Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím ![]()
mému synovi se z ničeho nic ve stolici objevil hlen.Jinak nastydlý není ani žádné léky nebere,je to najednou,máte někdo taky takovou zkušenost a co by to mohlo být? ![]()
peggy.sl píše:
A bylo to jenom jednou, nebo je to častěji??
Pokaždý když se vykaká,trvá to asi 4 dny
Hlen ve stolici vždycky znamená zánět v tlustém střevě, ale to neznamená vždycky něco strašného, s čím by se muselo hned jít k doktorovi - snad jen pokud by to trvalo delší dobu a dítě by neprospívalo. Moje děti to mívaly během kojení nejspíš jako reakci na moji konzumaci mléka (musela jsem držet bezmléčnou dietu), a syn měl hlen i ve třech letech, když měl zácpovitou stolici a dělal bobky. Taky to děcka mívaly při silné rýmě, spolykané hleny asi podráždily střeva a vyvolaly zánět.
Dobrý den maminky, moc vás prosím o radu, či podobné zkušenosti. Mám 9m. holčičku, od 3m. zhruba se objevila zelená stolice, hleny, plynatost a pláč. Proběhl výtěr, test na OK, vše negativní. Nasazen AC, asi na měsíc, stolice stále zelená(prý to mléko dělá)hleny ubyly..Ale vždy jednou za týden stolice zelená, řídká jak míchaná vajíčka s hleny. Poté zase na měsíc nasazeno normální mléko, po 3 týdnech opět problémy, extra rozdíl jsem neviděla při užívání. Poté zaveden příkrm, před uk. 6m. lepek. Malá celou dobu přibírá dobře, má 9kg, nyní opět stolice ze 60% zelená a buď tuhá a vidím lesk hlenů, nebo řídká, páchne kysele a s hleny. Ovšem nevypozorovala jsem po čem, protože se to objevuje různě. Někdy je i normální…Na alergologii udělány krevní testy a prick testy, vše negativní(úvaha tedy o alergii NonIg)..nyní pořád alergy care asi měsíc, ale žádná extra změna, na gastru už mě mají za neurotickou matku sledující stolici, ovšem při mém naléhání, opět výtěr a krev na lepek, vše zas negativní. Tak doporučen na měsíc neocate. Ještě jsme nevyzkoušely, ale zajímá mě, zda někdo má podobné problémy, protože nezvrací, jen když má být tahle stolice, více prdí, no a po celou dobu žádná krev ani vyrážka, tím pro ně není typická alergička na ABKM. Malá je spokojená, teda lenošnější, pořád nelezeme ani se neplazíme, docházíme na RHb. Děkuji všem, kdo má podobné problémy, protože mám pocit, že už neřeším nic jiného jen stolici:(
Nevím, proč jste na začátku šachovali s těmi um, když jí nejspíš NAC vyhovoval, ale budiž. Nevím, co přesně chceš vědět, testy u takto malých dětí bývají neprůkazné, ačkoli dítě alergii ve skutečnosti má, test může být negativní. Dcera má testy také negativní, a má alergii na bílkovinu kravského mléka, vyrážku třeba nikdy neměla a zelenou stolici taky ne, to že tyto příznaky nemá, z ní ještě nedělá ‚zdravou‘ bez alergie
![]()
A ji hodně nebo málo? syn mívá zelenou, když toho moc přes den nesní a že moc nejí. je spokojená? nebolí ji bříško? Jestli ne a jinak ji nic není, neřešila bych už dál.
@Janha je porad na Ac ale prvne to mela jen mesoc, aby videli rozdil. A vy mate co za projevy? A vam pomohl AC? Ja ji prave za alergika povazuji.
@Anik6 píše:
A ji hodně nebo málo? syn mívá zelenou, když toho moc přes den nesní a že moc nejí. je spokojená? nebolí ji bříško? Jestli ne a jinak ji nic není, neřešila bych už dál.
Ji prave hodne, ma dobry apetit:-)Ale proste nevim, co to ty hleny zpusobuje:-( a za 5m.my nikdo nedal odpoved..
@needzula píše:
@Janha je porad na Ac ale prvne to mela jen mesoc, aby videli rozdil. A vy mate co za projevy? A vam pomohl AC? Ja ji prave za alergika povazuji.
Aha, tak to jo, no já držela bezmléčnou dietu a kojila. Takže s um ac nemám tolik zkušeností, jako měla jsem čtyři pixle na předpis, ale většina letěla do koše, malé to prostě nechutnalo a rozeznala to i v kaši nebo jídle.
Dcera měla ve stolici hlen a krvavé nitky, když jsem začala držet dietu, ustoupilo to. Cca od jejího půl roku si sem tam dala jogurt, sýr, mléko do kafe apod. Nijak na to nereagovala, ale doktor nám nedoporučil mléčné výrobky zavádět. Že nejspíš abkm pořád má, to vím, díky babičce, jednou malé dala nějakou sušenku se syrovátkou
a do pár hodin měla průjem s hlenem ![]()