Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mela jsem kluka od 2r. ve statni a problem nebyl.
Bez adaptace a rovnou do 15h., ze do 15h. jsem pracovala. On chtel za segrama do skolky, takze jsem vyuzila nabizene moznosti, sel do skolky a ja do prace.
Musis se ridit svym ditetem, jake je, jestli zvladne skolku.
Záleží na dítěti, na běžnou školku je dvouleťák připraven opravdu jen výjimečně.
Ale jednoho znám, byl poněkud hyperaktivní dítě, takže ve dvou byl bez plenek, spolehlivě chodil na záchod a plynně a bez chyb mluvil.
Co mi říkala učitelka v mateřské školce, tak pokud tam mají dvouleťáka, tak je to často dost katastrofa. Jak pro něj, tak pro ostatní děti.
Já jsem v tomhle hodně otevřená, nemyslím, že dítě školka nebo jesle nutne poškozuje. To by musela ve Francii a německu být už x-ta deprivovana generace a naše děti s tříletou mateřskou všechny nějak napřed. Je to o vícero faktorech a rozdíl je dítě od dítěte. Já bych bez jeslicek asi už byla v hrobě. Malej je raubir, hlídání nemáme a mě ty tři dopoledne v týdnu pomáhají nebýt jen máma. A jsem-li víc v klidu já, je i on. Plus tím, že nemá sourozence nám to ohromně pomáhá v socializaci.
@alilauter píše:
Já jsem v tomhle hodně otevřená, nemyslím, že dítě školka nebo jesle nutne poškozuje. To by musela ve Francii a německu být už x-ta deprivovana generace a naše děti s tříletou mateřskou všechny nějak napřed. Je to o vícero faktorech a rozdíl je dítě od dítěte. Já bych bez jeslicek asi už byla v hrobě. Malej je raubir, hlídání nemáme a mě ty tři dopoledne v týdnu pomáhají nebýt jen máma. A jsem-li víc v klidu já, je i on. Plus tím, že nemá sourozence nám to ohromně pomáhá v socializaci.
Já jsem někde viděla studii, že ty děti, kde jsou rodiče s nimi déle doma, tak opravdu výrazně napřed jsou.
@alilauter
Maly opravdu poskozeny neni
. Je fakt, ze neni a nikdy nebyl ufnukany mamanek, ve skolce nikdy nebrecel.
Ja tam teda 3/4 roku pracovala na zastup, ale do tridy, kde jsem mela decka, jsem moc nechodila.
Jsem trosku alergicka na skatulkovani, ze 2r. dite do skolky nepatri, proc by nemohlo, kdyz mu to nedela problemy. To si musi kazdy zhodnotit sam a neridit se druhym. A pracovat jsem nemusela, nemusela bych teoreticky ani ted davno po rodicaku.
Pracují ve školce. Na čerstvého dvouletacka školka není moc.pripravena.
Volila bych jesličky. Přeci jen je tam jiný režim. Pokud tedy je opravdu nutné,aby do nějakého zařízení chodil.
Většina takhle malých dědiček nám usíná u oběda. Vadí jim hluk a množství dětí. Potřebuji větší kontrolu při sebeobsluze. Celkově pro ně není prostředí s. 28 dětmi ideální.
Do státní v žádném případě. Do soukromé s malým počtem dětí jen opravdu v případě nejvyšší nutnosti.
Jsem bývalá učitelka ze školky.
no, ze na to nejsi propravena ty je naprosto vporadku!! Takze, ted kdyz uz je jasne, ze by ti to bylo asi hodne lito dat malickeho od 2let do skolky, tak ti jeste napisu nejake zkusenosti pracujici mamy
.
Ono nejde jen o to, zda dite bude vpohode se skolkou. To se mi pak v praxi zdalo jako paradoxne to nejmin. Kdyz kluci byli ve skolkach od 2let, vzdy jsem mela pocit,–ze absolutne vsechen ostatni cas mimo praci musim venovat jen jim. A plnohodnotne. Takze prace-zadne prescasy, nic-koncila jsem presne na minutu a bezela do skolky. Uz nervozni, ze s nimi chci byt co nejdriv. A jelikoz budes mit take mozna pocit, ze musis detem venovat VSECHEN svuj volny cas,tzn.cas mimo praci, tak na sebe budes mit…vlastne nebudes mit zadny cas:). Na materske kdyz jsem mela hlidani jsem si sla zabehat, poklidila jsem si, ale ted babicka hlida jen kdyz jsem v praci, takze..
Potom nemoce. Ten dvouletak se precejen hur necha treba doma s babickou, kdyz mu neni nejlip…ten pocit, ze si ho chces sama doma opatrovat. Zrovna se ti absolutne nehodi v praci dovolena a proste musis to resit a rozhodovat se CO. No nastesti me treba nemoce opravdu u deti minuly, ale par jich bylo…
Obdobi vzdoru kolem 2-2,5let..
Kdybych sla do prace ve 3letech kluku, mam jiste mnohem vetsi klidek a pohodu…ze zkusenosti kdyz porovnam jake to s nimi bylo kdyz jim byly 2roky a 3.
Takze…za me-pokud je rozumna pracovni doba, je dite ktere neni fixovane jen na domov a maminku a je uz samostane, mala skolka je fajn. Ale nejde jen o tu skolku..ono prakticky moje deti tam od 11:30-14h spali, takze slo o cca 4h dopoledne, kdy si tam hrali nebo byli na prochazce. Ale ja si fakt v te dobe kazdy den sakra v praci makla
Ale aby fungovalo i vse okolo. Rodina, domov. Aby nebyla ztrhana unavena mama..To je podle me vic na zvazeni jako celek/ne jen ta skolka
.
Příspěvek upraven 29.10.18 v 20:15
Je trochu mimo téma. Ale kolik jste měsíčně investovali do miminka, když jste nekojili?
Starší syn má 2,5 a od září chodí do soukromé miniškolky, max. 10 dětí a 3 vychovatelky. Pořád jsem to v sobě řešila, jestli ho tam mám dát, když jsem s mladším doma, ale on už strašně potřeboval kolektiv. Řešila jsem to i s dětskou doktorkou a i ona mi doporučila, že klidně může. Jako pobrečel si první týden při příchodu, ale i u odchodu.
Ze začátku chodil na 3 dopoledne a teď už chodí celý týden na dopoledne, je tam maximálně spokojený. Za ty dva měsíce je vidět, jak mu to hodně prospělo a je tam opravdu rád. Vím, že jsem chybu neudělala, když jsem ho tam dala.
Na druhou stranu, mladší syn má 1 rok a je hrozný mamánek a u něj vím, že ve dvou letech na školku nebude připravený. Takže je to o povaze dítěte.
Starší syn má 2,5 a od září chodí do soukromé miniškolky, max. 10 dětí a 3 vychovatelky. Pořád jsem to v sobě řešila, jestli ho tam mám dát, když jsem s mladším doma, ale on už strašně potřeboval kolektiv. Řešila jsem to i s dětskou doktorkou a i ona mi doporučila, že klidně může. Jako pobrečel si první týden při příchodu, ale i u odchodu.
Ze začátku chodil na 3 dopoledne a teď už chodí celý týden na dopoledne, je tam maximálně spokojený. Za ty dva měsíce je vidět, jak mu to hodně prospělo a je tam opravdu rád. Vím, že jsem chybu neudělala, když jsem ho tam dala.
Na druhou stranu, mladší syn má 1 rok a je hrozný mamánek a u něj vím, že ve dvou letech na školku nebude připravený. Takže je to o povaze dítěte.
@Sany80s píše:
Já jsem někde viděla studii, že ty děti, kde jsou rodiče s nimi déle doma, tak opravdu výrazně napřed jsou.
jo? to je divné, protože nejdýl většinou jsou doma matky se sociálně slabých rodin, které buď chtějí nebo musí mít rodičák 4 na roky, fakt by mě taková studie zajímala, hoď odkaz
@Anonymní píše:
Je trochu mimo téma. Ale kolik jste měsíčně investovali do miminka, když jste nekojili?
je to hodně mimo téma, ale za UM 15OO,–- měsíčně, celkem za miminko cca 6000,–- ale v tom je fakt vše, včetně hraček, fotoknih a kursů plavání
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.