Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
zajímá mě, jakou máte večerní rutinu u miminek cca 6-9 měsíců? Mám 7,5 měsíčního mimiňáka. Kolem 19 hodin chodím koupat, vyčistím mu zuby, dám vitamíny, oblíknu do pyžámka, jdeme do ložnice (ale tam bývám s ním i přes den), kojím a u toho mu vyprávím pohádku, zpívám nebo broukám, mazlím se s ním. Většinou na spánek potřebuje uhoupat na míči, kde mu broukám (a u toho koukám na seriál:D). Přijde mi podle toho, co občas slyším a čtu, že mi tam chybí něco dalšího zklidňujícího. Dříve jsem dělala i masáž a ve vaně jsem si s ním ještě hrála, když byl na bříšku, ale aktuálně cca 3 týdny celou tu hygienu prořve, takže jsem mu tohle odstranila, protože to prostě nedává a spíše to celé se snažím, abychom co nejrychleji přežili. Do konce léta mám v plánu mu zavést i večeři před koupáním, ale mám tam něco přidat/ubrat/nechat být? ![]()
@Budumitotazky píše: Více
Já teda nic speciálního nedělala. Koupání co 2 dny, někdy dříve, někdy později. Usnul u kojení ![]()
Vykoupala, nakrmila, do postýlky, oblíbenou hračku, dudlíka a spinkat. ![]()
v 6 večeře, 7 koupání, pohrát, mlíko, dudlík, pustit hvězdičky, spát! Zkoušela jsem číst pohádku ale to vždycky vedlo spíš ke hře než klidu a spánku. Dlouho jsme uspávat nepotřebovali. Stačil dudlík a mlíko, voda v dosahu.
Skoro 10m - osprchovat, honem zuby, narazit pyžamo a letět uspávat kojenim
Teď v létě většinou večeří ještě venku na procházce nebo na hřišti. Už tu rutinu zná, takže jak začneme, z v pohodě dítka (dává si ještě podvečerní krátký šlofík) se stane ukňouránek spěchající spinkat. Takže to bereme hopem. Nicméně každý děťátko je jiný a je třeba se přizpůsobit jemu a i každá maminka je jiná, takže určitě to dělej tak, jak to vyhovuje tobě ![]()
Jen tip - vitamíny dej před čištěním zubů ![]()
Také jsme měli rutiny.
Večeře v 18h, v 19h koupání, pak olejickova masáž, pyžamo, postýlka s kojením a pohádkou ![]()
A držela jsem to tak i v létě..u druhé dcery se to v létě trochu posunulo.