Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Máte oblíbený recept na cokoliv velikonočního? Nádivka, mazanec, jidáše, beránek..Pak mě ještě hodně zajímají vaše vlastnoruční dekorace, jejich návody. Chtěla bych si vyrobit z papíru narcis. A nastříhat z papíru zelenou travičku. Uvítám diskuzi takovou, kde každej příspěvek vykoupíme jedním receptem, nebo návodem. Ať se v tom hezky listuje.
Tohle barvení bych chtěla letos vyzkoušet, protože minulej i předminulej rok jsme měli všichni opatlaný ruce od barev, když jsme loupali vajíčka při snídani. I když jsem se druhej rok snažila to udělat opravdu podle návodu a vejce dostatečně vyluhovat, dopadlo to stejně, vejce se dokonce i otíraly, barva nedržela. Takže to kupovat nebudu a už mám připravený slupky z cibule. Tohle mě dostalo : http://www.keliwood.cz/…jicek-cibuli
Velikonoční nádivka :
10 rohlíků na kostičky
18 vajec
200 ml mléka
uzené maso
petrželka špenátek lístky
kopřivy od potoka
muškátový květ špetka
trošku másla
sůl
Kopřivy přeliju vařící vodou z konvice, lístky otrhám a nasekám, vše ostatní taky pokrájím. Vše smíchám dohromady, vliju do vytřeného pekáče a peču na 220 do zlatova. Před koncem pečení pokladu na nádivku plátečky másla.
Ahojki, do nádívky dáváte sníh z bílků nebo celá vejce? Vyrostla jsem na tom, že se do směsi prostě vhodila celá vejce a bylo to mňamozní, včera jsem vyčetla, zže by se z bílků měl dělat sníh,,, tak nevím nevím.
Co se týká barvení vajec - předloni jsem objevila gelové barvy, a nemíním už z nich ustoupit. Troška gelu se šplíchne do rukavic, rozmatlá po rukavicích, a pak si chviličku z ruky do ruky přehazujete horké!!! vejce a je nabarvené, udělá to takovej mramor. Je to úžasný, rychlý, jednoduchý. Barvy se dají samozřejmě různě míchat.
A.
@ohýnek píše:
Moje vajíčka a kytičky
Teda, vypadají krásně.
Jak jste je dělala a z čeho?
@elenkazed píše:
@Leni78 Tyjo 18 vajec? nemáš tam chybu? to je nějak moc ne?![]()
Taky mi to příjde moc, řekla bych, že se dává tak těch 8.
@claire91 vajíčka jsou polysterenova a na nic napíchaná špendlíkama stužka a kytičky jsou z papíru
pohledám na netu návody ![]()
Jo, ty gelové jsme taky loni objvili. Je to opravdu rychlovka a nepřijde mi to tak umělohmotné a kýčovié jako třeba ty igelitové obaly. Každopádně vejce v cibuli jsou klasika, ty udelám taky, to musí být!
A kdo ještě nemá zaseté osení, ta je nejvyšší čas!
A perníčky! na netu jsou stovky receptů, med tam nesmí chybět! Bohužel jsem nebyla schopná pořídit si doteď formičku ani vykrajovátko ve tvaru vejce, tak to zas budu vyrábět růčofůčo ![]()
Jinak ještě mám plech na vajíčka a zajíčky a ty dělám jen z obyč piškotu, protože to mají děcka nejraději ![]()
A věnec z proutí na vrata, nebo z papíru, z čehokoli… a uvnitř pověšené barevné výfuky z vajec. Pravda, venku to na jaro moc nevypadá, ale třeba ho tím přivoláme ![]()
Tak já se chystám na tvarohový mazanec (recept z Albert kuchařky)
Ingredience:
150g másla
150g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 velká vejce
1 měkký tvaroh (ne vaničkový)
2 lžičky rumu
1 lžíce pomerančové šťávy
2 lžičky pomerančové kůry
500g hladké mouky
1 sáček kypřícího prášku
70g sekaných loupaných mandlí
100g rozinek
1.Máslo utřete s cukrem do světlé nadýchané pěny. Přidejte vanilkový cukr a po minutě šlehání přidávejte jedno po druhém i vejce. Pak postupně zašlehávejte tvaroh, rum a pomerančovou šťávu s kůrou. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a vpracujte ji do těsta. Přendejte ho na pracovní plochu a rukama hněťte asi 5 minut, aby bylo krásně jemné a hebké. Nakonec vpracujte mandle a rozinky.
2. Z těsta vytvarujte hladkou kouli bez prasklin, dejte ji na plech vyložený pečícím papírem, z vrchu ji zmáčkněte, uprostřed udělejte kříž a vložte do trouby vyhřáté na 170°C. Pečte dozlatova asi 50minut.
A dnes - pátou neděli před Velikonocemi, by se mělo vyrábět tzv.„létečko“, ale to asi jen na vsích. Starý obyčej - ozdobený stromeček pentlemi a kraslicemi, se kterým se chodilo koledovat a nakonec se nechával včelaři poblíž úlů. Aby měly jarem unavené včelky kde posedět
Bohužel již dávno zapomenuto. Mít včely, tak jim to udělám jen tak pro radost. Ovšem na naší zahradě bych byla za blázna.