Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte,jde nějak poznat ještě před porodem,zda budu mít mléko?Všude čtu,že má z prsů něco téct,ale mě nic neteče,jen mám každý večer na bradavkách nějakou hmotu (vypadá to spíš jako kožní maz z pupínku)…jinak se nic neděje
Navíc je mám vpáčené,což sice není problém,ale bojím se,že to může tvorbu ovlivnit ![]()
A také zhruba před třemi dny jsem se sakra hodně bouchla do jednoho prsu,myslela jsem,že umřu…může to nějak poškodit?Děkuji za rady ![]()
Mě teklo mlezivo (colostrum), od toho 25tt proudem
a kojila jsem jen 14dní.. podle mě to vliv nemá ![]()
Asi to vliv nema. I kdyz ja jsem u prvni dcery mela mlezivo nekdy od 35 tt, a pak jsem mel amlika i pro celou ulici
, a pri druhe dceri, jsem melzivo nemela a kojila jsem tyden
.
A pokud ses bouchla do prsu, tak to na tvorbu mleka vliv nema
VeronikaNel píše:
Ahojte,jde nějak poznat ještě před porodem,zda budu mít mléko?
Ne, nedá se to poznat předem. Ani podle bradavek, výtoku, velikosti prsou, nic z toho není směrodatné. Kdyby ano, spousta ženských by měla život o hodně jednodušší.
VeronikaNel píše:
A také zhruba před třemi dny jsem se sakra hodně bouchla do jednoho prsu…může to nějak poškodit?
Ne, tvorbu mléka takové věci neovlivňují.
Poznat se to nedá, produkce mleziva na to nemá vůbec žádný vliv. V těhotenství to ze mě teklo jednu dobu hrozně a po porodu se mi prsa vůbec nenalily a kojila jsem jen měsíc a to ještě jen částečně. ![]()
BohunkaP píše:VeronikaNel píše:
Ahojte,jde nějak poznat ještě před porodem,zda budu mít mléko?Ne, nedá se to poznat předem. Ani podle bradavek, výtoku, velikosti prsou, nic z toho není směrodatné. Kdyby ano, spousta ženských by měla život o hodně jednodušší.
VeronikaNel píše:Ne, tvorbu mléka takové věci neovlivňují.
A také zhruba před třemi dny jsem se sakra hodně bouchla do jednoho prsu…může to nějak poškodit?
Není co dodat, mě neteklo nic a kojila jsem téměř do roka bez problémů. Prsa mě bolela celé těhotenství a potom ještě min. do třetího měsíce, když se přisál a technika kojení byla dle laktační poradkyně výborná.
![]()
podle mě se to dopředu poznat nedá… mně se mlezivo objevilo jen dvakrát a to až někdy ke konci těhotenství a mlíka jsem pak měla, že bych mohla kojit tři děti ![]()
vpáčený bradavky na tvorbu mlíka určitě vliv nemá. Kámoška je měla a kojí ještě teď a malý je rok… akorát musela používat kloboučky, páč to z ní malá jinak nevysála… ale časem už to holky zvládly i bez ![]()
Poznat to urcite nejde - ja zadne mlezivo v tehu nemela, prsa me vubec nebolela a ani se mi nijak nezvetsila (nezvetsila se mi ani po porodu). A kojila jsem plne do 5 mesicu, pak uz byl nutny dokrm.
Při prvním jsem mlezivo neměla,ale po porodu bych ukojila dvojčata a ještě by zbylo.Kojila jsem rok a půl.Pak jsem o mléko přišla dalším těhotenstvím.
Teď mlezivo mám.Co bude po porodu se bohužel poznat nedá.Ale na vpáčené bradavky si kup kloboučky.Miminko může mít problém se pořádně přisát a ze špatné techniky kojení plynou různé jiné problémy,včetně ztráty mléka.Myslím,že se mají nosit už před porodem,aby byl prs „nachystaný“ na kojení.Ale to si nejsem jistá.Zeptej se lékaře.
Holky a slysely jste nekde, ze se maji bradavky behem tehotenstvi „natahovat“, pry to pomaha a jsou pak vetsi, tim padem lepe uchopitelne pro miminko. Mate nekdo zkusenost? Je to pravda?
Pořiď si formovače nebo systém Niplette, vpáčené bradavky problémy při kojení, narozdíl od absence mleziva během těhotenství, můžou způsobit.
Osobně bych si netroufla tvrdit, že žádný úraz prsu nemůže způsobit problémy s mléčnou žlázou. Ve tvém případě ale nejspíš nejde o vážnější úraz, to bys nadále pociťovala bolesti nebo změny. Buď v klidu ![]()
Anet, zdravé, nevpáčené bradavky žádnou péči během těhotenství nepotřebují, ani takovou přípravu. Pro vpáčené nebo ploché bradavky máme dnes formovače, které působí delší dobu než natahování (které ostatně s vpáčenými bradavkami neuděláš).
Naopak, stimulace bradavek během těhotenství může vyplavovat oxytocin a působit předčasné kontrakce. Je to jeden ze způsobů domácí provokace porodu při přenášení.
moc dekuji za odpoved, vypada to, ze mezi lidmi koluje spousta nepresnych informaci a vymyslu. Nastesti vpacene bradavky nemam, jen nejsou extra velke…mej se.
A mne nic neteklo, zadny naznak, nic…a kojila jsem skoro 5 a pul roku. Celkem teda
Jen mel prvni dost problem se chytit, vpaceny jsem nemela, spis maly…ale to se rychle upravilo.