Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já mám 8 letého a 4,5 roku a uspávám oba. Jenže si to ulehčuji, jdu si lehnout a oni se připojí. Spíme všichni společně.
Někdy se stane, že mi buď jeden nebo oba, usnou při cestě z výletu. Pak se jim nechce jít spát, tak si hrajou vedle a až se jim chce, tak přijdou.
Já to beru tak, že můj spánek je priorita, a nenechám si ho vzít, jen kvůli tomu, že se dětem nechce.
@anavi13 píše: Více
@blumen tak ono taky každé dítě je nastavené jinak. Plus fakt já mám děti malé. Věřím, že se to bude ještě měnit. V šest už povětšinou jsou opravdu vzhůru u nás všichni. Spíš vstávají v kolem páté. Akorát prostřední je trochu víc spáč. Do školky jsem je budila letos tak třikrát
já jsem ráda, že chodí spát brzy. Raději vstanu v pět ráno než aby tu běhali do desíti
jsem taky spíš ranní ptáče. Ségry syn chodí spát taky takto pozdě večer. Mezi tou devátou a desátou, ale vstávají v osm. To jsem ještě nikdy nezažila ![]()
@Menton
tak vstávat v pět a bude usínat o hodinu dřív,
u nás to má takto první syn 5 let. Teď poslední dny vstává s nejmladším po čtvrté hodině. Tak doufám, že si to kluci upraví na tu pátou
my máme celkem večer pořád pevný režim, takže pravidelně po pohádce jdou spát ve stejný čas. Ani na dovolené my nevydrželi dýl vzhůru. Ale to zase hodně ušli. Ono i ten roční mi nespí špatně
ale nejde mu posunout režim skrz velkou nemocnost. Klidně by chodil spát v šest večer a vstával by 3:45. Teď se to daří trochu posouvat. Takže už skoro chodí spát v sedm a vstává po čtvrté.
čekám zlepšení po přechodu na jeden spánek ![]()
V pubertě budou spát do desíti po tahu stoprocentně ![]()
Mu se ta puberta blíží, pořád nic. Funguje nepřímá úměra, pokud ponocuje vstává ještě dřív, ale na tvoje ranní časy, respektive tvých děti bohudík nemáme
zlatá šestá ráno ![]()
@anavi13 Aktuálně mi 3.5 let spí 22-6.30 hod. Po obědě nespí od 2 let. Pokud chci mít čas pro sebe / manžela chodím spát 24.00-1.00 hod.
Ale on je extra nespavec už od mimina.
@Menton
tak to je teda špatný
šestá už mi přijde v pohodě. Tak pozdě jsem nevstávala několik let ![]()
@kocourGarfield taky slušný
ale to je prostě jak můj první. Ten od dvou let už přes den nespal. Usnul teda v osm, ale vstal ve čtyři. V noci několikrát vzhůru
teď v pěti už je to lepší. Spí o něco víc. Prostřední je větší spáč. My reálně prostě zase jdeme spát velmi brzy. Většinou teda máme čas pro sebe od půl deváté do půl desáté a jdeme spát. Všechny děti se v noci ještě budí. Jen ty starší už občas celou noc dají.
@anavi13 On se taky stále v noci budí
Do 3 let i 10× za noc. Teď se to tedy trochu zlepšilo. Už spím někdy i 2 hodiny v kuse. ![]()
My ten čas nemáme, pokud nechci jít spát o půlnoci. Což zase úplně nechci, když pak musíme oba pracovat druhy den a nebo v noci dotahuji práci. Teď mě čeká 3 týdny HO s nim doma ( dítětem ), hrozně moc se těším
Manžel vstává v 5.00 do práce.
@Svistice píše: Více
Celkem mě překvapuje, že to takhle říkáš. Většinou si na nedostatek intimity a klidu s partnerem stěžují nextky a ty tady dostanou sodu "je to dítě! Musíš mu uhnout za každých okolností, můro!
"
Nedejbože, aby řekla, že 10 leté dítě zneužívá pozornosti rodiče a nebyla mu nastavena hranice. ![]()
@PaníBovaryová píše: Více
Jenže rozpadla rodina je něco jiného. Tam to dítě prožije určitě trauma a navíc je tam sakra těžké vybalancovat pak tu hranici, kdy dítě ještě něco bytostně potřebuje a kdy už zneužívá situace (a ze to ty děti umí). A kolikrat ma ten tatík maslo na hlavě, protože za rozpad rodiny může z větší části on, takze pak to taky s „výchovou“, když jsou děti u něj vypadá všelijak.
Sice už mám děti nad 10, ale večery jsou u nás pořád peklo. Zrovna teď je desetiletý u táty, ale dvanáctiletý se mi uprostřed obýváku motá na kancelářské židli, abych se nemohla dívat na televizi. Já jsem po včerejšku a dnešku v práci úplně servaná a hodinu se překecávám, abych šla do sprchy. Fyzicky mu v tom zabránit nemůžu, začal by mlátit věcmi a dveřmi, byl by velký řev, což v tuhle hodinu nelze. Tohle je situace, se kterou si nevím rady. Kdyby se aspoň umyl, vzal si léky a odtáhl do pokoje, ale tam on sám nebude, protože se bojí. ![]()
Já tě tedy moc neuklidním, my máme devítileté dítě a doteď vlastně uspáváme. O školní režim je to dobrý, jdu číst pohádku, chvilku si povídáme a do půl deváté usne. Kdybych jen poslala do pokojíčku, usnul by až klidně kolem 11. Mám vyzkoušeno. Peklo je teď o prázdninách, kdy chodí spát klidně až kolem půlnoci. Když zaženu, každou chvilku chodí do obýváku. Takže s manželem soukromí žádné. Intimita minimální. Teď jsem ho tedy poslala na tábor, takže nám odpadlo toto. U nás se často stává, že manžel jde zahnat do postele a usne s ním. Radu nemám, já tedy začala budit i o prázdninách v 8.00, ale stejně usne tak kolem 23.00. Já si zkrátka zvykla, že o prázdninách a víkendech máme s manželem smůlu.
Ja jsem sova. Muzu jit spat ve 22 nebo ve 23, klidne vyjimecne i v 9 (coz se nestane), ale vzdy musim spat idealne do 7:30-8:00, abych byla vyspana. Bohuzel do prace vstavam 5:30 a jsem tim padem permanentne nevyspana ![]()
@kocourGarfield vy to máte fakt těžký. My prostě taky jdeme spát. Chlap vstává do práce v 4:20. Takže prostě to jinak nejde. Ale nějak nám to až tak nevadí. Prostě jsou děti malé. Ono je fajn, že nechodím do práce. Upřímně bych to momentálně nezvládla.
@blumen to chápu. Mě teď nechal manžel dva dny dospat do osmi a je to mnohem lepší. Už jsem nemohla
jako nevadí mi vstávat kolem páté, hodiny, ale jak se nespí celou noc, tak je to hodně těžký.
Intimitu teda my máme. Ale musíme se hodně snažit a jít večer přes únavu
což je teda někdy opravdu těžké. Ještě nespíme s manželem spolu. Já spím s ročním a on ve vedlejší místnosti. Chodí v noci ke starším dětem, tak aby jsme se vyspali všichni. Ale jsme s tím ok, tak to jde.
@anavi13 mně nanapadlo, že to šílené nespaní může trvat tak dlouho. Ten starší taky nebyl Spáč ale spal víc hodin celkem, tak se to dalo.
Tohle dítě tím počtem hodin a ještě frekvenci buzení je pro mě novinka. Navíc to trvá 3,5 roku. Do těch 3 let to bylo peklo úplně, to těch 7× až 10× jsem už nechápala. Nikdy bych nevěřila, že to vydrží tak dlouho …
Něco taky samozřejmě máme, přes mou únavu. ![]()