Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím zkušené matky,
a ráda bych se zeptala, jaký vitamín C byste doporučily pro batole (18m) při probíhající nemoci?
Většinou píšou od 3 let, ale může céčko dítěti ublížit? Maximálně nadměrné množství vyloučí, ne?
Třeba u déčka je třeba sledovat kvalitu, aby byla dobrá vstřebatelnost. U céčka se řeší postupné uvolňování, ale to asi zajišťuje ta kapsle, kterou batole nespolkne, takže toho nedosáhnu.
Je kdyžtak ještě něco, co byste nemocnému batoleti doporučily z nějakých přírodnějších přípravků nebo babských rad.?
Díky ![]()
Cecko muzes ty sama masivni davku, pokud kojis.
Nebo muzes tabletu podrtit do neceho, co sni.
V 18 mes bych klidne dala 250 mg.
Jinak tohle je na tablety blby vek, no. To jsem nelecila nicim.
Nejlepší vitamín je přímo ze zdroje.
C - brokolice, paprika, rajčata, pomeranč, brambory, maliny, kiwi apod. K doporučené denní dávce stačí dát na oběd třeba maso s brokolicí a bramborem. Na svačinku kiwi a banán. A k večeři pečivo s rajčetem a okurkou. Pokud má dítě vyváženou fresh stravu, není potřeba žádné vitamíny. D - aspoň jednou týdně ryba a jednou třeba sardinková pomazánka, a nebo bábovka z vlašských ořechů. Předávkování je možné u obojího. U C ne tolik, ale podle mě je to zbytečné cpát dítě kapkama. Z vitamínu D bych kdyžtak volila přírodní kvalitní rybí olej, s těma rybama je to u nás přece jen složitější.
Při nemoci - tekutiny, teplý čaj s medem a citrónem, vymačkaná šťáva z pomeranče, hodně čerstvého ovoce, při zaražené rýmě mi syn chrupe čerstvou cibuli - má to jak brambůrky
..krásně se mu to rozpustí. A nebo dát k postýlce. K tomu je syrová cibule je zdravá.
@Sofi183 píše:
Nejlepší vitamín je přímo ze zdroje.
C - brokolice, paprika, rajčata, pomeranč, brambory, maliny, kiwi apod. K doporučené denní dávce stačí dát na oběd třeba maso s brokolicí a bramborem. Na svačinku kiwi a banán. A k večeři pečivo s rajčetem a okurkou. Pokud má dítě vyváženou fresh stravu, není potřeba žádné vitamíny. D - aspoň jednou týdně ryba a jednou třeba sardinková pomazánka, a nebo bábovka z vlašských ořechů. Předávkování je možné u obojího. U C ne tolik, ale podle mě je to zbytečné cpát dítě kapkama. Z vitamínu D bych kdyžtak volila přírodní kvalitní rybí olej, s těma rybama je to u nás přece jen složitější.
Tak tohle uz je davno prekonana myslenka.
@Lucie_Sx píše:
Tak tohle uz je davno prekonana myslenka.
V čem? Podívej se kolik má mg vitamínu C kiwi na 100g, skoro celou doporučenou dávku. Ale ať si každý dělá co chce, já napsala jak praktikuju já. Syn byl nemocný naposledy před 3/4 rokem, já jsem byla před rokem a půl. Jíme zdravě, žijeme zdravě. Myslím, že imunita nestojí na kapičkách z lékárny za 150 korun. Imunita je komplexní dlouhodobá věc vyplívající z mnoha faktorů.
@Sofi183 píše:
V čem? Podívej se kolik má mg vitamínu C kiwi na 100g, skoro celou doporučenou dávku. Ale ať si každý dělá co chce, já napsala jak praktikuju já. Syn byl nemocný naposledy před 3/4 rokem, já jsem byla před rokem a půl. Jíme zdravě, žijeme zdravě. Myslím, že imunita nestojí na kapičkách z lékárny za 150 korun. Imunita je komplexní dlouhodobá věc vyplívající z mnoha faktorů.
A vis co je ta doporucena davka? Limit, kdy jeste nedostanes kurdeje.
Je proste vyrazne podhodnocena.
Já teď dostala v Dr.Max pro 9m kapičky cecko a prý se může skoro od narození:) dávala jsem jí při nachlazení pár kapiček denně
@Sofi183 píše:
je to tak, ano
rozhodně nelze doporučit předávkovávat dítě, ani dospělého ničím, ani vitaminem C
to že zde jistá chovatelka krav nebo jiných zvířat Lucie, naprosto nevzdělaná v biologii lidského těla pořád nesmyslně radí předávkovávat se vitaminy, ještě neznamená, že to je správně
opravdu to nelze doporučit, i dítěti může předávkování se vitaminem C ublížit, navíc, je to fakt zbytečné dělat, vyhozené peníze a poškozování ledvin
pestrá strava, genetika, pobyt na čerstvém vzduchu — ano
cpát se přehnaně vitaminama žádný valný smysl nemá, ono, kdyby mělo, něměli bychom školky aktuálně plné nemocných dětí… stačily by vitaminy a bylo by
samozřejmě… nestačí, nefunguje to, je to jen mýtus
@Lucie_Sx píše:
ne to není pravda
Lucie, x krát jsem vás zde prosila, abyste nešířila lži o očkování, ale já vím, ono to nemá žádný smysl
tak prosím naposled, nešiřte zde nesmysly a nedoporučujte nikomu se předávkovávat vitaminama, ani ničím jiným
opravdu tím můžete ublížit, před pár dny jsem řešila pána s ledvinovým kamenem a kolikou…vyrobil si to předávkováním se vitaminem C, naprosto zbytečně
nedělejte to, neubližujte planýma řečma
pokuste se uvědomit si, že tím můžete někoho poškodit, a to i docela závažně
@Katalie píše:
Zdravím zkušené matky,a ráda bych se zeptala, jaký vitamín C byste doporučily pro batole (18m) při probíhající nemoci?
Většinou píšou od 3 let, ale může céčko dítěti ublížit? Maximálně nadměrné množství vyloučí, ne?
Třeba u déčka je třeba sledovat kvalitu, aby byla dobrá vstřebatelnost. U céčka se řeší postupné uvolňování, ale to asi zajišťuje ta kapsle, kterou batole nespolkne, takže toho nedosáhnu.
Je kdyžtak ještě něco, co byste nemocnému batoleti doporučily z nějakých přírodnějších přípravků nebo babských rad.?
Díky
žádný umělý vitamin C, nemá to absolutně žádný smysl
ze stravy ano, co půjde, umělýma vitaminama takhle malé dítě necpěte, není to naprosto k ničemu
je to jen kšeft aby se prodaly doplnky stravy, ale u tak malého dítka to smysl nemá
@Lucie_Sx píše:
No nevím jak ty, ale já teda nejsem námořník z 15. století.
Oni strávili měsíce na moři, bez čerstvé stravy. My máme doma každý den kila čerstvého ovoce, zeleniny, vařenou stravu, chodíme ven. Opravdu zdravé dítě z řádné rodiny nebude mít kurděje.
Lidé se bojí nemocí, které byly před 100ky let a vyskytovaly se úplně z jiných důvodů, než si někteří lidé myslí.
K tomu D je taky zajímavý příběh - křivice. Absolutní scam. Křivici měly děti za průmyslové revoluce v 18.-19. století, kdy byli všichni zavřený v továrně celé dny, týdny, měsíce. Strava taky na bodu mrazu. Děti se začaly rodit postižené. Nemůžeš se na to dívat bez podtextu historie. To je jak kdybysme se báli moru. Každá doba něco přináší a tady tyto momentálně “vymřelé” nemoce se nás netýkají.
D je v našem podnebném pásmu trochu problém, tojo. Sluneční svit je u nás krátko. I v zimě venku získáváš vitamín D, jen míň. To je fajn balancovat přes zimu semínky, ořechy, rybama, krevetama apod. Max. jak jsem psala, tak rybí olej, opravdu ale kvalitní.
Momentálně se potýká naše lidstvo v této době s jinýma nemocema, který přináší zase tato doba. Ty se neřeší, ale budou nás strašit, a my se necháme, křivicí a kurdějema z 15. století. ![]()
Příspěvek upraven 18.11.23 v 16:04
@Borrealis
Uplne normalne lzes!
Jake mam vzdelani nevis.
To, ze si da dite 250 mg cecka (viz muj prvni prispevek), coz je ekvivalent cca 180 gramu papriky, mu nijak neublizi!
Ze je doporucena davka C vitaminu podhodnocena a zastarala, urcena kdysi jako limit prevence kurdeji, je pravda.
Ze si clovek jako jeden z mala organismu neumi c vitamin sam vyrobit a je odkazan na prijem ve strave, je pravda.
Ze potreba c vitaminu raketove vzroste behem nemoci a stresu, je pravda. Odborniky doporucovany strop je v takovem pripade urcen na 2000 - 3000 mg/den (lze bez problemu dohledat).
Pokud ja osobne beru 4000-5000 mg na den maximalne 3 dny za sebou, tak to opravdu neni davka zpusobujici jakekoliv potize.
Ze se vysoke davky C vitaminu (intravenozne) testuji jako ucinna davka mnoha nemoci je pravda (opet neni problem najit na pubmedu a jinde).
Ze se nejaky tvuj no name pacient predavkoval, promin, ale to je lez jako vez.
Nebo bral dlouhodobe nad 10.000 mg/den a to je pak fakt jeho blbost.
@Sofi183 píše:
No nevím jak ty, ale já teda nejsem námořník z 15. století.Oni strávili měsíce na moři, bez čerstvé stravy. My máme doma každý den kila čerstvého ovoce, zeleniny, vařenou stravu, chodíme ven. Opravdu zdravé dítě z řádné rodiny nebude mít kurděje.
Lidé se bojí nemocí, které byly před 100ky let a vyskytovaly se úplně z jiných důvodů, než si někteří lidé myslí.
K tomu D je taky zajímavý příběh - křivice. Absolutní scam. Křivici měly děti za průmyslové revoluce v 18.-19. století, kdy byli všichni zavřený v továrně celé dny, týdny, měsíce. Strava taky na bodu mrazu. Děti se začaly rodit postižené. Nemůžeš se na to dívat bez podtextu historie. To je jak kdybysme se báli moru. Každá doba něco přináší a tady tyto momentálně “vymřelé” nemoce se nás netýkají.
Momentálně se potýká naše lidstvo v této době s jinýma nemocema, který přináší zase tato doba. Ty se neřeší, ale budou nás strašit, a my se necháme, křivicí a kurdějema.
Tak zrovna vitamínu D je v populaci nedostatek. A má vliv nejen na kosti.
Mimochodem, ty děti (i dospělí) jsou celé dny také zavřené, sice ne v továrně - ale školka, škola + družina, ráno skoro za tmy, odpoledne taky.
Příspěvek upraven 18.11.23 v 16:06