Viklání zubu?

5
11.11.24 08:43

Viklani zubu?

Dobrý den, je mi 23 let. Prošla jsem před 4 lety léčbou fixními rovnátky a vytrhnutím 4 zubů. Na noc mám sundavací rovnátka, která teda nenosím úplně pravidelně, protože si je nasadím večer a přes noc je vždy nějak sundám.
Nevim, zda to neni hypochondrie a nebo je to normální, ale řezáky jak dole tak nahoře se mi zdá, ze se mi viklají. Na první pohled to neni vidět, ale když vezmu zub do prstu a silou začnu viklat zda se mi ze se malinko hýbají. Je to normální? Ma s tim někdo zkušenost?
Chodím na pravidelné prohlídky, byla jsem v lednu a neměla žádný kaz ani nic - rentgen taky v pořádku. Na dentální hygienu taky každý rok a mam pouze občas trochu kamene mezi předními zuby. Dásně mi nekrvácejí.
Ma s tím někdo zkušenost? Je to normální nebo se mám bát? Potřebuju uklidnit hlavně, protože představa ze bych ztratila zub je strašná..
děkuji za všechny odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
11.11.24 08:50

Zuby nejsou v dásni přibetonované, takže samozřejmě, že když s nimi budeš silou viklat, tak se hýbou :nevim: Jinak by se při sebemenším drncnutí nebo kousnutí do něčeho tvrdého zlomily. Tak si je přestaň šťourat a zeptej se na to případně u zubařky, jestli je to ještě v normě, a zaměř se na péči o dásně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5019
11.11.24 08:54
@Nucicka píše: Více

Já myslím, že se ti to jen zdá. Když si začnu jakoby hýbat s dolními zuby, tak mám také takový pocit, že se mi viklají, ale neviklají. :) Každopádně pokud máš pochybnosti, tak můžeš zajít k zubaři. Sama bych si s nima ale zbytečně silně nekývala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11847
11.11.24 09:26

Je to normální. Já rovnátka nikdy neměla a špičákem si malinko hýbat můžu taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
11.11.24 09:34

@Titty @Yasmina21 @Yasmina21
Děkuju za odpovědi. Trochu mě to uklidnilo a asi mate pravdu 😊
Pravděpodobně se ještě pro jistotu objednam na dentální hygienu v nejbližší době.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
11.11.24 09:36

Já bych s nimi nekývala, na tvém místě bych spíš měla obavy, že si je rozkývu a pak si je vyndám.
Já používám střídavě zubní pasty ParoEx s chlorhexidinem, který má vysoké dezinfeknční účinky a Dental Cream Neem and Pomegranate od značky Himalaya, která zase stahuje dásně. Pozn.: mám parodontitidu a navíc jsem těhotná, takže si užívám nekončící zánět dásní a kývou se mi asi 4 zuby, ale tohle to dokáže držet na uzdě. Vyplachuju vodami Herbadent Forte a ústní vodou s propolisem od firmy Pleva. Dohromady to funguje i na mě, to by bylo, aby ti to neudrželo zoubky na místě :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Všechnoznám
11.11.24 09:57
@Titty píše: Více

Já to mám taky, nebo se mi to možná doopravdy jen zdá, ale taky jsem si několikrát říkala, jestli se mi nekývou. Nicméně zubaři nikdy nic neříkali, ani DH, tak asi ne.

• Citovat
  • Upravit
5
11.11.24 09:58

@Všechnoznám Přesně tak, taky mi nic neříkali. Četla jsem, že by to bylo na rentgenu u zubaře vidět nebo minimálně na dentální hygieně kde ty zuby zkoumá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí