Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Je trochu mimo téma. Ale kolik jste měsíčně investovali do miminka, když jste nekojili?
je to hodně mimo téma, ale za UM 15OO,–- měsíčně, celkem za miminko cca 6000,–- ale v tom je fakt vše, včetně hraček, fotoknih a kursů plavání
@růžový achát
já jsem šla do školky ve 3.5 letech a moc geniální teda nejsem
@stinga píše:
jo? to je divné, protože nejdýl většinou jsou doma matky se sociálně slabých rodin, které buď chtějí nebo musí mít rodičák 4 na roky, fakt by mě taková studie zajímala, hoď odkaz
Proto říkám někde, už je to hodně let a nevím, zda to vůbec bylo v Česku, protože tady nenajdeš tak velký vzorek dětí, které jdou brzy do školky a ty sociální rozdíly by tam tudíž nehrály roli.
@Sany80s
Tak jestli máš odkaz, ráda bych to viděla. Protože za mě kvantita času s dítětem nerovná se kvalitě. Můžu být doma a na dítě prdet. A můžu ho dávat do skolky, kde je spojokojene a zbytek času s ním fakt pěkně strávit. A které dítě na tom bude líp? Nemám ráda ty ultimativní soudy - školka určitě ne a školka určitě ano. Každá dobrá máma ví,co je pro jejiho drobka a její rodinu nejlepší.
@Sany80s píše:
Proto říkám někde, už je to hodně let a nevím, zda to vůbec bylo v Česku, protože tady nenajdeš tak velký vzorek dětí, které jdou brzy do školky a ty sociální rozdíly by tam tudíž nehrály roli.
No nevím, nechci být kverulant, ale česko je s delkou mateřský dost velka vyjimka. Takže, pokud ta studie byla, pak je podstatný na jak starých detech. Ve francii vrazí do jeslicek i půl roční dítě. Pro mě je tohke mic brzy.
Já odkaz opravdu nemám, četla jsem to v novinách a už ani nevím přesně kdy.
Pokud jde o tu kvalitu a kvantitu, tak pokud má člověk dost velký statistický soubor, tak by tyto věci neměly hrát roli.
Ovšem to tam též nebylo zveřejněno.
@Sany80s Jak se psalo, jde o to, jak staré děti byly pro ten vůzkum a kde. Ano, samozřejmě je rozdíl mezi dítětem, které jde do jeslí ve 3 měsících a tím, které je do roku a půl doma s mámou. protože to co je doma s mámou, s ní doma dělá věci spojen s praktickým životem a chodem domácnosti, chodí na výlety a dětské aktivity, což to jesličkové zažívá tak maximálně o víkendech.
Ale jako jestli dítě 2 nebo 3 roky, tam fakt rozdíl nevidím. Je to opravdu o kavalitě toho času, ne kvantitě.
Které dítě je na tom líp, dvouleťák, co je dopoledne ve školce, je s detmi, jdou na procházkum něco málo tvoří a dvouleťák doma s mámou u televize, zatím co ona vaří a pofackovává domácnost?
Málokterý rodič je navíc schopen rozvíjet dítě ve všech směrech: sportovně, prakticky, výtvarně/tvořivě, hudebně. Ve školce má plánovitě možnost seznámit se se vším.
Ono to totiž nebude celkově o věku dítěte, ale o podnětnosti prostředí, ve kterém se pohybuje. A je jedno, zda je to doma s mámou, u babičky, ve školce.
Ja jsem s dcerou doma a vyrazne napred je. Jsou ji ctyri a je na urovni tak sestileteho ditete mozna. Samozrejme asi ne ve vsem. V mladsim veku podle me nejde o to, jak moc se diteti matka venuje, ale ze je dite s ni. Kdyby si mohlo dvoulete vybrat zabavu v kolektivu nebo nudu s matkou, podle me si vybere vetsina tu matku. A je dokazano, ze vetsina deti do tri let neni na skolku zrala, snad 95%. Nektere ani ve trech.
Tak moje dítě šlo ve třech letech. Ve dvou nebyl vůbec zralý. Měla jsem ho dát ve 2,5 do soukromé a nakonec to odpískala. Jelikož nebyl vůbec připravený. Mamánek neskutečný, v herničkách se stále držel mě, než si šel hrát a i tak po mě pořád pokukoval, kde jsem. Ve školce 3 dny ve třech letech brečel, pak už dobrý. Školku má rád, ale stejně je raději doma se mnou. Ale chci tím říct, že každé dítě je jiné. Nastoupilo k němu do třídy 5 dvouletých dětí a z toho jen jedno plakalo. Ostatní to nevnímaly od prvního dne, brzy se zapojily a školku mají rádi. Podle mě, čím dřív, tím líp.
My ale vybrali soukromou školku, jelikož tam jim nevadí, že se občas počůrají, dětí je tam méně, pomohou jim s oblékáním, takže pro děti to není takový stres
@Svistice píše:
@Sany80s Jak se psalo, jde o to, jak staré děti byly pro ten vůzkum a kde. Ano, samozřejmě je rozdíl mezi dítětem, které jde do jeslí ve 3 měsících a tím, které je do roku a půl doma s mámou. protože to co je doma s mámou, s ní doma dělá věci spojen s praktickým životem a chodem domácnosti, chodí na výlety a dětské aktivity, což to jesličkové zažívá tak maximálně o víkendech.
Ale jako jestli dítě 2 nebo 3 roky, tam fakt rozdíl nevidím. Je to opravdu o kavalitě toho času, ne kvantitě.
Které dítě je na tom líp, dvouleťák, co je dopoledne ve školce, je s detmi, jdou na procházkum něco málo tvoří a dvouleťák doma s mámou u televize, zatím co ona vaří a pofackovává domácnost?
Málokterý rodič je navíc schopen rozvíjet dítě ve všech směrech: sportovně, prakticky, výtvarně/tvořivě, hudebně. Ve školce má plánovitě možnost seznámit se se vším.Ono to totiž nebude celkově o věku dítěte, ale o podnětnosti prostředí, ve kterém se pohybuje. A je jedno, zda je to doma s mámou, u babičky, ve školce.
S těmi aktivitami souhlasím. Já bych mu absolutně takový program nedala. Navíc v zimním období dřepěl u telky, nebo si sám hrál. Já si s ním třeba hraju, ale není to celý dopoledne
Já třeba nejsem tvořivá vůbec. Max si malujeme, nebo třeba koupím knížku z LK se samolepkami a lepíme, nebo čteme… Ale to co vyrábí ve školce by mě vůbec nenapadlo
A jde vidět, že je pozadu, než některé děti, které tam jsou třeba od dvou let. Tříletáci stříhají, lepí, malují vodovkama sami
Pouze za dozoru učitelky. Můj je k většině takovým činnostem přiřazen k těm malým dětičkám a učitelka jim to většinou stříhá sama, což je pochopitelné. Prostě je vidět, že je úplně na začátku. Snad to bude jen tento rok a děti dožene, i když pochybuji, když je věčně na hromadě.
Dobrý den,
mám soukromé jesle v Praze. Píši Vám na Váš dotaz. Z několikaletých zkušeností Vám můžu říct, že pokud dáte své 2 leté dítě do jeslí, popř.školky, neuděláte vůbec špatně. Vaše dítě je nyní ve věku, kdy se učí hromadu novým věcem. V kolektivu se lépe zasocializuje, naučí se hrát si s jinými dětmi, apod. Síla kolektivu dokonce u nás mění děti, které třeba doma nechtěli jíst, tak u nás se krásně jíst naučí. Stejně tak s chozením na nočník, usínání v postýlce apod. Díte se také více osamostatní a přestane být tolik závislé na rodičích.
Důležité ovšem také je kam chcete dítě dát. Každé dítě je jiné. Některé potřebuje individuálnější přístup, jinému stačí kolektiv dětí. Zde je nutné se zamyslet, zda dát své dítě do soukromých jesliček, které Vám zaručí individuální přístup, protože na to mají kapacitu ( u nás jsme 3 chůvy na max.12 detí ), nebo do státních, kde je na 20 dvouletých dětí 2 paní učitelky. Nadruhou stranu se také může stát, že dítě opravdu není připravené na kolektiv a je třeba ještě chvíli počkat. Jak jsem již psala, vše záleží na dítěti, jejich pocitech a potřebách…
@vejilka píše:
S těmi aktivitami souhlasím. Já bych mu absolutně takový program nedala. Navíc v zimním období dřepěl u telky, nebo si sám hrál. Já si s ním třeba hraju, ale není to celý dopoledneJá třeba nejsem tvořivá vůbec. Max si malujeme, nebo třeba koupím knížku z LK se samolepkami a lepíme, nebo čteme… Ale to co vyrábí ve školce by mě vůbec nenapadlo
A jde vidět, že je pozadu, než některé děti, které tam jsou třeba od dvou let. Tříletáci stříhají, lepí, malují vodovkama sami
Pouze za dozoru učitelky. Můj je k většině takovým činnostem přiřazen k těm malým dětičkám a učitelka jim to většinou stříhá sama, což je pochopitelné. Prostě je vidět, že je úplně na začátku. Snad to bude jen tento rok a děti dožene, i když pochybuji, když je věčně na hromadě.
Tak toto bude spíše o neschopnosti a neochotně se dítěti věnovat. Já mám doma na IV předškolačku, máme za sebou ověření ve školce a dcera je skutečně intelektově napřed před většinou dětí předškolního věku.
@stinga píše:
jo? to je divné, protože nejdýl většinou jsou doma matky se sociálně slabých rodin, které buď chtějí nebo musí mít rodičák 4 na roky, fakt by mě taková studie zajímala, hoď odkaz
Neskutečně jsi mě pobavila. Máme jedno dítě předškolního věku v domácím vzdělávání. A sociálně slabší skutečně nejsme. Mám dostatečně našetřeno, bez vzdělání též nejsem. Manžel vydělává celkem slušné peníze, ale závislá na něm nijak nejsem. Jen nechceme svoje dítě vychovávat mainstreamově. Od státu neberu nic. Žijeme z vlastních aktiv i pasiv. S dcerou cestuji všude možně po světě. A neřekla bych, že matky, které vzdělávají děti doma, jsou ze sociálně slabých poměru.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
mám soukromé jesle v Praze. Píši Vám na Váš dotaz. Z několikaletých zkušeností Vám můžu říct, že pokud dáte své 2 leté dítě do jeslí, popř.školky, neuděláte vůbec špatně. Vaše dítě je nyní ve věku, kdy se učí hromadu novým věcem. V kolektivu se lépe zasocializuje, naučí se hrát si s jinými dětmi, apod. Síla kolektivu dokonce u nás mění děti, které třeba doma nechtěli jíst, tak u nás se krásně jíst naučí. Stejně tak s chozením na nočník, usínání v postýlce apod. Díte se také více osamostatní a přestane být tolik závislé na rodičích.
Důležité ovšem také je kam chcete dítě dát. Každé dítě je jiné. Některé potřebuje individuálnější přístup, jinému stačí kolektiv dětí. Zde je nutné se zamyslet, zda dát své dítě do soukromých jesliček, které Vám zaručí individuální přístup, protože na to mají kapacitu ( u nás jsme 3 chůvy na max.12 detí ), nebo do státních, kde je na 20 dvouletých dětí 2 paní učitelky. Nadruhou stranu se také může stát, že dítě opravdu není připravené na kolektiv a je třeba ještě chvíli počkat. Jak jsem již psala, vše záleží na dítěti, jejich pocitech a potřebách…
Otázka je nakolik takhle předčasně socializované a stresu z odloučení vystavené batolata nesou pak následky do budoucna. Nemusí to být vidět hned. Některé dítě pláče a emoce projeví, další dítě si to nespracované nese v sobě. Některé začne hodně marodit, protože si tím přivolá možnost být doma s maminkou. Další věc je, že v soukromých školkách můžou pracovat naprosto pedagogicky nevzdělaní lidé. Neznám dětského psychologa co by doporučoval pro 2 leté dítě školku.
@Anonymní píše:
Otázka je nakolik takhle předčasně socializované a stresu z odloučení vystavené batolata nesou pak následky do budoucna. Nemusí to být vidět hned. Některé dítě pláče a emoce projeví, další dítě si to nespracované nese v sobě. Některé začne hodně marodit, protože si tím přivolá možnost být doma s maminkou. Další věc je, že v soukromých školkách můžou pracovat naprosto pedagogicky nevzdělaní lidé. Neznám dětského psychologa co by doporučoval pro 2 leté dítě školku.
i v zahranici ne? Protoze tohle je takove ceske specifikum, neznamena to ovsem, ze maji pravdu. Spis se jedna o jejich osobni nazor za vec, ktery schovavaji za udajne poznatky z psychologie, ktere ale prestavaji platit za hranicemi CR.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.