Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký večer všem,
Před chvíli jsem měla hovor s mojí maminou ohledně syna a nějak na mě z toho padla depka,tak by mě moc zajímal váš názor,nebo jak to praktikujete vy.
Synovi budou 4 roky,po fyzické stránce je hrozně šikovný,pohybově nadaný,nikdy moc zbytečně nepadal. Po psychické stránce je trochu živější,prostě divoch,co se celý den ani na minutu nezastaví. Ale hyperaktivni podle mě není,u pohádky dokáže vydržet sedět i 2 hodiny. Od 2 let jezdí moc rád na kole-odrážedle,bez nej skoro nevychazime ven,jezdíme i na sněhu. V listopadu mu přibyli 2 sourozenci,tak už nemám na starosti jen jeho,ale i kočárek a tím jsem se dostala k jádru věci. Mamina mi vyčítá,že na nej nejsem opatrná,že ho nechávám jezdit moc daleko a že ho nemám pod kontrolou. Je fakt,že když jdeme po silnici,kde moc aut nejezdí,nechávám ho jet třeba 20 metrů před náma,když se náhodou auto objeví,stačí na nej zavolat a zajede ke strane,kde počká,až auto přejede. Nebo když jdeme po chodníku,vedle kterého je silnice,která není hlavní,ale provoz celkem je,tak taky jede před náma,když je moc daleko,tak zavolám,on zastaví a počká. Někdy musím tedy zařvat,ale to zastaví na fleku. Nachodili jsme tak už desítky a desítky kilometrů,nikdy nebyl nějak ohrožený,to by mě asi vyléčilo. Já mu důvěřuju,že neudělá blbostí,on ví,že kdyby zlobil,kolo mu seberu,tak je hodnej.
Mamka zase argumenuje tím,že může jet nějaký šílenec,nebo jemu může podjet kolečko a může skončit v silnici…prostě že když je ode mě tak daleko,že ho nemám pod kontrolou,že je ještě moc malý a kdyby ho zaujalo něco na druhé straně silnice,že by nemusel poslechnout.
A teď by mě zajímal názor nezaujate osoby-já moc riskuju,nebo mamina moc přehání? Nebo jak to máte vy?
Díky za reakce!
Hele ty jsi mamina a víš, jak moc tě prcek poslouchá - neposlouchá. Myslet na to co by bylo kbyby bylo je si zbytečné plašení. Je malej potřebuje se vyblbnout a na řetízek ho asi neuvážeš. Takže tvoje mamča je opatrnější a asi nebude na škodu se nad tím trochu zamyslet, ale konečné rozhodnutí je na tobě. Pokud malej do teď poslouchal, tak bych asi zůstala u zaběhlých zvyklostí a nic neměnila.
já teda nevím kde bydlíte, ale já jsem na toto taky srab…20m předemnou si může syn dovolit jet v parku, kde auta nejezdí, ne když jdem po chodníku nebo dokonce po silnici…já se prostě bojím…ale ono je to i o tom, že ikdyž dítko mě poslouchá, tak ne vždy mě na tom kole, motorce slyší. takže ano, já se bojím…spíš se přikláním k názoru tvé maminy.
Já myslim že v těch 4 letech zas tolik neriskuješ a je asi i nereálný aby byl pořád u tebe na metr
a jestli víš že tě poslechne a zastaví tak proč ne?
Magor může mimochodem jet i když půjde hned vedle tebe a stejně tak by mu to mohlo podjet.Takže za mně když poslechne a zastaví tak nevidim důvod proč ne
.
Je to určitě velkej a rozumnej kluk tak si nenech do ničeho kecat a na depku se vykašli ![]()
věřila bych svému pocitu…znáš dítko, víš, jak se chová, dokážeš posoudit, co zvládne…
jinak já jsem spíše ta ,,flegmatická,, matka a moje maminka mně neustále předhazuje, že jsem nezodpovědná ![]()
Já to měla takto s dcerou, prostě jsem věděla, že žádnou hloupost neudělá a do ohně bych za ní dala klidně obě ruce. Se synem si tak jistá nejsem, takže to můžu srovnat a opravdu i teď zpětně vím, že jsem jí mohla v tomto důvěřovat. Tvoje máma ví houby, řídila bych se podle sebe. ![]()
Mmch. jednou mě nějaký moc milý dědek upozornil, že mi ujelo dítě, ať si ho chytím. ![]()
Já bych se tedy taky bála.Nenechala bych ho jezdit tak daleko vedle silnice.Také se přikláním k názoru tvé matky.
Moc díky za reakce:-),když ono mi to nedá,abych o tom pořád nepřemýšlela. Taky jsem spíš flegmatická mamča,nějakou bouli nebo odřené koleno neřeším,tak si právě říkám,jestli už není člověk tak otupelej,že ztrácí ostražitost…zase na druhou stranu když si představím děti ve školce jak jdou vedle silnice za ručičku,jedna učitelka vepředu,druhá vzadu-toho se děsím i já. Je fakt,že náhoda je blbec,může tisíckrát poslechnout a jednou ne…Jen doufám,že na stará kolena nebudu taková černá kronika jako mamka,ale když vidím mojí babču,tak se obávám,že to bude asi dědičný:-D.
Ja uz takhle duveruji ani ne triletemu. Presne jak u vas, jezdi temer vzdy a vsude na odrazedle, a jezdi tedy i vic nez dvacet metru prede mnou. Nikdy mi nevjel do silnice, u vsech prechodu ceka uz dva metry pred silnici, ze silnice a aut ma respekt, ceka, az dojdu a jdeme k prechodu spolu.
Nikdy jsem s nim nemela sebemensi problem. Kdyz treba jede a ja uvidim neco necekaneho a potrebuji, aby zastavil, staci zavolat a okamzite stoji na miste jako prikovany.
Takze za me - duverovat ![]()
Zatím neřeším odrážedlo, je mu 15m. Zato řeším jiné věci - nechávám ho chodit samotného po schodech. Běhat po zahrádce zatímco věším, sbírám nebo skládám prádlo. Skákat po gauči či křesle bez dohledu. Moje babička je z toho šílená. Ale malý je tak šikovný a na sebe docela opatrný, že si nic neudělá. A když náhodou spadne, tak se skulí tak, že se ani moc nebouchne.
Tím jsem chtěla jenom říct, dělej to tak, jak to sama cítíš a nenechej si do toho mluvit. Pokud si myslím,že se mu dá věřit, tak mu věř. Já malému věřím a dodnes jsme neměli žádný závažný karambol.
Urcite
Muj mladsi jednolety dokonce sam vyleze po zebriku na skluzavku asi metr a pul vysokou a po hlave jezdi dolu, v pohode to vsechno zvlada, nikdy se mu nic nestalo, tak ho nechavam, alespon mam min prace s pridrzovanim, chytanim… Tez sam leze po schodech, sam si pobiha a hraje na zahrade… Ty decka jsou fakt mnohem sikovnejsi, nez si myslime.
@dinulka píše:
Moc díky za reakce:-),když ono mi to nedá,abych o tom pořád nepřemýšlela. Taky jsem spíš flegmatická mamča,nějakou bouli nebo odřené koleno neřeším,tak si právě říkám,jestli už není člověk tak otupelej,že ztrácí ostražitost…zase na druhou stranu když si představím děti ve školce jak jdou vedle silnice za ručičku,jedna učitelka vepředu,druhá vzadu-toho se děsím i já. Je fakt,že náhoda je blbec,může tisíckrát poslechnout a jednou ne…Jen doufám,že na stará kolena nebudu taková černá kronika jako mamka,ale když vidím mojí babču,tak se obávám,že to bude asi dědičný:-D.
No já myslim,ze nic spatne nedelas.Moc dobre vis jak ditko reguje,znas ho a i jeho mysleni.Ano stat se muze cokoli…treba prdola pojede na kole pred vama a nejaky silenec na chodniku smete tebe s dvojcatkama…tim chci rict,ze vse je mozne a nebudes chodit jen po polnackach
.Mamka ma jiny nazor,nezije s vama a babicky jsou mnohem vice opatrne a vydesene.A taky si nedovedu predstavit jak moje starsi dcerka jede na kole stejnou rychlosti jako je moje chuze s kocarkem.Tak jedine mu kolo na prochajdy nedavat
.(kolobezku,brusle.odrazedla…atd)Ale prijde mi to v tvem pripade zbytecne! ![]()
@Klementyna píše:
UrciteMuj mladsi jednolety dokonce sam vyleze po zebriku na skluzavku asi metr a pul vysokou a po hlave jezdi dolu, v pohode to vsechno zvlada, nikdy se mu nic nestalo, tak ho nechavam, alespon mam min prace s pridrzovanim, chytanim… Tez sam leze po schodech, sam si pobiha a hraje na zahrade… Ty decka jsou fakt mnohem sikovnejsi, nez si myslime.
myslíš něco takového? http://www.youtube.com/watch?… http://www.youtube.com/watch?… ![]()
ostatní maminky v MC chytají infarkt a modlí se, aby to jejich děti nechtěly zkoušet taky. Tady má 13,5m
@omites píše:
myslíš něco takového? http://www.youtube.com/watch?… http://www.youtube.com/watch?…
ostatní maminky v MC chytají infarkt a modlí se, aby to jejich děti nechtěly zkoušet taky. Tady má 13,5m
ja videla na tom videu jen miminko co se postavilo na skluzavce…tak me napada,to je vse?nebo bylo nejake pokracovani ![]()
@wildcherry píše:
ja videla na tom videu jen miminko co se postavilo na skluzavce…tak me napada,to je vse?nebo bylo nejake pokracovani
Neuvedené video je jiný typ soukromého videa. Neuvedené znamená, že si jej mohou přehrát pouze lidé, kteří znají příslušný odkaz (například přátelé a rodina, kterým jste odkaz poslali)//toto se u videa pise ![]()