Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, je tady některá, která má podobný problém? Jsem v 3.trimestru a minulý týden (34.TT) mi při běžné prohlídce gyn. dr. zjistila mírné rozšíření plícnice a zúžení aorty u mého miminka. Jde o rozdíl v šířce obou tepen cca. 1,5mm. Vyšetření v Praze bude až za 14dní : (( Vůbec nevím, jestli to pro miminko něco znamená nebo se spíš nemám bát a tepny se vývojem snad srovnají (?) Rozdíl by neměl být až tak dramatický, ale nikdo mi zatím neřekl, jak velký problém to je. Achjo : /…díky za jakékoliv info
@S.N.A.Ž.I.L.K.A.XX ahoj, něco podobného jsem prožila u druhého miminka, jednalo se o zúženou plicnici, přesný procentuální poměr už nevím (myslím, že dcera měla pouze 70% normální velikosti), zjistilo se to při kardio vyšetření plodu ve 23tt, doktorka mi řekla, že to není dramatické, bude záležet, jak se bude dál vyvíjet, zda zúžení zůstane jak je, nebo zda „poroste souměrně s miminkem“ (lepší varianta) a rozhodující samozřejmě bude až prohlídka miminka po porodu. Docházela jsem po zbytek těhotenství co měsíc na kontrolu, plicnice „rostla“, po porodu byla malá vyšetřena hned a rozdíl nakonec nebyl velký, docházely jsme do kardio poradny cca do tří let věku a dnes je vše OK, nepoměr tam sice má a mít bude, ale dle vyjádření kardioložky to pro běžný život není nijaký problém ani zátěž
tak snad tě to trošku uklidní, dodá optimismu a vše u vás taky dobře dopadne
z vlastní zkušenosti ale vím, jaký stres to pro tebe jako mamču je, tak se drž ![]()
@Pavca: děkuju moc za info a za podporu! do prohlídky na to zkusím moc nemyslet, třeba se i do té doby ta plícnička trochu srovná…člověk nikdy neví. A malá může nomálně sportovat atd.? to je super, že nemá žádná omezení, moc vám to přeju…to je jak za odměnu, takový pozitivní vývoj!
@S.N.A.Ž.I.L.K.A.XX vím, že je snadné říct „nemysli na to“, ale hrozně těžké na to opravdu nemyslet… kardioložka mi hlavně pořád opakovala, že dokud je mimčo v břiše, není to měření úplně stoprocentní, přece jen, když je špatně natočené, a tak… že úplně rozhodující bude až vyšetření po porodu
normálně sportovat malá samozřejmě může, omezení nemá. Akorát nám doktorka řekla, že na vrcholový sport by to zřejmě nebylo, že to by byla pro srdce velká zátěž…ale malá stejně žádné "vrcholové " vlohy nemá, takže to neřeším
a živá je až moc ![]()
Ahoj snažilko - jak ti to onehdy dopadlo s miminkem? včera jsem byla u dr a zjistili to miminku také…
Tak já mám za týden termín porodu. na další kontrole v motole vše dopadlo dle doktora dobře. takže žádná návštěva v motole po porodu, ale jen běžná kardio prohlídka, až budu chtít. nic urgentního… je to vše v normě… takže nám to dopadlo dobře…