Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Přeji krásné aprílové ráno
! Udržuje se u Vás ve vesnici, městečku…tradice velikonočního hrkání? Pokud ano písněte prosím kdy a v kolik se chodí hrkat, co se při tom zpívá či říká a jestli se poté chodí na Bílou sobotu na koledu. Chodí u Vás jen kluci? Moc díky.
Dobré ráno:-) u nás se chodí, jsme malá vesnička o cca 1000 obyvatelých a dodržuje se to pořád… Chodí se ráno a večer, vždy v 7 hodin, nezpívá se u toho nic. Ale zastavuje se u každého pomníčku či křížku a tam se pomodlí 3 modlitby a jde se dál. Chodí jen děti - holky i kluci a cca 4 dospělí s nimi..
Na koledu se chodí jen klasika v pondělí ![]()
U nás na vesnici se hrkalo. Chodili jen kluci, nic nezpívali, jen obešli vesnici a hrkali. Akorát měli přesně vymezené, kde to obchází z horního konca a kde z dolního konca. ![]()
U nás se začíná zítra v 18h. Pak v pátek v 6h, ve 12h, v 15h a v 18h. V soboru v 6h, ve 12h a ve 14 h chodí všechny děti koledovat po vsi.
@Lejaa píše:
Dobré ráno:-) u nás se chodí, jsme malá vesnička o cca 1000 obyvatelých a dodržuje se to pořád… Chodí se ráno a večer, vždy v 7 hodin, nezpívá se u toho nic. Ale zastavuje se u každého pomníčku či křížku a tam se pomodlí 3 modlitby a jde se dál. Chodí jen děti - holky i kluci a cca 4 dospělí s nimi..
Na koledu se chodí jen klasika v pondělí
U nás je to stejně, jen dospělí s dětmi nechodí. Dřív chodívali jen kluci, ale pár let zpátky hrkají i děvčata, ale spíš ty, co mají bráchu, takže jdou s ním.
U nás se chodí holky i kluci a někdo velký s nima třeba starší sourozenec a chodí vice part jsme velcí, vždycky v 6,12,18, pondělí klasika kluci na holky z pomlazkama dává se na zadek
Hrkání je jedno z traumat mého dětství. Jezdili jsme k babičce na severní moravu na vesnici, kde se toto dodržovalo. Byl jsem plaché, introvertní dítě, s nikým jsem se tam moc nekamarádil. Ale vždy na velikonoce mě rodiče vybavili hrkačem a strčili do chumlu mě neznámých a nepřátelsky na pražáka naladěných vesnických pořízků a šup, mazej s nimi na hrkačku. Takže na každoroční noční můru zaděláno. ![]()
A když jsem to potom v Praze vyprávěl spolužákům, co jsem o Velikonocích dělal, tak zase na mě koukali jako z jara a smáli se mi, že jsem jako malý Bobeš… ![]()
My jsme tedy rozdeeni na horni a dolni cast vesnice letos konecne skupinu povedu ja u nas se chodi v sest rano v poledne a v sest vecer kdyz chdime vybirat po dvou dnech tak az tehdy rikame nejakou rikanku