Veřejná služba

7182
13.12.11 19:42

Veřejná služba

Holky, několikrát se tu propírala veřejná služba jakožto nový nástroj aktivní politiky zaměstanosti, koho to zajímá, nebo se toho bojí, tomu doporučuji tento článek http://www.mpsv.cz/…_131211a.pdf

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7257
13.12.11 19:54

A to já náhodou souhlasim :palec: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
13.12.11 19:59

No na jednu stranu souhlasím taky… hlavně pro ty co makat fakt nechtěj a pobíraj jen dávky! Ale zas pro toho kterej schání snaží se a ta doba je opravdu těžká no nevím nevím no :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanzlici
13.12.11 20:01

Já to teda nečetla celé, ale s tím, kam až jsem došla, se dá jedině souhlasit. Teď akorát, aby si to paní úřednice dobře interpretovali a neposlali např. středoškoláka s praxí a jazykem třeba právě zametat ty chodníky :-/ Vím o jednom ÚP, kde by se tím ouřednice jistě báječně bavily.
I když je fakt, že středoškolák s praxí by asi na ÚP neměl zůstat moc dlouho…
Raduš.ka - omlouvám se, jestli jsi úřednice na ÚP :-)

• Citovat
  • Upravit
marra
13.12.11 20:09

Ja taky souhlasím,hlavne pro takovety dlouhodobe falkace je to super vec,ja osobne si sebe pri zametani chodniku nedovedu predstavit 8) nicmene treba pomahat uklizet v nemocnici,nebo nekde mezi nemocnymi detmi,bych brala :potlesk: :potlesk: :palec:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.12.11 13:25
motika píše:

Je to hrozný. V textu vyplývá, že zdarma veřejnou službu budou muset dělat i ty, co nejsou v hmotný nouzi a žádný dávky nepobírají. Je to protiprávní, zneužitelný, přeci za každou práci náleží mzda, nelze v civilizovaný zemi pracovat zadarmo. Přinese to jen zlo - proč by zaměstnavatel měl platit zaměstnance, když mu práci udělají lidi z ÚP zdarma? Jak bude ÚP řešit dovolenou u těch, co budou veřejnou službu vykonávat? To budou dělat zdarma denodenně neustále…?

• Citovat
  • Upravit
49
19.1.12 17:53

čerstvá zkušenost s otrokářstvím

Tak mohu popsat naprosto aktuální zkušenost manžela. Žijeme v oblasti, kde je velmi vysoká nezaměstnanost (severní čechy -Liberecko) a také hodně lidí pobírajících nejrůznější dávky (mezi nimi pochopitelně i řada těch co nikdy nic nedělali, dělat nechtějí a dělat nebudou kromě dětí a problémů…) Manžel kromě pár tisíc podpory v počátku evidence na úřadu nic nepobíral a ani momentálně nepobírá. Je VŠ a na UP cca rok a čtvrt, věk lehce pod padesát, umí rusky, takže pro současné zaměstnavatele naprosto nezajímavý objekt. Chtěl rekvalifikaci na nějaké moderní 3D konstrukční programy (je vystudovaný strojař, ale dělal dřív v jiném oboru) aby měl aspoň nějak vyšší šanci najít slušné místo. Pochopitelně, že žádná rekvalifikace nebyla… prý nejsou peníze (na začleňování nezačlenitelných a vychovávání nevychovatelných tečou miliardy) Dnes ráno telefon ze skrytého čísla, že se má dostavit na UP nejpozději do zítřka něco projednat. Tak tam jel rovnou dnes … a v tuto chvíli asi již není v evidenci. Dostal papír, že má jít k doktorovi pro potvrzení a že má nastoupit na otrokářské služby zadarmo (úklid sněhu). Manžel to z principu odmítl. Všude kolem vidíme hromady „spoluobčanů“ pobírajících všemožné podpory a dávky, dostávající léky zdarma atd…, které ale v ulicích v oranžových vestách rozhodně nepotkáváme a on by měl jít házet sníh, přestože desítky let pracoval a do systému platil. (Momentálně nic kromě zaplaceného zdravotního za něj stát neplatí) Takže cíl zákonů je jasný… žádné řešení nezaměstnanosti, jen naštvat co nejvíce slušných lidí aby sami z UP odešli nebo byli po odmítnutí otrokářství vyřazeni. Pan Dráb se následně bude tlouci do prsou, že snížil nezaměstnanost a že ušetřila státní kasa … :evil: To že státní kasa nakonec prodělá už jen tím, že si navždy nasere slušné občany, je evidentní …
Manžel vedle rekvalifikace ještě uvažoval nad zahájením podnikání, ale ani v tom ÚP nijak nepomohl. Věřím, že si nějak poradíme, manžel asi začne skutečně podnikat v oboru ve kterém dříve pracoval, ale sídlo firmy bude v zahraničí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Šrka Brázdová
1.2.12 19:31

Veřejné práce

Veřejné práce, je vykořisťování a potrestání slušných lidí kteří jsou evidováni na ÚP. Sama jsem to absolvovala a můžu s praxe potvrdit jak to doopravdy je. Cílem naší VP bylo stání na přechodech a „hlídat provoz“. Tak se i stalo. Byli jsme s jedním šíleným pánem na jeden takovej přechod postaveni a začaly se dít věci. Pán pod vlivem alkoholu, což se zjistilo až později stál uprostřed silnice a zastavoval každé auto, a protože měl reflexní vestu, tak všichni zastavovali. Toto všechno se dělo před školou, kde přecházely nejen malé děti. Podotýkám, že jsme byli všichni proškoleni z bezpečnosti práce, kde nám školitel předem označil správnou odpověď, aby nikdo nepropadl a školitel v případě nehody byl krytej. Hodně mi to evokuje 50.léta, kdy existovaly pracovní tábory, kde lidé taky pracovaly zadarmo. Tohle jsme opravdu V roce 1989 opravdu nechtěli. Komunisti byli taky prasata, ale tohle si nedovolili. Nejsme ovce a nenechávejme si to líbit. :potlesk: :potlesk: :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
mili123
23.2.12 15:35

přidávám zkušenost

Zdravím.
Na mě také došlo…jsem v evidenci UP cca 2 roky, jednu rekvalifikaci jsem musela povinně…ještě, když si na nich mastily kapsy firmy na vzdělávání…já si za svoje dodělala dvě rekvalifikace, které jsem opravdu chtěla…no nenabídli mi nikdy nic,platí již jen zdravotní, buzerovali stále a někdy se chovali fakt nic…moc( jsou tam i slušnější „kousky“ na ÚP)a nyní mi skončila DPP a mám nastoupit na veřejné práce. K lékařce jsem zašla a jdu na UMO za týden a jsem zvědava, co mi nabídnou. Mám sš,lektora,zdrav.cvičení atd…a koukala jsem - již vznikají firmy, které budou zprostředkovávat veř. práce( a jsou na to dotace)…takže lidi budou bez zaměstnání a dělat zadara a tudíž neseženou práci a trochu se zadluží..no a pak most a hotovo…slovíno…ale já s tím nic nenadělám, bylo by třeba, aby ti co platí sociální ( firmy i zaměstnanci), které zahrnuje a to dost podstatně část na politiku zaměstnanosti…aby tuhle mašinérii přestali podporovat a odmítli na to platit, vždyť dneska nemůžete pomalu založit firmu, pokud nechcete použít dotace, granty, podvody atd… :think:

• Citovat
  • Upravit
50149
5.3.12 23:48
Anonymní píše:
motika píše:
Je to hrozný. V textu vyplývá, že zdarma veřejnou službu budou muset dělat i ty, co nejsou v hmotný nouzi a žádný dávky nepobírají. Je to protiprávní, zneužitelný, přeci za každou práci náleží mzda, nelze v civilizovaný zemi pracovat zadarmo. Přinese to jen zlo - proč by zaměstnavatel měl platit zaměstnance, když mu práci udělají lidi z ÚP zdarma? Jak bude ÚP řešit dovolenou u těch, co budou veřejnou službu vykonávat? To budou dělat zdarma denodenně neustále…?

Taky nechápu, proč by to ti lidi měli vykonávat zdarma. Měli by jim za to platit aspon min. mzdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
6.3.12 00:06

No, začíná být otázka, kdy to dá někdo k soudu. Imho tím Drábek porušuje Listinu základních práv a svobod:

Článek 9
(1) Nikdo nesmí být podroben nuceným pracím nebo službám.
(2) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na:
a) práce ukládané podle zákona osobám ve výkonu trestu odnětí svobody nebo osobám vykonávajícím jiný trest nahrazující trest odnětí svobody,
b) vojenskou službu nebo jinou službu stanovenou zákonem namísto povinné vojenské služby,
c) službu vyžadovanou na základě zákona v případě živelních pohrom, nehod, nebo jiného nebezpečí, které ohrožuje životy, zdraví nebo značné majetkové hodnoty,
d) jednání uložené zákonem pro ochranu života, zdraví nebo práv druhých.

Článek 28
Zaměstnanci mají právo na spravedlivou odměnu za práci a na uspokojivé pracovní podmínky. Podrobnosti stanoví zákon.

Vzhledem k tomu, že Listina je součástí ústavního pořádku, měla by být nad normálním zákonem (o zaměstnanosti). Ale nejsem právník.
Já teda ulice za 2-3 roky klidně zametat půjdu, ale musí mi proplatit cestovné z našich Prdelákovic do města a uhradit školku nebo hlídání pro malou, žeano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50149
6.3.12 08:50

To já bych teda radši na pracák vůbec nešla, než dělat tyhle podřadné práce a zcela zdarma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.12 15:05

Tak já jsem dnes dostala papír na veřejně prospěšné práce. Nepobírám od UP ani korunu, ale oni mi platí zdravotní, že. Na UP jsem 1,5 roku od té doby, co jsem vystudovala. Bohužel bez praxe mi práci nikdo nedá. Hlásím se i na místa, kde chtějí základní vzdělání…mám titul. Jinak po celou dobu si aktivně hledám práci a i zřizovatelka mi řekla, že by mě tam nedala, že se aktivně podílím na hledání práce a chci pracovat…ale bohužel, od nového roku je tento a tento zákon. Od listopadu do dnes jsem chodila na czech point se hlásit na poštu, všechny kontakty splněny.
Ještěže úřad práce proplácí aspoň tu zdravotní prohlídku. :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.3.12 17:03

Anonymní a jak dlouho budeš ty veřejný práce vykonávat? Je tam nějaký časový omezení, např. po dobu dvou měsíců nebo takto zdarma může člověk být odveden na nucený práce neomezeně dlouho? Taky mě to asi brzy čeká, přestože od ÚP nic nepobírám a stát za mě platí jen zdravotní cca 900 Kč. Chci tedy aspoň ten rozdíl do poloviny minimální mzdy, když budu muset pracovat 20 hodin týdně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.3.12 17:45
Anonymní píše:
Anonymní a jak dlouho budeš ty veřejný práce vykonávat? Je tam nějaký časový omezení, např. po dobu dvou měsíců nebo takto zdarma může člověk být odveden na nucený práce neomezeně dlouho? Taky mě to asi brzy čeká, přestože od ÚP nic nepobírám a stát za mě platí jen zdravotní cca 900 Kč. Chci tedy aspoň ten rozdíl do poloviny minimální mzdy, když budu muset pracovat 20 hodin týdně.

6 měsíců. Pokud si do té doby nenajdu práci ani po 6ti měsících, tak myslím, že ti to můžou dát znovu na 6 měsíců. Jinak moc nechápu tu lékařskou prohlídku. Úřad proplácí jen 187,– za potvrzení zdravotní způsobilosti, ale má dr. si bere 250,– Tak si to asi budu muset doplatit ze svého. Spíš mě štve, že podražili jízdenky a za den to výjde na 60,– + výdaje na jízdenky na pohovory. Jako já nemám už skoro žádné zásoby peněz. Od nikoho si brát nechci, ani od rodiny. Proto nikam nejezdím nebo se snažím chodit pěšky, abych zbytečně neutrácela za jízdenky. :roll:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat