Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtela jsem se zeptat, zda mate taky nekdo zasnene ditko..Ucitelka ve skole si parkrat stezovala, ze syn..5 let..obcas nevnima, a ze mu musi rikat veci treba 2× - 3×, coz ona nemuze..protoze ma dalsich 25 deti atd..Tyka se to hlavne davani ukolu cele tride, pokud je s nim sama, tak to je lepsi. To same je u testu, protoze muze precist zadani jen jednou, tak to udela vetsinou spatne, i kdyz to normalne umi..Ziju v Holandsku a tady se chodi do skol od 4 let.
Nekdy naopak vnima vyborne, hlavne veci, ktere ho zajimaji, tam si vsimne vseho a pamatuje si i veci, ktere se stali treba pred rokem. Ted ho nechame vysetrit na sluch, ale tam asi problem nebude.
Podle mě je to trochu povahou, já taky nosila ze školy poznámky typu „je duchem nepřítomná“ ![]()
Asi to bude i trochu o tom, jak dlouho musí držet pozornost, jestli jsou hodiny dostatečně členité, aby zaregistroval, že teď se zadává úkol, jestli jsou hodiny monotónní, tak se mu ani nedivím, je malej.
Když si uvědomím, že tady některé děti jdou kvůli odkladu třeba až v 7,5letech, tak mi škola od 4let přijde jako opravdu hodně velký záběr pro malé dítě…
já byla duchem nepřítomná ještě v sedmi osmi letech a jemu je jen 5! Pokud je duchem nepřítomný jen občas je to ok. Můj přítel (38) je občas taky duchem nepřítomný a taky s ním nejdu na vyšetření. ![]()
ahoj, no mne to taky prijde brzo, je fakt, ze si taky hodne hrajou, chodi ven, cvici, tancujou, malujou atd..ale taky uz se toho celkem dost uci. Testy od 4 let mi prijdou prehnane, i kdyz ucitelka k tomu rika, ze to neni jediny rozhodujici. Oni se snad nemusi soustredit dlouho dobu, jde spis o to, ze ve chvili, kdy ona da nejaky ukol, tak on asi mysli na neco jineho ![]()
Ja byla jako ditko desny chaotik..neustale zapomenute ukoly, ztracene veci a uceni tak lehce nadprumer az kolem prumeru..Takze to ma asi po mne..
myslím že by měl mít k učení a škole dobrý vztah - to je hlavní. Že je občas mimo nad tím bych mávla rukou. U nás na škole vždy říkali že se má ta informace během hodiny zopakovat 5× aby jí všichni chytli, že není možné soustředit se hodinu v kuse na 100%.
ahoj ja vim, jen mi stve, ze mi to ucitelka uz rika od jeho 4 let..a ze nevi , co s tim..ted s nim trochu trenuje ty testy, tak uvidime.
Taky uz hlaskuji slova a pry hlaskovani spatne rika posledni pismeno..ne vzdy
treba misto STROM hlaskuje STROP , ale to zacali ted delat nove.
Jo chlapi a pomalejsi vnimani to zname, bohuzel tou skolou nejak musi nejak projit..potom uz si v zivote vybere, co ho bavi a tam snad vnimat bude dobre ![]()
Učitelce řekni ať si z toho vrásky nedělá, že než se ožení tak strom odhláskuje správně do posledního písmene a s pozorností na tom bude určitě taky lépe.
Jééžiš, takových dětí je. Taky jsem byla dítě mimoň (ne že by mě to úplně pustilo). S tím nic neudělá ani paní učitelka ani maminka. Prostě je třeba s tím počítat. Dítko nepředěláš.
@lexxie
Teda, to je fakt hodně brzy, ve čtyř letech do školy. Vždyť i pro ty učitelky to musí být záhul udržet děti v klidu a pozornosti. Já se tvému malému ani nedivím, že občas nevnímá, spíš bych řekla, že takových dětí je hodně v jeho věku. A pro zajímavost, to se od 4 let už učí i psát a číst, nebo je to spíš taková příprava?
ahoj, taky mi prijdou ty pozadavky prehnane. Minuly rok se ji nelibilo neco v jemne a hrube motorice, tak jsme ho nechali otestovat. Rizikove jsou deti pod 20 % a on mel vsechny ukoly od 60 - 95 %. I kdyz u te jemne motoriky to vidim, ale to nema po kom zdedit talent ![]()
Jinak syn je dvojjazycny a zariovy a ted byl i casto nemocny a rozhoduje se, jestli pujde po prazdninach do te jejich 3. tridy..coz je neco jako nase 1. trida, i kdyz maji asi vetsi pripravu.
Palosko tak tady v tech 4 letech delaji vsechno jeste hrou. Barvy, tvary, porovnavani obrazku, co tam patri, nepatri, co je vetsi - mensi, co trva dele, ceho je vic - min, potom slabikovani, rymy, slovicka..ale od 5 let uz zacinaji i s tim hlaskovanim, cislice. Ted prisel domu a zacal psat ruzne cislice a pismenal a taky rozeznavat pismena. Prijde mi to zbytecne, ale tady tvrdi, ze ten prechod do jejich treti tridy (nasi prvni) je dost tezky a takhle jsou uz trochu pripravene..U nas ve skole je hodne dvojjazycnych deti, ktere to stejne maji o neco tezsi, ale pozadavky na vyuku stejne jako jednojazycne.
No nic, asi to necham, ted bude mit vysetreni na sluch i na to rozliseni hlasek a jestli se tam nic neobjevi, tak s tim asi nic delat nebudeme. Jak rikam, ja byla taky chaotik a polovinu hodiny jsem prospala a druhou neco hledala
hlavne na zakladce..
lexxie: Hlavně to tomu klukovi nezhnusit - jestli učitelka na něj bude mít furt nějaký kritiky a rodiče ho kvůli tomu budou neustále tahat na nějaká vyšetření a testování tak školu bude za chvíli nenávidět.
ahoj, no to je pravda. Uz vloni ucitelka rikala, ze mu muzeme pomoci tak, ze bude delat vsechno napoprve..tzn. ze budeme rikat veci jen jednou a ne opakovat.. a to mu byli 4 roky..Ovsem to moc nefunguje. Mne je blby mu rano rikat..dneska musis poslouchat pani ucitelku, aby to nemusela opakovat. Nechci, aby mu prislo, ze dela neco spatne.
Jinak ho i chvali, ze treba pocitani atd. mu jde..ale v tomhle fakt nevim, opakovala to uz nekolikrat..
Syn neni andilek, ale ve skole posloucha dobre..kdyz vnima ![]()
Možná má učitelka pocit že příčinou je že málo spí, nebo že má ke svačině jídlo které ho až moc nasytí a je pak utlumenej. Pokud chodí spát včas a má dost pití s sebou a lehkou svačinu tak bych učitelce řekla, aby si zvykla že je prostě takovej a že se s tím budete asi muset všichni smířit, že není králíček Duracel. Nakonec bych jí řekla že narozdíl od syna ti to stačí říct jednou a už ti to opravdu nemusí opakovat.
tak Lynette, to jsi mne pobavila, to by asi koukala
Spat chodi pred 8 a ke svacine muzou mit jen ovoce. Taky si myslim, ze to k nemu patri. Veci, ktere ho bavi, ty se mu nikdy opakovat nemusi a ostatni asi jo..Blbe jsou ty testy, ktere kvuli tomu dela spatne. Tak uvidim pri pristim rozhovoru, mozna ho nechame zopaknout tu jejich 2 tridu. V CR vetsina zarijovych deti chodi stejne skoro v 7 a on k tomu ma jeste tu cestinu.
Taky se tady posledni dobou dost mluvi o tom, ze deti ve veku 4 - 6 let pretezuji pismenkama a cislicema. Driv to meli skolku jako u nas a zacinali az od 6, nevim, proc to zmenili..
Já bych se taky přikláněla k tomu, aby si to v klidu a v pohodě zopakoval. Hlavně žádný stres a nedělat z komára velblouda. Moje babička taky slyší jen to co chce a nedávno jsem zjistila, že u mé mámy to už začíná taky. Jestli tohle v Nizozemsku neznají tak jim vyřiď, že u nás v ČR je tohle úplně normální a nejen u malých dětí. ![]()
já: Chceš k večeři těstoviny, pizzu nebo zeleninovou polévku?
přítel: …Co? ![]()
já: Chceš k večeři těstoviny, pizzu nebo zeleninovou polévku?
přítel: .....Co si říkala? ( to už se směje, protože si uvědomil že to nechytnul ani napodruhé) ![]()
já: Chceš k večeři těstoviny, pizzu nebo zeleninovou polévku? ![]()
přítel: Mně je to jedno. Já teď nemám hlad.
já:
![]()