Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, budí se někomu večer děťátko po prvním uspání po 30-40 minutách? Nám krásně usne, po 30-40 min je vzhůru a pak spinká cca 6 hodin v kuse
. Čím může být to probouzení? Máme to tak každý den. Děkuji ![]()
Spánek probíhá v cyklech. U dětí trvá cyklus těch 30-40 min a dítě může při přechodu do dalšího cyklu procitnout. Postupem času se cykly prodlužují, u dospělých je to myslím cca 90 min.
@pet p píše:
Spánek probíhá v cyklech. U dětí trvá cyklus těch 30-40 min a dítě může při přechodu do dalšího cyklu procitnout. Postupem času se cykly prodlužují, u dospělých je to myslím cca 90 min.
aha, zajímavý, já se často budím tak za hodinu, dvě, když jdu dřív spát.
Ano, 9m se budí také po 30 minutách již několik měsíců. Pak je dvě hodiny vzhůru ajde spát v lepším případě v půl desáté, v horším až se mnou. ![]()
@vokishka píše:
aha, zajímavý, já se často budím tak za hodinu, dvě, když jdu dřív spát.
Při změně těch cyklů může procitnout i dospělý, ale spíš si to často neuvědomí a plynule přejde do dalšího cyklu. Přesněji si to ale nepamatuju.
Anoo, budi, i ted v roce. Obcas se mu povede ty cykly propojit a spi cca hodinu dvacet nez se probere. Jakmile jdu taky spat (spi s nama), tak uz spi lepe a ani nevim, jak se v noci budi, kojim a spim u toho.
U nas jsme taktez zazivali a to docela dlouho. Cca od 5 mesicu do nejakych 13. I ted (skoro 15m) se to obcas jeste stane.
Dalsi velka hitovka byla bdici okna treba od 1 do 5 do rana, to trvalo taky par mesicu
i ted se to taky obcas povede.
Naopak nyni zaciname najizdet na problematicke usinani- porad se vrti a seda a utika. Jedine, co nas zatim minulo, je brzke ranni vstavani pred 6, ale predpokladam, ze jsem si to prave a zakrikla ![]()
Take to znam. Jen jsem se sama dostala do postele, tak rev. Preslo to samo. Ale i ted jsou velke a spi urcity cas jak zabite a pak se prevaluji a hekaj a zas zaberou. Sama vim ze se budim po 1-2hodinach
@panda1994 píše:
Ahoj, budí se někomu večer děťátko po prvním uspání po 30-40 minutách? Nám krásně usne, po 30-40 min je vzhůru a pak spinká cca 6 hodin v kuse. Čím může být to probouzení? Máme to tak každý den. Děkuji
Pokud po tom jednom probuzení spí klidně, tak můžeš být v klidu. Mě se mimčo jednu dobu budilo co půl hodiny a trvalo to klidně do 23-24 hodin..teď má 2,5 roku a poprvé se probudí mezi 21-22:30..když se za noc probudí dvakrát, je to paráda, jinak to zvládne víckrát a máme klidně od půlnoci do 2:30 čas, kdy nespíme, prostě sebou furt mele, něco říká, jako za trest. Do školky vstáváme v 6, o víkendu, ač nemusí, tak klidně před 5 🤦