Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Měla jsem zaplacený takový balíček, jen 1000,– Kč, bylo v tom víc ultrazvuků, prvotrimestrální screening, a já nevím, co ještě. Už jen kvůli tomu screeningu se to vyplatilo, a ještě že tak, protože o UTZ jsem si musela říkat, dr. mě zespodu viděl naposledy asi v 11.týdnu, pak už jen při stěrech atd. atd. Takže u tohohle lékaře jsem skončila a šla jinam.
Zde platím taky „nadstandardní“ péči v průběhu roku, v těhotenství se připlácí, ale vím od kamarádky, co u něj prošla těhotenstvím, že péče perfektní, několik DVD bezplatně se záznamem prcka, fotky, veškerej přístup absolutně nadstandardní. Takže doufám, že tentokrát to bude stát za to. ![]()
Nekupovala bych nic.Každý normální zodpovědný doktor ti uděla vyšetření která jsou adekvátní tvému zdravotnímu stavu.Tj,v případě že těhotenství bude bez komplikací bude ti dělat vyšetření kteá se v těhu dělat musí ze zákona.Když budeš mít potíže - nevím - třeba skolny k otvírání se,bude si tě zvát častěji,dělat ti utz čípku při každé návštěvě(což jiným nemusí)při cukrovce ti bude měřit dítě častěji…atd..nic bych si nepřiplácela je to jen jiná formsa tahání peněz z lidí.
Tak prvotrimestrální screening(kombinace krevních testů, nejen UTZ) stojí u nás 1400, některé zdravotní pojišťovny ho proplácí.Moje ne, ale ten si zaplatím.
Při každé kontrole dr. kontroluje moč, tlak, čípek a UTZ tak, jak to má předepsané - dvakrát v úplném počátku těhotenství a potom myslím 3krát za těhotenství plus velký UTZ a ke konci.
Měla jsem k vůli specifickému onemocnění jeden genetický UTZ navíc,ke konci UTZ při každé kontrole po ozvách, protože bylo potřeba naplánovat vyvolání porodu a dítě přesně zvážit a změřit(odhad).
Co se týče mého původního onemocnění, to hlídají jiní lékaři a myslím, že postupují podle mého zdravotního stavu. Hlídá mě lékařské konzilium, nikdy nerozhoduje jen jeden lékař, věřím jim a nemám potřebu si platit prohlídky navíc. Navíc mi vždy jasně řeknou a i to napíší do zprávy, že při jakýchkoliv potížích kontrola ihned a bez objednání. Mám k dispozici mail, na který reagují do 1 dne a tam můžu svoje potíže konzultovat.
Jediná nevýhoda je, že někdy čekám, i když jsem objednaná „na čas“. Mají pacientek víc a někdy se vyšetření prostě protáhne. Ale nikdy jsem nečekala víc než hodinu původního času a nemám potřebu si k vůli tomu něco platit.
Na monitor a vyšetření lékařem jsem třeba taky čekala v předchozích těhotenstvích hodinu,2, tam se taky soustřeďují rizikové pacientky, ale za okamžité vyšetření taky nemám potřebu platit.
UTZ mi doktor dělá v těhotenství při každé kontrole automaticky. Při každé návštěvě tedy platím 50 Kč, ale oni to tak mají standardně nastavené, ať je člověk těhotný nebo není.
Dostala jsem jednu fotku z UTZ zdarma. Ochota mého doktora se zvýšila, když jsem šla na 1. NT screening k doktorovi, kterého mi doporučil on a ne do nemocnice. Z čehož předpokládám, že za to dostal nějakou provizi, ale je to vyváženo větším zájmem o mé těhotenství a na ten screening jsem chtěla stejně jít.
Minule - v 16 týdnu se pokoušel určit pohlaví přes břicho a pak se mi nabídl, že se koukne i přes pochvu, protože to z tohoto úhlu může být lépe vidět. Dítě bohužel mělo křížem nožičky, takže jsem to nezjistili - přišlo mi, že ho to mrzí více než mě:-). Za určení pohlaví nic nechce - někteří Dr. ano. Myslím, že i bez VIP balíčku můžeš dostat dobré služby, ale vždy záleží na přístupu gynekologa.
Ja jsem si koupila nejaky balicek za 1000 Kc, byly v tom dva screeningy a ultrazvuk s fotkou pri kazde kontrole - to se mi nakonec vyplatilo.
Nicmene se ke me doktorka urcite nechovala jinak nez k ostatnim pacientkam, mam skvelou doktorku a myslim, ze se ke me chovala stejne jako k ostatnim!
My platíme navíc za použití jednorázového gynekologického plastového zrcadla - 20 Kč, takže při preventivce to 50 Kč dělá - v těhotenství při poradnách se poplatek neplatí.
To zrcadlo zatím není „povinné“, ale vím, že někteří lékaři ho používají už standartně a chtějí to od pacientek zaplatit, aby nemuseli sterilizovat běžná zrcadla.
Náš dr.tam má poplatek za určení pohlaví UTZ,ale na velkém UTZ mi to řeknou zdarma, tak to neřeším.
Ja cekam VZDY kdyz jsem objednana na cas snad u kazdeho lekare, to oni nekdy az tak neovlivni, vysetreni se protahne, nekdo neco potrebuje probrat a nekdy i starsi duchodkyne proste poklabosit… ![]()
![]()
Já jsem si v těhotenství jeden takový balíček platila, teď si nejsem úplně jistá, kolik mě stál, ale byl v tom - 3D ultrazvuk, genetické testy, vitaminy femibion na 9 měsíců, fotky z normálních utz, mobil na dr.a možnost volat kdykoliv a ještě něco, co už si nepamatuju. Mě se to docela hodilo a vyplatilo, už jen ten femibion byl celkem drahej. Nejednala se o žádné další utz, ty mě dělal dr. při každé návštěvě sám od sebe a na pojišťovnu ![]()
Na velkém UTZ za to chce Dr. 200 Kč - takže já jsem ráda, že mi to můj gynekolog řekne zdarma.
No nevím, ale tu ve městě je jeden dr., co to má jen na byznys. Nechá si zaplatit něco kolem 1000.- za více ultrazvuků, ale když je pak žena hospitalizována a leží ve špitále půlku těhu, tak už jí nic samozřejmě nevrátí. My si u něj nechali dělat spermiogram, chtěl za to 300.- a závěr byl takový, že nám napsali jen množství, pH, a 1spermie s pohybem vpřed, 2spermie bez pohybu… Na IVF klinice se nám málem vysmáli, co že to je, udělali nám ho znovu za 150.- a měli jsme přesně na procenta vypočítané a popsané, jak které spermie vypadají. ![]()
Tento lékař je zlatíčko na platící klientky, ty ostatní mají smůlu. Z takového člověka je mi ![]()
Naštěstí jsou i dr., a můj mezi ně patří, že stačí poprosit a na mimčo se sonem koukne. Takže než chodit k panu „podnikateli“, raděj bych si našla lidského lékaře.
Míša8808 píše:
Měla jsem zaplacený takový balíček, jen 1000,– Kč, bylo v tom víc ultrazvuků, prvotrimestrální screening, a já nevím, co ještě. Už jen kvůli tomu screeningu se to vyplatilo, a ještě že tak, protože o UTZ jsem si musela říkat, dr. mě zespodu viděl naposledy asi v 11.týdnu, pak už jen při stěrech atd. atd. Takže u tohohle lékaře jsem skončila a šla jinam.
Zde platím taky „nadstandardní“ péči v průběhu roku, v těhotenství se připlácí, ale vím od kamarádky, co u něj prošla těhotenstvím, že péče perfektní, několik DVD bezplatně se záznamem prcka, fotky, veškerej přístup absolutně nadstandardní. Takže doufám, že tentokrát to bude stát za to.
Pokud jde o vyšetření spodem (na koze), tak to v těhotenství není třeba vůbec, v tom tvůj doktor nijak nepochybil. Mně v těhotenství spodem vyšetřil jednou, když mi dělal stěry na streptokoka. JInak jsem měl UZV každou poradnu (u nás standard), platila jsem jenom fotky (50 Kč) a při těch stěrech jsme si zaplatila plastová zrcadla (30 Kč, ty si platím i každou preventivní prohlídku). Že by můj gynekolog nabízel nějaký speciální balíček, nevím, a to se o něm povídá, že je spíš podnikatel, než doktor.
Raduš má pravdu, mě taky vyšetřovali dole za těhotenství jen jednou… pak tedy před porodem jo,když jsem se blížila k termínu…
Jinak ten dr., ke kterému jsem chodila a zaplatila si u něj ten balíček, tak u toho byla povinnost zaplatit za rok 800 Kč jako sponzorský dar - to platilo pro těhule, ostatní platili myslím 600. A to je tři roky zpátky. Já jsem se ale sekla a neplatila nic, protože mi nedokázal vysvětlit, proč je tento „dar“ povinný a šla jsem jinam.
Můj doktor, co k němu chodím teď, žádné takové vip balíčky nenabízí a nechce po mě ani žádné sponzorské dary, takže mi taky přijde, že ten první byl spíš pan podnikatel a chtěl na pacientkách vytřískat co nejvíc
![]()
Ja jsem si balicek zaplatila. Stal me 3100Kc a je v nem UZV na kazde kontrole, 1.trimestralni screening, 2×4D UZV + DVD s fotkami + 2 x tistene foto. Usetrila jsem tak asi 2500Kc.
Nicmene jsem si jista, ze i kdybych balicek nemela, choval by se ke me dr. stejne a dostala bych odpovidajici peci. Urcite by mi v pripade nutnosti udelal i UZV navic nad ramec placeny pojistovnou a neplatila bych.
Ale napr. za ty obycejne UZV, ktere jsem si zaplatila, jsem rada, protoze jsem mnohem klidnejsi, kdyz malou vidim (i kdyz je tehotenstvi jinak ok), takze. Screening bych si zaplatila tak jako tak a jeden 4D UZV taky.
Navic jsem dostala i 2D fotky zdarma, ze ktere se bezne plati.
Co se tyce toho, ze bych si zaplatila balicek a napr. potratila, tak jsem nad tim sice uvazovala, nevim, jestli by mi penize vratili, ale i kdyby ne, koupila bych si ho i s tim rizikem.
No, za sebe muzu rict, ze ve chvili, kdy bych potratila miminko, byl by mi nejaky balicek asi sumak a posledni na co bych mela naladu by bylo hadat se s doktorem o nejakou tisicovku… ![]()
Zdravím,
Chtěla bych se zeptat, jaký máte názor,příp. zkušenosti s VIP balíčky péče v těhotenství, nehrazené ze zdravotního pojištění, které nabízejí jednotliví lékaři, příp. porodnice?
Narazila jsem na to, když jsem brouzdala českým internetem a stránky gynekologů, center a porodnic.
Tyto balíčky obsahují péči v těhotenství jakoby navíc - častější kontroly, UTZ při každé kontrole, genetické ultrazvuky navíc, poradny a konzultace navíc,stále dostupné mobilní číslo lékaře, konzultace porodu,i účast lékaře u porodu.
Co se týče ceny, narazila jsem na „produkty“ od 5 do 20 000, podle obsahu poskytované péče(nejlevnější balíčky neposkytují vše, co jsem napsala).
Ne, že bych si to chtěla koupit, zase tolik peněz navíc nemám.Taky nejsem úplně zdravá, tak budu mít potřebná vyšetření navíc hrazena ZP.Ale prostě mě zajímají vaše názory a zkušenosti.
Já si třeba myslím, že je to tak trochu „zbytečné“, hlavně v první polovině těhotenství, kdy nějaký zakoupený balíček péče navíc podle mě nezabrání spontánnímu potratu nebo ZT a později v těhotenství, pokud mám nějaké problémy, tak mě musí vyšetřit tak i tak.
Můj gynekolog to ani nenabízí, ten jen provádí UTZ navíc na přání pacientky za 200Kč. To bych si byla ochotná „zakoupit“ až ve 2.polovině těhotenství, kdybych měla pocit, že cítím slabé pohyby a všechna vyšetření před tím byla v pořádku(už děti mám, tak vím, že se to odvíjí podle temperamentu, některé se hýbe neustále, některé jen občas, obě mohou být v pořádku).
Pokud máte tuto zkušenost, máte pocit, že k vám byl lékař po zakoupení balíčku nepoměrně vstřícnější než „k běžné pacientce“?Tím nemyslím jen zaplacenou poskytovanou péči, ale i chování.
Já z předchozích těhotenství špatnou zkušenost nemám, tak nemám důvod si kupovat „péči navíc“ ani v porodnici, kde nabízejí kromě nadstandartních porodních boxů,pokojů šestinedělí i účast konkrétní asistentky a konkrétního lékaře..
Možná velmi špatné zkušenosti by pro mě byly důvodem o tomto uvažovat.
Žádnou podobnou diskuzi jsem tu nenašla, tak se ptám
Anonymně, nechci své těhotenství ventilovat veřejně.Adminy prosím neodhalovat,kdyby diskuze jakkoliv vadila, tak smažte. Odpovídejte klidně taky anonymně, ale značte se prosím