Vitamín C pro batole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
206
18.11.23 16:06
@Lucie_Sx píše:
@Borrealis
Uplne normalne lzes!
Jake mam vzdelani nevis.

To, ze si da dite 250 mg cecka (viz muj prvni prispevek), coz je ekvivalent cca 180 gramu papriky, mu nijak neublizi!

Ze je doporucena davka C vitaminu podhodnocena a zastarala, urcena kdysi jako limit prevence kurdeji, je pravda.

Ze si clovek jako jeden z mala organismu neumi c vitamin sam vyrobit a je odkazan na prijem ve strave, je pravda.

Ze potreba c vitaminu raketove vzroste behem nemoci a stresu, je pravda. Odborniky doporucovany strop je v takovem pripade urcen na 2000 - 3000 mg/den (lze bez problemu dohledat).
Pokud ja osobne beru 4000-5000 mg na den maximalne 3 dny za sebou, tak to opravdu neni davka zpusobujici jakekoliv potize.

Ze se vysoke davky C vitaminu (intravenozne) testuji jako ucinna davka mnoha nemoci je pravda (opet neni problem najit na pubmedu a jinde).

Ze se nejaky tvuj no name pacient predavkoval, promin, ale to je lez jako vez.
Nebo bral dlouhodobe nad 10.000 mg/den a to je pak fakt jeho blbost.

Tak to je masakr 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
18.11.23 16:09
@Sofi183 píše:
No nevím jak ty, ale já teda nejsem námořník z 15. století. :lol: Oni strávili měsíce na moři, bez čerstvé stravy. My máme doma každý den kila čerstvého ovoce, zeleniny, vařenou stravu, chodíme ven. Opravdu zdravé dítě z řádné rodiny nebude mít kurděje. :lol: Lidé se bojí nemocí, které byly před 100ky let a vyskytovaly se úplně z jiných důvodů, než si někteří lidé myslí.

K tomu D je taky zajímavý příběh - křivice. Absolutní scam. Křivici měly děti za průmyslové revoluce v 18.-19. století, kdy byli všichni zavřený v továrně celé dny, týdny, měsíce. Strava taky na bodu mrazu. Děti se začaly rodit postižené. Nemůžeš se na to dívat bez podtextu historie. To je jak kdybysme se báli moru. Každá doba něco přináší a tady tyto momentálně “vymřelé” nemoce se nás netýkají.

D je v našem podnebném pásmu trochu problém, tojo. Sluneční svit je u nás krátko. I v zimě venku získáváš vitamín D, jen míň. To je fajn balancovat přes zimu semínky, ořechy, rybama, krevetama apod. Max. jak jsem psala, tak rybí olej, opravdu ale kvalitní.

Momentálně se potýká naše lidstvo v této době s jinýma nemocema, který přináší zase tato doba. Ty se neřeší, ale budou nás strašit, a my se necháme, křivicí a kurdějema z 15. století. :zed:

Příspěvek upraven 18.11.23 v 16:04

Kurdeje urcily tu denni doporucenou davku, ktere se stale nase lekarske autority drzi jak houno kosile.
Stejne jako ty nechapu proc.
A pokud nejake dite ovoce zeleninu nepozre, tak ma s ceckem logicky problem.
Ono i v te nemoci je ta potreba tak vysoka, ze to stravou neporesis. Tech uvadenych 2000 mg je 1,3 kg papriky. Ta ma cecka radove nejvic. Tak to nevim nevim teda.

Decko si pogoogli. Davno nehrozi krivice.
Ale treba rozvoj autoimunitnich nemoci, vyrazne horsi prubeh infekci (covid treba) atd. Decko determinuje rozvoj a vyvoj cele rady nemoci.
Doporucuje se brat nad 2000 iu/den. To ti rekne kazdy autoimunolog.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
18.11.23 16:11
@Havlova píše:
Tak zrovna vitamínu D je v populaci nedostatek. A má vliv nejen na kosti.
Mimochodem, ty děti (i dospělí) jsou celé dny také zavřené, sice ne v továrně - ale školka, škola + družina, ráno skoro za tmy, odpoledne taky.Příspěvek upraven 18.11.23 v 16:06

Jo D je jediný vitamín, který u nás stojí za zvážení. Ve formě oleje ideálně. Ale ryby a ořechy se dají normálně v každém obchodě koupit. To je to, o čem mluvím.
A tak drastický to už není, i když jsou děti ve škole, neboť jsem neslyšela o nikom s křivicí. :D Nežijeme ve středověku, máme čistou vodu, přístup k velmi velmi kvalitním potravinám a děti chodí i tak každy den i ve školce. A rozdíl je taky továrna a prosklená okna školek a škol a firem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
18.11.23 16:17
@Lucie_Sx píše:
Kurdeje urcily tu denni doporucenou davku, ktere se stale nase lekarske autority drzi jak houno kosile.
Ono i v te nemoci je ta potreba tak vysoka, ze to stravou neporesis. Tech uvadenych 2000 mg je 1,3 kg papriky. Ta ma cecka radove nejvic. Tak to nevim nevim teda.Decko si pogoogli. Davno nehrozi krivice.
Ale treba rozvoj autoimunitnich nemoci, vyrazne horsi prubeh infekci (covid treba) atd. Decko determinuje rozvoj a vyvoj cele rady nemoci.

Jasně, ta dávka je dost nízká, ale dítě nesní jen jedno kiwi. Máš tam obědy, další svačiny, džusy, večeře. Neříkej mi, že pokud dítě má v každém jídle ovoce, a nebo zeleninu, tak bude mít málo C. Už jen jak to píšu, tak to je absurní, že něco takovýho musím psát. Pokud je dítě na párku a rohlíku a suchých těstovinách s kečupem, taky bych ty vitamíny dala. Ale to moje dítě, ani já nejíme. Takže syntetické vitamíny s bůhví jakou vstřebatelností, nepotřebuje.

Když jsem nemocná jsem jen na čaji s medem a citrónem a max homeo sirupech a za 3 dny tu lítám jako rybka, bez žádného Cčka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42130
18.11.23 16:18
@Sofi183 píše:
Jo D je jediný vitamín, který u nás stojí za zvážení. Ve formě oleje ideálně. Ale ryby a ořechy se dají normálně v každém obchodě koupit. To je to, o čem mluvím.
A tak drastický to už není, i když jsou děti ve škole, neboť jsem neslyšela o nikom s křivicí. :D Nežijeme ve středověku, máme čistou vodu, přístup k velmi velmi kvalitním potravinám a děti chodí i tak každy den i ve školce. A rozdíl je taky továrna a prosklená okna školek a škol a firem.

Například moje dcera má poloviční hladinu vitamínu D - nesmí ani ryby, ani ořechy (a spoustu jiných věcí). Protože má málo tohoto vitamínu, má i málo vázaného vápníku. Ten volný má v normě. Tak bere Vigantol.
On nemá vliv jen na křivici. Třeba na imunotu.
Zrovna za oknem moc vitamínu D nenachytáš. A v zimě ta chvilka venku se školou/družinou to úplně nezachrání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
18.11.23 16:22
@Havlova píše:
Například moje dcera má poloviční hladinu vitamínu D - nesmí ani ryby, ani ořechy (a spoustu jiných věcí). Protože má málo tohoto vitamínu, má i málo vázaného vápníku. Ten volný má v normě. Tak bere Vigantol.
On nemá vliv jen na křivici. Třeba na imunotu.
Zrovna za oknem moc vitamínu D nenachytáš. A v zimě ta chvilka venku se školou/družinou to úplně nezachrání.

Dobře, tvoje dcera má nějaký problém, proč nemůže. To je něco jiného. Ale “zdravý” jedinec, který může ryby i ořechy, nemusí brát kapky, když je přece z logiky věci lepší mít ten D třeba z té čerstvé ryby a domácích vlašských ořechů.

No s tím vigantolem, tomu nevěřím. Vigantol je syntetický vitamín D a hodně dětem dělá naopak zle. Myslím, že s lepší imunitou to nemá co dělat. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42130
18.11.23 16:22
@Lucie_Sx píše:
Ono i v te nemoci je ta potreba tak vysoka, ze to stravou neporesis. Tech uvadenych 2000 mg je 1,3 kg papriky. Ta ma cecka radove nejvic. Tak to nevim nevim teda.Decko si pogoogli. Davno nehrozi krivice.

2000? Dcera je dospělá a bere 500, v zimě 1000. Od imunologa.

Příspěvek upraven 18.11.23 v 16:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42130
18.11.23 16:23
@Sofi183 píše:
Dobře, tvoje dcera má nějaký problém, proč nemůže. To je něco jiného. Ale “zdravý” jedinec, který může ryby i ořechy, nemusí brát kapky, když je přece z logiky věci lepší mít ten D třeba z té čerstvé ryby a domácích vlašských ořechů.No s tím vigantolem, tomu nevěřím. Vigantol je syntetický vitamín D a hodně dětem dělá naopak zle. Myslím, že s lepší imunitou to nemá co dělat. :nevim:

Asi věřím spíš imunoložce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
18.11.23 16:25
@Havlova píše:
Asi věřím spíš imunoložce.

Však jasně, 100 lidí 100 názorů. :) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
18.11.23 18:38
@Havlova píše:
2000? Dcera je dospělá a bere 500, v zimě 1000. Od imunologa.Příspěvek upraven 18.11.23 v 16:24

2000 je stabilne oznacovano jako prevence rozvoje autoimunitnich nemoci u nejak zatizenych jedincu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
18.11.23 18:38
@Sofi183 píše:
Však jasně, 100 lidí 100 názorů. :) ;)

To neni nazor.
Vitamin D determinuje rozvoj a prubeh mnoha nemoci - to je fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
18.11.23 19:09
@Lucie_Sx píše:
To neni nazor.
Vitamin D determinuje rozvoj a prubeh mnoha nemoci - to je fakt.

Ano, proto jsem právě byla nakoupit čerstvou rybku a zítra bude na oběd, mňam :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42130
18.11.23 19:10
@Sofi183 píše:
Ano, proto jsem právě byla nakoupit čerstvou rybku a zítra bude na oběd, mňam :P

Předpokládám, že hladinu vitamínu D máš u všech změřenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
18.11.23 19:18
@Havlova píše:
Předpokládám, že hladinu vitamínu D máš u všech změřenou.

Napiš si do googlu: losos vitamín D a hned si zjistíš kolik ho tam má, na 100g i víc než 3násobek denní dávky. Takže jsem spoko. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42130
18.11.23 19:26
@Sofi183 píše:
Napiš si do googlu: losos vitamín D a hned si zjistíš kolik ho tam má, na 100g i víc než 3násobek denní dávky. Takže jsem spoko. :D

Takže nebyli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect