Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dobrý den,
mám důležitý dotaz ohledně kazivosti zubů. Moje 14 ti letá dcera má už 8 kazů
zuby si čistí hlavně večer než jde spát, pak někdy i ráno když stíhá. ale ted zjistila že má už na zablombovaném zubu další černou tečku ( asi na 7. zubu ) bojí se že jí ho vytrhnout
tak se chci zeptat, jde nějak kaz odstranit aby ten zub byl zase zdravý? A nemusí se bát o ten zub? prosím o rychlou odpověď, předem děkuji ![]()
Ahoj, a jak často se dceři stává, že ráno si stíhá vyčistit zuby? ![]()
@bubulla
čistit, čistit, čistit. Pokud nemá nějakou vadu - vysokou kazivost. A hned naklusat k zubaři
Tak tady jediné co ti můžu doporučit je velká hygiena u nás to děláme takto vyčistíme si zuby pastou pak mezizubním kartáčkem a pak nití a pak si u televize nebo pc čistím zuby až do hladka a zuby se mi už nekazí.. dříve sem na to prděla a měla sem 14kazů ![]()
Pokud se jí takto hodně kazí zuby, tak bych čistila min. 2× denně. Náš zubař dbá hodně na prevenci a vysvětluje nám při každé kontrole, jak správně čistit zuby a myslím, že máme já i syn dobré návyky. Manžel je na tom hůře, kazí se mu hodně a navštěvuje jiného zubaře, než-li já a čistí si je špatně. Upozorňuji ho, ale nedá si říci. Náš zubař ještě říká, že pokud nemá člověk kazivost zubů, postačí důkladně a správnou technikou vyčistit zuby 1× za 24 hodin. Doporučovala bych, jak psaly holky výše, navštívit dentální hygienistku, abyste nastavily s dcerou správnou techniku čištění. S léčením kazu neporadím.
Prijde mi zvlastni, ze se divi, ze ma tolik kazu.. a ted se boji, aby ji zub nevytrhli.. ale i pres to si nechce cistit zuby i rano, tedy 2× denne tak, jako vetsina normalnich lidi.. Se vzniklym kazem uz se nic delat neda..jen rychle k zubari, aby opravil, dokud je maly..
A na dentalni hygienu, aby dceri ukazali jak si spravne cistit zuby a vysvetlili, jak je to dulezite..Pomaha i zubni pasta elmex..
@bubulla Zkuste v lékárně koupit Elmex Gelée. Stojí asi 160 Kč a nanáší se 1× týdně. Je dobrý.
No, pokud dcera má takhle velkou kazivost zubů, takhle velký problém, tak si spíš myslím, že už jste dávno měly být (ona měla být) v péči nějaké dentální hygienistky. A sakra dbát na prevenci kazů a adlších problémů. Ikdyž teda může být, že ikdyby si čistila zuby áx denně, stejně se jí kazit budou, protože je to prostě tak, ale pak je to třeba řešit se zubařem stejně jako jinou chronickou nemoc. Ale jestli už tam má další kaz, tak prostě záleží jen na tom, jak je velký, jakýho máte zubaře (t. j. jakým způsobem ho bude vrtat), atd. Zub si ymslím jí trhat nebudou, pokud jde teda o druhý zub, to se dělá až fakt v případě, že ho nelze zachránit vůbec. Do jaké míry s euzdraví, těžko soudit, nesjem zubař, ale četla jsem, že je to jak u konzervy - jak se to jednou otevře, už to nikdy není ono. Já mám taky v puse jeden takovej zub, kde jde vlastně už jen o tři rohy a vždycky když mi vypadne plomba a sestřička míchá nějakou maxidávku, tak si dělám srandu, že jsem si mohla přivézt z garáže jeden pytel cementu, co tam zbyl.
Taky jsem měla šílenou kazivost zubů. Dočasně to zastavila kambinace Elmex gelu, dentální hygienistky a změny kartáčku. Bohužel po porodu se to rozjelo znovu
a to si zuby čistím celkem poctivě. Teď mně i klukovi zubařka doporučila GC Tooth Mousse. Ale teprve to budu zkoušet, takže netuším jestli opravdu funguje. Ale recenze má celkem dobré.
@bubulla Ať dcera především vstává dříve, aby si stihla vyčistit zuby. Hygiena je základ. Pokud se jí takto kazí zuby, tak nebude na škodu, když si je bude čistit i vícekrát denně. A pak dentální hygiena, jak psaly holky. Také si myslím, že zub jí nevytrhnou, každopádně honem k zubaři…
@lucenka Můžu mít dotaz? Dá se ten GC Tooth Mousse kombinovat s Elmex gelem?
Já o tomto přípravku neslyšela ještě, zatím používám Elmex gel.
Držím palce, ať se dcera „polepší“ a tvorba nových kazů zastaví…
Moc si nedovedu představit ranní konverzaci s někým, kdo si nevyčistil zuby… to musí být panečku odér…