Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky. Potrebuju poradit nebo vedet jinych nazor at se na mou situaci muzu podivat i z jineho uhlu.
Muj pritel je Anglican a po 8 letech jsme se rozhodli, ze se vezmem. Mame 2 leteho chlapecka, zijeme v Irsku.
Kdyz jsme byli vloni v Rijnu na tyden v CR u mamy, rikala nam, ze kdybychom se chteli vzit, mohli bychom to udelat v CR, ze muj bratranec je ted jakysi ministr a udelal by nam obrad zdarma. O vanocich jsme se zasnoubili a kdyz jsme usedli a zacali diskutovat a googlovat moznosti, zjistili jsme ze by nam to pravdepodobne vyslo draz udelat to v CR, a navic s jeho rodiny by dorazilo pravdepodobne jen 5 lidi.. Ja bych mela 20! Nevidim to jako fer, ani ja bych nechtela mit svatbu v Anglii, kde by Mick mel celou rodinu a ja jen par. Rozhodli jsme se, ze to udelame na pul ceste = v Irsku. Par lidi z me rodiny, par z jeho a zbytek pratele. Kdyz uz jsem tak zacala zjistovat co co stoji, zjistila jsem, ze cim vic lidi, tim lip, protoze se to financne vrati. Za min lidi bychom zaplatili vic a nevratilo by se nic. Tak jsem na to tema zacala diskutovat s maminkou, nacez ta se rozcilila a vyjela: „To chces pozvat cele Irsko, nebo co!!!“ Zamrzelo me to a hned jsem se vyplakala sve celozivotni pritelkyni, ktera taky zije v Irsku. Nase mamy se znaj a nedavno oslavovaly narozeniny, kde si pry moje mama ponarikala, ze ona nemluvi Anglicky a nebude se na me svatbe vubec bavit, kdyz tam bude 90% lidi mluvit anglicky. Luccina mama rekla Lucce at mi tu velkou svatbu vymluvi.
Nevim, co si mam o tom myslet, vubec se mi s mamou nechce bavit. Doufala jsem, ze mi bude oporou, zvlast, kdyz tady nebudu mit nikoho z rodiny na pomoc a hlavne to prece ma byt muj den, ne??!
Uz jsme i premysleli, ze si koupime dovolenou v Las Vegas a udelame to jen my dva, ale na druhou stranu bych chtela mit pratele a rodinu pri sobe. ![]()
Mam tri moznosti. Mala svatba (20 lidi max), kdy me to vyjde draz, Velka svatba (100 lidi max), kdy se to financne vyplati nebo svatba v Las Vegas jen my dva! V obou prvnich pripadech tam bude mama, ktera nemluvi anglicky, takze situace se nemeni, jestli mala nebo velka svatba, zadny rozdil!! U male bych to pravdepodobne mela horsi, bo bych jeste nakonech musela vsechno prekladat. Na velke svatbe by bylo i hodne polsky mluvich, z cim si myslim mama nema problem!! ![]()
Jak se na to divate vy? Nejake zkusenosti s dvoujazycnou svatbou?? Jak to udelat, aby to bylo fer a vsichni byli happy?? ![]()
Ahoj,
no, ja neporadim. My se brali v zahranici, bylo nas dohromady asi 12. Pouze s kamarady, bez rodicu.
Akorat mi neni jasny, jakto, ze svatba pro 100lidi se vyplati a vyjde levneji, nez svatba pro lidi 20
![]()
obávám se, že kompromis, aby vše vyhovovalo všem nenajdeš, každopádně, je to TVŮJ den a zařiď si ho zcela podle svého a nenechej si do toho kecat, byť od maminky, nebo se z toho ještě zhroutíš, ona to zvládne neboj, dle mého, jestliže malá a velká vyjdou nastejno, udělej velkou, protože když máš víc hostů, dostanete víc darů, resp. peněz
a to se vyplatí!
je to tvoje (vase) svatba, udej to podle sebe (vas), rodice at si rikaji, co chteji, nikdy se nezavdecis vsem.
jjanekk píše:
Ahoj,
no, ja neporadim. My se brali v zahranici, bylo nas dohromady asi 12. Pouze s kamarady, bez rodicu.
Akorat mi neni jasny, jakto, ze svatba pro 100lidi se vyplati a vyjde levneji, nez svatba pro lidi 20![]()
pokud budes dostavat jen financni dary, budes v plusu, cim vic lidi, tim vic penez
jjanekk píše:
Ahoj,
Akorat mi neni jasny, jakto, ze svatba pro 100lidi se vyplati a vyjde levneji, nez svatba pro lidi 20![]()
Nám se to vyplatilo v tom, že se náklady vrátily na darech i s úrokama ![]()
Ale kvůli tomu jsme to samozřejmě nedělali, prostě jsme pozvali ty, kteří jsou pro nás důležití, navíc máme děsně velký rodiny.
Kůželíná píše:
obávám se, že kompromis, aby vše vyhovovalo všem nenajdeš, každopádně, je to TVŮJ den a zařiď si ho zcela podle svého a nenechej si do toho kecat, byť od maminky, nebo se z toho ještě zhroutíš, ona to zvládne neboj, dle mého, jestliže malá a velká vyjdou nastejno, udělej velkou, protože když máš víc hostů, dostanete víc darů, resp. peněza to se vyplatí!
Jak sama říkáš, je to tvůj DEN a je jen na tobě jakou svatbu si uděláte. Máma bude stejně muset skousnout každou variantu. ![]()
Nicméně my jsme měli svatbu v Česku, jsme oba Češi. A je fakt, že jsme měli svatbu větší, bylo tam kolem 60 lidí a výdaje za svatební pohoštění se nám ve finančních darech 2× vrátilo, ale na druhou stranu, člověk musí brát v úvahu i to, že se někdy může chtít rozvést. Samozřejmě, že si to před svatbou nikdo nepřizná, protože si myslí, že zrovna jemu se to nestane a berou se navždy, taky jsem si to myslela, ale je zde vždycky TO ale… tím chci říct, že u rozvodu se to pak oznamuje větší spoustě lidí, nebo si ale před většinou lidí připadáš blbě, že se rozvádíš. Většinou hlavně před rodinou protějšku, protože na té svatbě byl každý šťastný a oslavoval váš den.
Zkrátka s přítelem se teď chceme vzít vlastně jen kvůli tomu, aby jsme kvůli dítěte měli stejné příjmení, tak budeme dělat svatbu jen my a svědci.
Při první svatbě jsem se brala z lásky a chtěla to vykřičet do světa a jak to dopadlo. Neříkám, že to bude váš případ, ale vzhledem ke statistikám dnešní rozvodovosti nemůže člověk říkat, tohle se mě nikdy nestane…
Omlouvám se za anonym…
Ok, ja nikdy nepocitala nejaky potencionalni dary, ktere ani prijit nemusi, ze? ![]()
No kazdopadne, ja si do veci kecat nenecham, takze kdybych chtela velkou svatbu, tak ji mam, kdyz budu chtit jenom „podepsat papiry“, tak to udelam. Udelej si to podle sebe, jinak na to nebudes vzpominat rada. Nikdy se nezavdecis vsem, takze at to vyhovuje hlavne tobe a budoucimu manzelovi, na ostatni hod bobek
.
Je to svatba Tvoje a Tvého partnera, vyhovovat to musí hlavně Vám.
Já ale zklamání Tvé mámy docela dobře chápu. Argument, že to bude „na půl cesty“, tedy v Irsku - to jí musí znít jako výsměch. Nemluvě o geografické vzdálenosti, pokud neumí anglicky, je to pro ni totéž. Svatba vlastní dcery, kde ona bude za němého a nechápajícího diváka…
Osobně bych v téhle situaci volila opravdu neutrální variantu - tedy „utajenou“ svatbu, jen se svědky - třeba to Las Vegas nebo cokoli jiného. To jediné je opravdu fér vůči oběma rodinám.
Ale tohle je opravdu čistě na Vás, je to den Vás dvou a měli byste si ho užít co možná nejvíc podle vlastních představ.
Vegas baby, yeah!!!!
. Ne milacku, jak uz jsem ti rikala, je to opravdu jen na vas dvou, ale vzhledem k vasi financi situaci, bych se na velkou svatbu vyprdla…nakonec opravdu nevis, jestli se ti to vrati a ten stres, ze vam to treba financne nevychazi muze celou svatbu a radost z ni pekne pokazit. Za me,Vegas muzu jenom doporucit…a nejaky ten dychanek pro rodinu muzete spachat vzdycky potom…kazdopadne at se rozhodnete jakkoliv, podporu z moji strany mas, to vis…
![]()
Mrs.G píše:
Vegas baby, yeah!!!!. Ne milacku, jak uz jsem ti rikala, je to opravdu jen na vas dvou, ale vzhledem k vasi financi situaci, bych se na velkou svatbu vyprdla…nakonec opravdu nevis, jestli se ti to vrati a ten stres, ze vam to treba financne nevychazi muze celou svatbu a radost z ni pekne pokazit. Za me,Vegas muzu jenom doporucit…a nejaky ten dychanek pro rodinu muzete spachat vzdycky potom…kazdopadne at se rozhodnete jakkoliv, podporu z moji strany mas, to vis…
![]()
Ahoj holky, potřebuju se vypsat a asi i poradit. Rozhodli jsme se s přítelem pro svatbu v červenci. Máme mimi 4m, tak aby byla už trochu větší. Ale mám problém s velikostí toho „cirkusu“, ano píšu cirkusu protože mi příjde že to tak nakonec dopadne. Z mojí strany bych chtěla pozvat 9 lidí + 5 kamarádů, ale přítel to chce velké z jeho rodiny asi 20 + kamarádi a lidi z práce taky kolem 25!! (hodně jich ani neznám). Problém je ten že bych chtěla mít pěknou rodinou svatbu, máme malé dítě, hypotéku a auto na odpis
. Poraďte jak s tím naložit, nechci to rovnou rušit. PS: rodinu chtěl pozvat na oběd a raut a kamarády na raut, zahradu nemáme
Jsem jednoznačně zastáncem malých svateb, myslim, že velká svatba stojí jenom nervy, peníze a většinou to stejně za moc nestojí.
Tak my to měli tak,že oběd…byl teda pozdní protože obřad byl ve 14 hodin..tak na ten jen rodiny.....
A pak večer už kamarádi a všichni kdo chtěli ![]()
A večer byly obložené mísy,pečené masičko,nějaké dortíčky ale už toho jídla tolik nebylo.....
kamarádi dnad pochopí,že financovat hostinu pro všechny nejde…