Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Je tu některá kulinářská duše, co si dělá na Vánoce své domácí vinné klobásy?
Vinnou miluju, ale ještě nikdy jsem jí nedělala, pač mě ani nenapadlo, že to jde. Kdyby jste někdo měl nějaký supr recept
Určitě najdeš recept na stránkách MasterChefa - ta je dělaly a není to zas tak těžké ![]()
No težce to MasterChefovi nevypadalo připomínalo to postup sekaný ale oni tak měli ten strojek co plní ty střívka bez toho je to asi pěkná patlačka
ale taky jsem to chtěla zkusit přece jen domácí by byla asi lepší ![]()
Ano, zde je nas recept:
Pomer surovin: 45% liboveho vepr masa (plecko ci kyta), 35% tucneho masa (bucek), 7% housek, 6% vina bileho (davam vetsinou vic), 7% mleka
Koreni na 5 kg davam:
5 g mleteho pepre, 2g muskatoveho kvetu, 2g citronove kury, 80g soli
Libove maso se mele na 2×, tucny jen 1×
Ve velky nadobe (delam ve skopku vzdy 5 kg) se daji housky namocene v mlece, rozetrou se tak, aby hlavne kurky nebyly znat, prida se libove namlete maso a michat a michat, az se to spoji, pak se prida sul a koreni a vino, znovu michat a nakonec se da to tucny namlety, zamichat, to tucny by tam melo byt v malickatych kouscich-nemichat uplne do hladka.
Nechavam par hodin ulezet a pak se plni do strivka (pouzivam proplachnuta tenka veprova-prodava se v globusu)
@Judynka píše:
A jak to plníš třeba lžící nebo máš nějakej fígl?
No pujcuju si od kamaradu tu plnicku, ale pred tim jsem plnila cukrarskym sackem a nastavcě s velkou dirou ![]()
Já mám přírodní skopová střívka, v balení je 25metrů, jenže nevím kolik toho mám odmotat, aby se mi tam vešlo cca 3kg hmota
?
Tak muj tchan dela domáci vinnou klobasu uz radu let a je fakt luxusni
vzdy se na ni moc tesime a jeste si schovavame i do mrazaku ![]()
Bohuzel recept neporadim, sama ho nevim ![]()
Ale delali ji minule v Masterchefovi, tak tam asi bude. Neprijde mi to nejak moc slozite.
@Yvonne píše:
Já mám přírodní skopová střívka, v balení je 25metrů, jenže nevím kolik toho mám odmotat, aby se mi tam vešlo cca 3kg hmota![]()
?
Odmotala bych 3 metry, coz asi nebude stacit, ale dalsi kus bych odmotala az podle mnozstvi zbyle hmoty. Taky zalezi na prumeru strivek. A dulezite je proplachnout a namocit do vody, aby se odplavila sul a klobasy nebyly presolene
Jo a zbytek strivek se da v pohode schovat, vydrzi dlouho (jestli jsou nalozena v soli)
@silvija píše:
A gde kupujete streva???
V globusu je mivaji
@pansy píše:
V globusu je mivaji