Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, vybíráme jméno pro chlapečka k příjmení Janečka. Rozhodujeme se mezi Vojtou či Radkem.
Děkuji.
Obě jmena jsou hezká. U varianty Radek Janeček bych uvažovala nad výslovností.
A přiznávám, že bych se bála rýmování Radeček Janeček. Ale je to na vás, jak se k tomu stavíte. My chtěli Zbyňka, máme příjmení typu Bílek. Takže Zbyněk Bílek neprošel.
@Billi ale on není Janeček…je Janečka…a k tomu se Radek hodí ![]()
jinak já bych asi dala Radek, protože Vojtů je celkem dost…Radka neznám kolem malého ani jednoho…líbí se mi i Radim…
@Monchichik píše:
@Billi ale on není Janeček…je Janečka…a k tomu se Radek hodí
jinak já bych asi dala Radek, protože Vojtů je celkem dost…Radka neznám kolem malého ani jednoho…líbí se mi i Radim…
jo jméno Radim je hezčí, i se k příjmení lépe hodí
@elise08 ani jedno
, Vojtěch je hrozně zprofanované - něco jako u holek Eliška, takové bez nápadu,
Radek je jméno pro 40letého chlapa ![]()
@elise08 Vojta Janečka a Radek Janečka nevypadá moc hezky dohromady ![]()
je z toho skoro jazykolam.
@elise08 píše:
Ahoj, vybíráme jméno pro chlapečka k příjmení Janečka. Rozhodujeme se mezi Vojtou či Radkem.Děkuji.
Vojtěch
Obě jména jsou moc pěkná. Lepší než být za každou cenu originální. Radek se mi asi líbí o něco více. Hlavně ne Jan nebo neco od Ja…
@stinga píše:
@elise08 ani jedno, Vojtěch je hrozně zprofanované - něco jako u holek Eliška, takové bez nápadu,
Radek je jméno pro 40letého chlapa
Já teda zas tak moc Vojtů nepotkávám. Na úrovni Elišky je v mém okolí Matyáš / Matěj a Jakub. Jenom dnes na výletě jsme potkali asi 5 Máťů, jsem už téměř alergická na to jméno…
Vojta se mi k tomu nehodí vůbec. Jako první mě napadl Marek.
Radek je super, já si pod tím vždycky představím super sympaťáka ![]()
Malého Ráďu máme doma
. Jeho jméno znamená „radující se“ či „radost přinášející“ a snad mu přinese v životě štěstí.
Jméno Vojtěch je taktéž slovanského původu a znamená „útěcha/posila vojska“ či „radostný válečník“.
A jméno Jan (z něhož je příjmení Janečka odvozeno) pochází z hebrejského „Hospodin je milostivý“.
Není od věci vzít při výběru jména v potaz i jeho význam včetně významu příjmení. Moje jméno s příjmením dohromady například znamená „skálopevná“ + „záštitová hora“ - neměnila bych, ale obávám se, zda jsem volbou stejného jména nenaložila příliš svému prvorozenému
.
Zakladatelko, přeju Vám hodně štěstí při výběru jména pro miminko a ať se to jméno líbí především vám, rodičům
.