Velikonoce - recepty a návody

612
24.3.13 09:44

Velikonoce - recepty a návody.

Máte oblíbený recept na cokoliv velikonočního? Nádivka, mazanec, jidáše, beránek..Pak mě ještě hodně zajímají vaše vlastnoruční dekorace, jejich návody. Chtěla bych si vyrobit z papíru narcis. A nastříhat z papíru zelenou travičku. Uvítám diskuzi takovou, kde každej příspěvek vykoupíme jedním receptem, nebo návodem. Ať se v tom hezky listuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
612
24.3.13 10:06

Tohle barvení bych chtěla letos vyzkoušet, protože minulej i předminulej rok jsme měli všichni opatlaný ruce od barev, když jsme loupali vajíčka při snídani. I když jsem se druhej rok snažila to udělat opravdu podle návodu a vejce dostatečně vyluhovat, dopadlo to stejně, vejce se dokonce i otíraly, barva nedržela. Takže to kupovat nebudu a už mám připravený slupky z cibule. Tohle mě dostalo : http://www.keliwood.cz/…jicek-cibuli

Velikonoční nádivka :

10 rohlíků na kostičky
18 vajec
200 ml mléka
uzené maso
petrželka špenátek lístky
kopřivy od potoka
muškátový květ špetka
trošku másla
 sůl

Kopřivy přeliju vařící vodou z konvice, lístky otrhám a nasekám, vše ostatní taky pokrájím. Vše smíchám dohromady, vliju do vytřeného pekáče a peču na 220 do zlatova. Před koncem pečení pokladu na nádivku plátečky másla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
24.3.13 10:13

Ahojki, do nádívky dáváte sníh z bílků nebo celá vejce? Vyrostla jsem na tom, že se do směsi prostě vhodila celá vejce a bylo to mňamozní, včera jsem vyčetla, zže by se z bílků měl dělat sníh,,, tak nevím nevím.

Co se týká barvení vajec - předloni jsem objevila gelové barvy, a nemíním už z nich ustoupit. Troška gelu se šplíchne do rukavic, rozmatlá po rukavicích, a pak si chviličku z ruky do ruky přehazujete horké!!! vejce a je nabarvené, udělá to takovej mramor. Je to úžasný, rychlý, jednoduchý. Barvy se dají samozřejmě různě míchat.

A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ohýnek
24.3.13 10:18

Moje vajíčka a kytičky :-)

• Citovat
  • Upravit
elenkazed
24.3.13 10:27

@Leni78 Tyjo 18 vajec? nemáš tam chybu? to je nějak moc ne? :nevim: :think:

• Citovat
  • Upravit
1857
24.3.13 10:30
@ohýnek píše:
Moje vajíčka a kytičky :-)

Teda, vypadají krásně. :palec: Jak jste je dělala a z čeho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1857
24.3.13 10:32
@elenkazed píše:
@Leni78 Tyjo 18 vajec? nemáš tam chybu? to je nějak moc ne? :nevim: :think:

Taky mi to příjde moc, řekla bych, že se dává tak těch 8.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ohýnek

@claire91 vajíčka jsou polysterenova a na nic napíchaná špendlíkama stužka a kytičky jsou z papíru :-) pohledám na netu návody :-)

• Citovat
  • Upravit
lys
6155

Jo, ty gelové jsme taky loni objvili. Je to opravdu rychlovka a nepřijde mi to tak umělohmotné a kýčovié jako třeba ty igelitové obaly. Každopádně vejce v cibuli jsou klasika, ty udelám taky, to musí být!

A kdo ještě nemá zaseté osení, ta je nejvyšší čas!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ohýnek
24.3.13 10:37

@claire91 vajíčka kytka
a na druhou kytku jsem nenašla, ale jsou to tyhle kytičky nalepené na polystyrenové kouly :-)

• Citovat
  • Upravit
lys
6155
24.3.13 10:38

A perníčky! na netu jsou stovky receptů, med tam nesmí chybět! Bohužel jsem nebyla schopná pořídit si doteď formičku ani vykrajovátko ve tvaru vejce, tak to zas budu vyrábět růčofůčo :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ohýnek
24.3.13 10:40

Jinak ještě mám plech na vajíčka a zajíčky a ty dělám jen z obyč piškotu, protože to mají děcka nejraději :-)

• Citovat
  • Upravit
lys
6155
24.3.13 10:40

A věnec z proutí na vrata, nebo z papíru, z čehokoli… a uvnitř pověšené barevné výfuky z vajec. Pravda, venku to na jaro moc nevypadá, ale třeba ho tím přivoláme :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
24.3.13 10:46

Tak já se chystám na tvarohový mazanec (recept z Albert kuchařky)

Ingredience:
150g másla
150g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 velká vejce
1 měkký tvaroh (ne vaničkový)
2 lžičky rumu
1 lžíce pomerančové šťávy
2 lžičky pomerančové kůry
500g hladké mouky
1 sáček kypřícího prášku
70g sekaných loupaných mandlí
100g rozinek

1.Máslo utřete s cukrem do světlé nadýchané pěny. Přidejte vanilkový cukr a po minutě šlehání přidávejte jedno po druhém i vejce. Pak postupně zašlehávejte tvaroh, rum a pomerančovou šťávu s kůrou. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a vpracujte ji do těsta. Přendejte ho na pracovní plochu a rukama hněťte asi 5 minut, aby bylo krásně jemné a hebké. Nakonec vpracujte mandle a rozinky.
2. Z těsta vytvarujte hladkou kouli bez prasklin, dejte ji na plech vyložený pečícím papírem, z vrchu ji zmáčkněte, uprostřed udělejte kříž a vložte do trouby vyhřáté na 170°C. Pečte dozlatova asi 50minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lys
6155
24.3.13 10:46

A dnes - pátou neděli před Velikonocemi, by se mělo vyrábět tzv.„létečko“, ale to asi jen na vsích. Starý obyčej - ozdobený stromeček pentlemi a kraslicemi, se kterým se chodilo koledovat a nakonec se nechával včelaři poblíž úlů. Aby měly jarem unavené včelky kde posedět :mrgreen: Bohužel již dávno zapomenuto. Mít včely, tak jim to udělám jen tak pro radost. Ovšem na naší zahradě bych byla za blázna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný