zahoď tenisky a bačkory a nakup pořádné kotníčkové sandálky kvalitních značek (super jsou například essi, pegres a za přijatelnou cenu)
My jsme měli „vbočený paleček“ a cvičili jsme a spravilo se nebo to tak aspoň vypadá zatím. Já bych teda šla k ortopedovi ať na to mrkne a poradí jak cvičit, chápu, že se nožky ještě vyvíjí, ale když bude takhle blbě chodit tak to tak asi zůstane. Určitě bych to řešila přes doktora a když by se mi to nezdálo u jednoho zkusila bych ještě jinde jestli budou mít stejný názor. Tohle je moc důležitá věc, na to abys to řešila jen co kdo řekne tady ze svých zkušeností
ať to dobře dopadne
On si toho právě náš dětský všiml a řekl, že ted zatím nic nebude dělat a uvidí, jak se to srovná do dvou let ![]()
jinak ty „kozí“ nohy - dávat obuv obráceně na chvilku mě taky napadlo, ale přišlo mi to blbý
dělá to u jedné nožky teda..
Já to měla jako malá. v břiše jsem měla dlouho tu nohu zkroucenou pod sebou a pak mi vbočovala špička. Máma mi masírovala nohu a dávala mi obráceně boty. taky si pamatuju že mě na to pořád upozorňovala ať to nedělám, ale to už jsem byla větší
@eshta mám přesně totéž. To stejné s KAčenkou, ortoped i neurolog stejný závěr - vše OK, neřešit.
Prostě s tím, že tak děti mají větší stabilitu. ![]()
@Mami&Emmi píše:jinak ty „kozí“ nohy - dávat obuv obráceně na chvilku mě taky napadlo, ale přišlo mi to blbýdělá to u jedné nožky teda..
bylo mi řečeno, že je to zbytečné a k ničemu.
Kačenka si od vždy uměla obouvat botičky správně, ve chvíli, kdy jsme začala dáva kozí botky s tím má problém
![]()
@Marau zkus jí nakreslit propiskou na vnitřní hrany bot puntíky a říkat, že má mít boty tak, aby byly puntíky u sebe. klárka se to tímto způsobem naučila správně (poradily to učitelky ve školce)
Malá vbočovala obě nožičky docela dost hrozně téměř rok..teď jsou jí dva a vše se zdá v pořádku:-)
@nozu dík za tip. je fakt, že stačí říct že je má opačně a ona zuje a obuje správně.
Snad by i pochopila, ž emá mít tečky u sebe, přece jen je docela malá. I na tu školku má ještě čas ![]()