Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
vím, že se to tu rozebírá pořád dokola… ale zajímala by mě Vaše zkušenost s vitamínama
(Calibrum BabyPlan, Gravital, Mamavit, Materna a ostatní).
• Jaké berete? • Přibíráte? • Jak často je berete? • Jaké by jste doporučily a proč???
Díky:-) sunn
Ahojky,
tak já jsem nejdřív brala Femibion na doporučení lékaře - doporučil začít 2 měsíce před plánovaným početím a po zadělání 3 měsíce. Osobně myslím, že je to úplně jedno, jaký vitamíny si vybereš, ale ze začátku to určitš něco chce.
Pak jsem brala na doporučení kamarádky lékárnice Calibrum 1 tbl. denně - má se brát 2 tbl. denně. Byl to takový kompromis mezi tím jestli brát vitamíny nebo ne. Druhý důvod byl, že to je český výrobce, jenže výrobce se od té doby změnil - z Léčiva na Zentiva, takže teď jsou to tušim Slováci.
Helča
ahoj,
beru Femibion, brala jsem ho už před těhu- po něm jsem nepřibírala narozdíl od Calibra, teď přibírám ze zcela jiných důvodů,alespoň myslím:), beru obden,
co doporučit-s Femibionem jsem spokojená, ale každýmu vyhovuje něco jinýho, roli hraje taky cena.
Rozdíl mezi F. a ostatními vit. je snad jen v množství kyseliny listové, F. obsahuje 800 mikrogramů.
R.
Ahoj, já jsem za začátku brala BabyPlan, ale teď beru Gravital. Přibírám myslím normálně. Brala jsem ho i v prvním těhu a malá měla 3750g. Beru jeden denně. Pokud si nejsu jistá tak si ho nevezmu, takže to je možná tak třikrát jo, jednou ne.
Ahojky…takyjsem brala v tehu Femibion…ale az po 17.tt…do te doby jsem totiz zvracela jak amina
…a beru ho i ted pri kojeni…nepribiram po nem a navic nesmrdi a neni tak velky jako otatni vitaminy…co se tyce obsahu vitaminu a mineralu,neni mezi nimi zadny velky rozdil…
Ahoj Sunn,
já jsem brala v prvním těhotenství MAMAVIT, pravidelně a dcera měla 2,45 kg v 37+2tt.
Teď jsem vystřídla už Calibrum, Maternu a teď beru Gravital. Prý jsou ty vitamíny na jedno brdo ![]()
pa, Alusha
Já na doporučení dr začala brát Calibrum Babyplan před otěhotněním, otěhotněla jsem za měsíc a brala jsem ho první trimestr tabletu denně. nepřibírala jsem, za prvních 20tt jsem dala dolů 3-4kg. Od druhého jsem brala Calibrum mami, místo 2tablet jen jednu a ke konci už jsem to i flákala.
Za celý těhu jsem nabrala oproti předtěhu váze 6kg (vezmu-li ta shozená, tak 9), malá měla 51cm a 3,57kg, takže normál…
GaB
PS: nevýhoda těch tablet mi přijde v tom, že jsou podle mě docela velký a já nerada polykam tablety
Ahojky, já se ptala mojí dr. jaké si to mám ty vitamíny pořídit a jestli vůbec. Tak mi říkala, že jsou všechny stejný, a třeba u Materny platíš ještě za značku. Já brala Gravital - měla jsem i výhodné balení s lízátky proti nevolnosti(kterou jsem netrpěla, ale byli dobrý
) Užívá se jedna tableta denně, ale často jsem zapomínala, takže mi dvě balení vydrželi na půlku těhu
.
Andělka
Já brala při obou těhu gravital. Přibírala jsem normálně. Kolem 28tt jsem je vždy vy:,–(ila a brala tak max. jednou týdně. Spíš teď beru Fitominerál od energy. Doporučila bych spíše než chemii jíst více vitamínů přírodních v jídle. Já toho moc nesním a ze začátku se mi dělalo zle. Tak jsem je raději brala.
3 měsíce před těhu až do 12tt čistou kys. listovou, v těhotenství mamavit tak jednou týdně. Zkoušela jsem i femibion od kámošky, ale musela jsem ho vyhodit, neb mé těhotenské „chutě“ ho nestrávily, natahovalo se mi po něm. To právě chce vyzkoušet. Ted když kojím, mi je zas blbě z mamavitu a ten femibion je OK. jinak je to myslím jedno ale nepřeháněla bych to-základ je pestrá strava a tabletka jen doplněk občas, přčedevším je to výnosný byznys pro ty firmy.
Ahoj,
tak já jsem na začátku těhotenství nebrala žádne speciální vitamíny, jenom kyselinu listovou (i před těhotenstvím) a zbytek jsem se snažila dohánět ve stravě. Od cca 26tt beru Calibrum Mami, nepřibírám skoro vůbec (od začátku těhu 6kg - jsem 32tt), je tam napsané 2× denně, tak beru jenom 1 denně a zbytek snad doplním ve stravě. Nemá cenu to s těmi syntetickými vitamíny přehánět. Jinak nedoporučuju Maternu, protože ty tabletky jsou strašně velké a blbě se polykají.
Myslím, že pokud je strava vyvážená, tak není nutné to s těmi vitamíny přehánět.
Holky,
po vitamínech nemůžete přibrat. Jsou to vitaminy, nemají přece žádnou energii, ne?
Jinak si myslím, že brát multivitaminy je zbytečnost. Na začátku těhotenství je nutná kyselina listová, později železo, vápník s hořčíkem, jód po celou dobu těhotenství i při kojení. Čím více vitaminů je v jedné tabletce, tím horší vstřebatelnost.
Pokud se v těhotenství dobře a zdravě stravujete, není více vitaminů nebo minerálů potřeba. Možná ještě selen, toho je v potravinách nedostatek a je dost důležitý. Jana.
Tak jsem na to podobně,
vitamíny jsem nebrala před těhotenstvím ani ted, jsem v 37 týdnu, má doktorka mi sama řekla, že pokud jím zdravou vyvýženou stravu na vitamíny, tak to není vůbec potřeba a pokud najde problém pozná ho dle krevního obrazu a sama mi vitamín nebo minerál předepíše, jediné co jsem v těhotenstcí jedla bylo železo od doktorky jinak nic, přibrala jsem minimálně a mimísko se má čile k světu ( občas až moc ) a myslím, že v létě to sni nebude potřeba, vitamíny rostou všude kolem:-))
Jo a málem bych zapoměla ještě mi říkala, že se vyhnu těm 4-5 kilovým mimískům co se ted docela často rodí ![]()
Ahoj Sunn,
tak já brala před těhu a asi měsíc a půl v těhu jen kyselinu listovou. Pak jsem začala brát Mamavit. Nemyslím si, že jsem přibrala díky vitamínům. Byla jsem rozežraná. Za celé těhu jsem přibrala 26kg
. Po porodu jsem brala také Mamavit.
Jana
Sunn,
myslím, že je jedno, které vitamínky zvolíš
Obsahují to samé prakticky.
Já brala gravital, nabídl mi je Dr., protože je i přímo tam prodávali. Přibývala jsem přiměřeně, celkem 14kg, dcera měla 3120g, 51cm, narozená 13 dní po termánu.
Alenka