Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky dnes jsem byla na kontrole u gyn. Jsem 11+4 a dr.mi řekla že plod má větší hlavičku ze az budu Mít po vyšetření na vývojového vady, na ktere jdu za dva týdny tak mam přinést výsledky aby si to porovnala ze se ji to nelíbi. Velikost hlavičky odpovída na 12+6 celkem me vyděsila. Jinak krev v pořádku od začátku tehu jsem nespinila ani zadne problémy jsem neměla jen mi Teda vyšla spatne cytologie tu mi bude dělat znovu. Mate některa podobnou zkušenost a jak Vám to dopadlo?
@mikimau Mě teda cytologii ani v jednom těhotenství nenabírala. Vždy čekala, až po šestinedělí.
Ohledně závěrů z UTZ bych zatím zbytečně neplašila. Záleží, co má dr. za přístroj a jestli se o nějaký ten milimetřík neuklikla, záleží, jakou mimčo podědí genetickou dispozici, co se týče velikosti hlavičky a rozdíl plus mínus týden zas není tak hrozný. Obě děti měli na UTZ ze 20. týdne něco tabulkově podle CRL, něco o týden napřed a něco zase o týden pozadu. Ve výsledku průměrný děti.
Prostě počkej na odbornější ultrazvuk a uvidíš.
Díky celkem me to uklidnilo
od začátku tehu podle vyšetření vycházelo o týden a půl vývojove dopředu ted se to srovnalo az na tu hlavičku.
Myslím, že zatím se nestresovat. Mě v prvním těhot.-cca 20tt zase strašně vystresoval jeden doktor, který mi tvrdil, že malá má pro změnu malou hlavu. Pak jsem jela na kontrolu a byla tam doktorka a ta po změření tvrdila, že má hlavu v normě. A pak se dívala na minulé vysledky ty, které měřil ten doktor, který tvrdil, že má nějakou malou hlavu a říkala, že i ty jeho výsledky se jí zdají v normě. No každopádně jsem byla z toho hodně na nervy, protože jako zdrav. sestra jsem věděla co to může znamenat. A jak se malá narodila, tak měla hlavu jako meloun. ![]()
No budu to muset vydržet ty dva týdny a počkat co mi řeknou na tech vývojových vadách jestli má mimi primerene Velké komory a tak…je to moje první takže lezim jak rika přítel v těhotenských magazínech a snažím se připravit na jakoukoliv situaci ktera by me mohla postihnout abych byla „pripravena“ na cokoliv a věděla co muže co znamenat a prevence a takové ty rozumy zkušenějších ![]()
@mikimau pockej na sono na prvotrimestralni screening, tam mivaji opravdu dobre pristroje, takze se zatim vubec nestresuj. Jinak na utz fakt staci mm sem a uz se hodnoty rozchazi. Jinak ja jsem mela se synkem opacny problem, mel moc malou hlavu, zhruba od poloviny tehotenstvi byl rozdil az tyden a pul od zbytku telicka, doktor to nekomentoval, pak se proste prcek narodil s malinkou hlavickou, tu ma doted malinkou, ale roste mu pravidelne od narozeni ![]()
@mikimau ahoj u nas mel mrnousek kolem 12tt take hlavicku vetsi cca o tyben oproti zbytku telicka i na screeninigu v porodnici namerili vetsi hlavinku a pan primar ktery mi screening delal rikal ze to neni nic vyjimecneho ze se to srovna a srovnalo
vubec bych se neznepokojovala pokud nemas jine problemy ![]()
Nas synek mel tez hlavu cele tehu vyrazne vetsi… u kluku pry obvykle… a ma ji obrovskou dosud… V 8m ji mel jako dcera v 1,5 roce… jen se musel narodit sekci, neb porod nepostupoval… Nikdo me v tehu nicim nestrasil
a vsechny testy byly ok.
@Bebuu píše:
To bude hydrocefalus
Boze jak muzes nevo takoveho napsat?
Me take od screeningu ve 21tt v gennetu desili, ze ma dcera naopak malinkou ( az o 2 tydny mensi)a asymetrickou hlavicku a ze mam malo plodove vody a abych chodila casteji na kontroly, ale ve vysledku po konzultaci u apolinare to bylo spise tahani bodu za vysetreni, aby vydelavali
@moncca1992 dekuju aspoň vidim ze nejsem jedina; -) no jen ať hlavně nepadne do rukou našeho primáře v nemocnici…to bych se zacpala spuntem a počkala az mu s konci směna ![]()
@damasusan tak ze by to byl chlapeček?
no uvidíme na tech vadách tam by to prej už mohlo byt vidět pokud se Teda prcek pěkně natočí ![]()
@mamusa0914 no jestli to bylo tahání bodů tak to je hnus! V tomhle případě bych si asi nechala od pojišťovny vystavit papír kde mají zaznamenane veskere vyšetření ktere si na tebe lékaři účtují. Kamarádka takhle zjistila že i zubař i obvodní ji dělal vyšetření na kterých v živote nebyla…u obvodního nebyla kolem dvou let a pak se nestačila divit jak bývala nemocna podle pojišťovny. Zubař si jen upravoval a přidával zákroky ktere nedělal během její návštěvy.
@mikimau tezko soudit, ale mne muj gyndar rekl, ze u kluku byva hlavicka vetsi, ze je to normalni. Chtela jsem te uklidnit, ze to nemusi nic znamenat a ze proste jen muze mit velkou hlavu… Ja byla na screeningu ujistena, ze je vse v naprostem poradku. Kde jsi na tom UZ byla?