Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla jsem poprosit o radu. Syn před vánoci teplota 4 dny, 5 den zhoršení, přidání rýmy a kašle, sípal. Na štědrý den na pohotovosti dostal ATB (první ve 2,5 letech) po nich OK, 10 dnů po dobrání ATB, znovu horečky kolem 39, CRP bráno 3× ob den vždy do 8, 4 den horečky klesly a začalo bolet ucho u ušního jsme dostali kapky do uší na píchání to nebylo, neměl rýmu ani kašel. Potom 2 týdny OK a dnes opět v noci 38,5 u doktorky moč v pořádku, prý viróza počkat do pondělí, při dotazu jestli to nemůže být něco vážnějšího, prý to tak u dětí může být. No já už se, ale bojím, normální mi to moc nepřipadne. Starší dcera bývala taky často nemocná, ale ty horečky nemívala, měla často kašel, rýmu, ale takto nevím. Máte podobnou zkušenost? Ono když si člověk zadá opakující se horečky, tak na mě vyskočí vážné nemoci a jsem z toho na prášky.
@aledud No tak jestli tě to uklidní tak můj 3,5 leťák byl od září nemocný 10×… normální mi to tedy taky nepřijde.
To je asi hloupost, že by za to mohli mandl? Vím, že když jsou děti nemocné často trhají se jim mandle, ale nevím v jakém věku.
@aledud tady to hodně řádí - kamarádky děti to samé, co u vás, snad 5-6× za sebou horečky, ATB taky holky měly, pak jedna z nich ucho… pak chvíli klid, pak zase horečky…
Můj syn zase od září kašlš - ne v kuse, ale týden kašle, týden je klid, týden kašle, 10dnů je klid… Hrozný a do toho zelená rýma… Dr mu dělala výtěry z nosu, RTG plic, nabírala krev.. vše naprosto v pořádku Říkala mi, že je to i tím, že léto bylo na prd a zima že je taky naprd
co je na tom pravdy nevím, ale lítá to tu od toho podzimu pořád ![]()
Máme to stejně
co 14 dní doma, a to mám děti dvě. Jsem už z toho na prášky. Ale nejsme jediní. Ve škole, školce, to samé. Jeden týden 12 nemocných, vrátí se do školy, a ti co ve škole zbyly, jdou opět marodit. A takhle se to točí od září.
No psychicky se z něj stal po těch nemocech závisláček na mamince. Musím říct, že jste mě celkem uklidnily, že i to může být, a taky doufám, že budeme mít vybráno na roky dopředu. D roku byl 100% zdravý, první horečková viróza v roce na narozeniny, tehdy asi 7 dnů teploty, pak to přešlo, pak občas rýmy a ty horečkové virózy. Nosní mandli má asi zvětšenou, občas v noci chrápe, ale rýmu neměl už dlouho a když tak jen vodovou.
No psychicky se z něj stal po těch nemocech závisláček na mamince. Musím říct, že jste mě celkem uklidnily, že i to může být, a taky doufám, že budeme mít vybráno na roky dopředu. D roku byl 100% zdravý, první horečková viróza v roce na narozeniny, tehdy asi 7 dnů teploty, pak to přešlo, pak občas rýmy a ty horečkové virózy. Nosní mandli má asi zvětšenou, občas v noci chrápe, ale rýmu neměl už dlouho a když tak jen vodovou.
@valkil Synátor to má taky tak. Horčeky kolem 39, 40. Někdy po třech dnech nic. Jindy se to táhne dýl. Věřím tomu, že i letošní teplá zima může za virozy číhající na každém rohu. Kdyby to pořádně vymrzlo, určitě by to bylo lepší…
Ahoj,
Soucítím!!
Jediná rada, která se osvědčila mně, zní: zatnout zuby a vydržet!!! Opravdu nic jiného nelze poradit. Taky jsem byla vždycky nejdřív v údivu, jak je možné, že se nemoci donekonečna táhnou a pak naštvaná, protože jsme byli zavření x-týdnů, měsíců…doma. Opravdu vydržet!! Ono to přejde, jak děti povyrostou, zlom nastane okolo toho pátého, šestého roku, kdy vyzrává více imunita..
Taky jsem od staršího syna neznala ono „věčné marodění“ – ten onemocněl (angína, chřipajzna), vyléčil se a hotovo, tím skončil. Nastoupil do školky/školy a dál odchodil v naprosté pohodě třeba tři, čtyři měsíce, žádný „kolotoč“.
Mladší syn – to byl právě případ toho věčného „kolotoče“ nemocí – tak jak popisuješ, jakoby byl pořád „načatý“, nejhorší to bylo samozřejmě ve školce, já na nervy, protože jsem nastoupila na plný úvazek do práce, a řešila věčné ošetřovačky atd….NEVĚŘILA JSEM, že se to někdy zlomí a bude líp – synek byl marod i v době, kdy se „běžně“ nemarodí, tj. v červnu, v červenci – pořád angíny, průdušky…bylo mi to strašně líto, že nemůžeme jezdit po výletech, ba ani jít na hřiště a zároveň samozřejmě naštvaná, proč je ZASE nemocný…Byl na vytržení nosní mandle, pak alergo/imuno vyšetření (naštěstí žádný defekt imunity z krve nebyl prokázán), dr. mu nasadila Bronchovaxon (letos ho bere čtvrtou sezonu). Zlepšilo se to v 6ti letech po úspěšně absolvovaných neštovicích – v podstatě rok a půl po nich byl bez antibiotik a bez nemocí – pro mě nevýslovný ZÁZRAK – to byla loňská sezona…
Letos je prvňáček a na konci října přišla opět moje další „zkouška nervů“ – od 23.10. NEBYL VE ŠKOLE AŽ DO LEDNA!!! Nejdřív kašel, trochu teplota = „viroza“, byl doma skoro 14 dnů. Pak šel do školy, byl tam 4 dny a od 12.11. NEBYL NONSTOP ve škole. Nejdřív oboustranný hnisavý zánět středouší, obě uši píchané a první atb. DEN PO KONTROLE NA ORL, kdy bylo vše v pořádku, dostal opět teplotu a „pokašlávání“ – takže do školy to nehrozilo. Dr. mu vzala krev na CRP – to bylo velice nízké, takže závěr – opět „viroza“. Po pár dnech nás poslala na rentgen plic – tam NIC, ale „pro jistotu“ nasadila atb. Biseptol. Synek se mi zdál už lepší, dokonce jsem s ním šla na nějakou prochajdu a 2.12. jsem šla ukončit očr s tím, že už půjde do školy. To jsem se teda pěkně spletla – dr. ho poslouchá, pak zbledla a praví: „slyším jasně zápal plic“!!! No já se úplně vyvrátila, nemohla tomu vůbec uvěřit, jak je to možné, když synek už bylo jakoby „lepší“, neměl teploty a i málo toho pokašlávání. Ona na to, že „to tak někdy bývá“, že na rtg. NIC a o pár dnů později zápal plic. Takže další – třetí – atb. Klacid a do ledna doma!!
To jen píšu, abych tě trochu utěšila, že s tou nemocností rozhodně nejseš sama!!
A to je prvňáček, takže toho dopisování, dodělávání…no, hrůza, naštěstí mají hrozně hodnou učitelkou, tolerantní a v tom listopadu/prosinci jí chyběla prý polovina třídy!!
PRÝ byl hrozně blbý ten podzim – říjen, listopad…bylo pořád teplo, když měl ty uši (polovina listopadu), tak bylo u nás (Brno) i 15 stupňů..- prostě celé to počasí pomotané, vzduch se nevyčistil, pořád takové „dusno“ – prostě prý jak dělané na bacily, nemoci….
VYDRŽET, BUDE LÍP!! ![]()
Jo, toto jsme měli přes svátky taky a trvalo dlouho, než se z toho děcka vyhrabaly. Já bych zatím nepanikařila, teď toho řádí hrozně moc, včetně chřipky. Vyvarovala bych se na nějakou dobu kolektivu.
Jo a ještě jsem chtěla napsat, že synek byl „expert“ na to, že přišel ze školky a nejevil ŽÁDNÉ známky nějakého ochoření - choval se úplně normálně, jedl, pil, hrál si…Šel spát a okolo půlnoci HOŘEL 40TKOU HOREČKOU, která absolutně nešla srazit i tři, čtyři dny!! Nejvíc měl tuším horečku 40,6 - no prostě lahůdka…Ale odpoledne předtím prostě NIC. Já už byla tak zblblá, že jakmile usnul, tak jsem ho pořád chodila kontrolovat, jestli zas „nehoří“ - protože tohle se stalo prostě xy-krát…
Tak to je fakt mazec, bobek. Starší dcera byla taky často nemocná, akorát mi hlídala tchýně, takže byla třeba týden ve školce a 3 týdny doma. Akorát u ní nebyly takové teploty, tak jsem to snášela lépe. Navíc jsem dělala krátký dlouhý týden 14ti hodinovky, tak mi vycházelo i volno + jsem si to mohla nějak rozumně popřehazovat. Za půl roku mám taky nastoupit do práce na plný, tchýně už je bohužel sama vážně nemocná, tak to bude náročné. No já jen doufám, že s nevyklube nic horšího než ty chřipky a virozy, jsem nějaká úzkostná a navíc hledám na internetu - a to cesta do pekel ![]()
No přesně ještě večer jsem si říkala, že je to snad za náma, byl takový šikovný pěkně si hrál, dobře jedl a o půlnoci, divně dýchal, šáhla jsem, a nervy moje, ani jsem radši neměřila, do rána hlídala, měřila jsem až před doktorem.
Moje dcerky (cca 5 let a druhá něco přes 1 rok) od listopadu taky co chvíli marodí. Na střídačku. Takže mi připadá, že je to u nás poslední měsíce setrvalý stav.
Hlavně se starší je to mazec, už po 2× do 2 měsíců má ATB. Poprvé kvůli uchu, teď jí to ucho zachránilo (o tom jsem přesvědčená). Jenže dnes zase začala ta mladší. Vypadá zdravě, moc nekašle, rýmu ani teplotu nemá, ale sedí jí to na průduškách. Sem tam zakašle a když spí, budí se, protože ji ty hleny dusí. Zítra mířím k dr. na poslech (dnes už má jen prevence). Opět. Už si připadám jak šílenec. Tento týden už jsem tam byla - s tou starší.
![]()
Příspěvek upraven 29.01.15 v 11:20
KLID!!
![]()
V těch nejhorších dobách jsem byla s malým u dr. klidně i třikrát do týdne…teď na ten podzim, jak měl uši + zápal plic - tak to stejné!!