Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, chtela bych se zeptat, jak je mozne, ze jsem vyrostla od svych 12 let, kdy jsem dostala ms jeste dalsich 20 cm a v 18 jsem merila 180 cm, kdyz me kamaradky uz spoustu let nerostly…?Podle AI to neni mozne. Ptam se kvuli sve dcerce, ktera ma opacny problem. V 10 letech ms, v 11 vyska 166cm a ted kdyz ji bude 14 let meri stale stejne. Neni to malo, ale rada bych kdyby mela jeste o par cm vic, protoze s jejim otcem jsme velmi vysoci. Da se jeste nejak podporit rust? Zase jeji jedna kamaradka meri 145cm a druha ve 13 letech 180cm, takze to asi neni tak hrozne…
Jestli už je to roky neroste, tak je to její finální výška.
@gloomka píše: Více
Podle me to je finalni vyska. 166 cm mi prijdd akorat.
Já jsem ve 13 skončila na 162 cm.
Mezi 20 a 21 rokem jsem vyrostla na svých finálních 171cm. Během toho jednoho roku. Vysvětlení neznám. Holt se stalo. ![]()
No,., jsou dívky co po menses ještě rostou a nneí to tak vzácné ale většina pak už vyroste jen o pár cm a některé se úplně zaseknou.. nelze paušalizovat.
@gloomka Kdyz uz 3 roky neroste, tak asi těžko bude vyšší. Podle mě lepší 166 než 180.
Ja jsem po začátku MS vyrostla ještě 14 cm.
Když dcera už 3 roky neroste, tak už nejspíš nevyroste. Ale úplně vyloučené to není.
Rozhodně bych to před dcerou nezmiňovala, jakože její výška je nějaký problém, protože není. Její výška je naprosto optimální.
Takovou výšku nemám ani já, ani většina mých kamarádek…jsme spokojené…hlavně ji a sebe nestresuj…mám 163cm a manžel 187cm, kolik budou mít holky uvidíme, ale ať jsou hlavně zdravé a šťastné 🫣
Na holku má akorát výšku. Ještě třeba nějaké centimetry poskočí. Neřeš to.
Zásadní problém je věřit AI.
Jinak 166 je naprosto v pohod výška, spousta ženských (včetně mě) ani tolik nemá. Růst se dá podpořit leda tak do šířky, výška je daná geneticky a při normální výživě prostě člověk naroste přesně tolik, kolik narůzs má. Ať se nám to líbí nebo ne. Moje dítě taky občas prská, že je malé (není), ale chtít může cokoliv.
Proč to tak řešíte? 166 cm je za mě super, já sama mám 160 cm, neříkám, že bych třeba nechtěla měřit těch 166 cm
ale u holky je to hezký, když je menší.. Naopak 180 cm mi připadá už hodně a radši 166 cm než být velká, pak to nevypadá hezky a většina chlapů nesnese, když je žena větší
.
@ugluk píše: Více
I ta výška se asi dá částečně ovlivnit. Já mám jednovaječné dvojče a přestože jsme měly stejnou stravu, tak já jsem o 5 cm vyšší. Ja jsem narozdíl od sestry hodně sportovala (denně 3 - 10 km běhu). Sestra byla stejně hubená jako já, ale do výšky vyrostla méně.
A jinak ano, AI kolikrát píše fakt kraviny.