Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Dávám od 4 let Vigantolvit 2× týdně, dcera to rozkouše a nemá s tím problém.
Mladší má Vigantol. Obě nepravidelně rybí olej. Na sluníčko moc nechodíme a když už, tak mažeme opalovací krémy s vysokou ochranou. České děti mají vitaminu D vesměs málo stejně jako dospělí, na 50. rovnoběžce už slunce není moc silné při letmém kontaktu s kůží.
Prý stačí cca 15 minut denně vystavení slunci (aspoň paže a nohy) buď dopoledne nebo odpoledne, přičemž to platí ale jen od dubna do října. To by mělo pokrýt potřebu vitamínu D (ukládá se do zásob). U starších lidí ta doba asi by měla být delší, protože ti ten vitamín D ze slunce už netvoří tak efektivně.
@pet p píše:
Prý stačí cca 15 minut denně vystavení slunci (aspoň paže a nohy) buď dopoledne nebo odpoledne, přičemž to platí ale jen od dubna do října. To by mělo pokrýt potřebu vitamínu D (ukládá se do zásob). U starších lidí ta doba asi by měla být delší, protože ti ten vitamín D ze slunce už netvoří tak efektivně.
To jsem taky kdesi cetla, ale v nasem podnebnem pasu to asi uplne pry pravda neni. Mam kolem sebe par lidi, co byli na testech a maji nedostatek. A to jsou denne na slunku, jedi ryby,…
u nas ma vetsina lidi nedostatek nebo rozhodne nema moc navic.
Dceri davam a ja beru rybi olej s Dckem a manzel D+A vitamin kapsle ![]()
@Kukacka123 Ono to bylo myšleno u nás. A právě u nás to prý platí jen od dubna do října. Opravdu ti tví známí jsou denně na slunci (aspoň těch 15 min bez krému) a mají nedostatek vit. D? Já jsem byla na testech loni v říjnu (dělají ty testy automaticky v porodnici při testu OGTT v těhotenství) a hladinu jsem měla normální. V létě jsem byla bez krému na slunci přiměřeně. Ale je fakt, že říjen, to je vlastně po létě, zajímavější by asi byly hodnoty na konci zimy. Jestli ten nedostatek vit. D není tím, že se každý poctivě maže krémem?
@pet p hele nevim. Cetla jsem nejaky vyzkum na zaklade clanku, ze u nas ma hodne lidi proste nedostatek
par lidi okolo me ho ma a opravdu travi venku casu hodne. Jestli se mazou kremem jsem opravdu nezkoumala ![]()
Kazdopadne kazdy musi dle sebe ![]()
Dávám od 4 let Vigantolvit 2× týdně, dcera to rozkouše a nemá s tím problém.
Mladší má Vigantol. Obě nepravidelně rybí olej. Na sluníčko moc nechodíme a když už, tak mažeme opalovací krémy s vysokou ochranou. České děti mají vitaminu D vesměs málo stejně jako dospělí, na 50. rovnoběžce už slunce není moc silné při letmém kontaktu s kůží.