Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky!chci se zeptat jestli máte některá zkušenost s kyselinou listovou (folacin) před otěhotněním?
Ahoj Kiro,
já jsem brala a vlastně pořád beru Calibrum Babyplan. Začínala jsem jen s kyselinou listovou, ale pak se mi to zdálo trochu málo. Jde o to, že můj příjem vitamínů určitě nebyl dostatečný, takže jsem radši zvolila Calibrum, kde je všechno pohromadě, včetně kyseliny listové. Stojí to asi 100 Kč na měsíc a je to speciální komplex pro snažilky a pro začátek těhotenství. Jinak jsem už před otěhotněním vyřadila (nebo jsem se o to dost snažila) většinu potravin, co obsahují „éčka“ - emulgátory, různá chemická barviva a kyseliny. Což je především bujón v kostce, vegeta a podobné.
Milli 6+1tt
Milá Kiro,
musím souhlasit s Milli, také jsem před otěhotněním brala tři měsíce Calibrum Babyplan, který obsahuje vše, co potřebuješ a podařilo se mi otěhotnět. Tyto vitamíny bereš pak první trimestr a od druhého trim. bereš Calibrum mami. Můžu ti je doporučit.
Měj se hezky
Slámička 12 tt
Ahoj Kiro,
já jsem to střídala. Jeden den Calibrum Baby Plan, druhý den kyselina listová a vitamín E. Takto jsem to střídala asi tři měsíce, předtím jen tu kyselinu a Ečko (a to dost dlouho).
Povedlo se a od té doby jen Calibrum…
Hodně štěstí
Dadla
Ahoj. V momentě, kdy jsem se rozhodla vy:,–(it HA, jsem na doporučení dr koupila Calibrum babyplan, po měsíci jsem otěhotněla. Po prvním trimestru jsem přešla na Calibrum mami, který užívám i teď při kojení. Ten mami jsem v těhu užívala jednu tabletu, při kojení už dodržuju dávkování (chtěl to dětskej dr kvůli jodu)
Gabča a Barča 24dní
Ahoj.Díky všem holkám,které mi poradily ohledně vitamínu pred těho.Minulé těho jsem celé proležela.Trvale jsem zvracela a nakonec mimi narodilo v 7.měsíci.Je to už 8let.Tak chci udělat všechno proto,aby to teď bylo v poho.
Užívat vitamíny před otěhotněním vřele doporučuju. Při užívání kyseliny listové se ve velikých studíí dokázalo podstatné znížení jedné z vrozené vývojové vady, tedy dítě je již před před otěhotněním chráneno. Při užívání jiných vitamínů se při studiích žádné jiné příznivé učinky nedokázali -) stačí když před otěhotněním užíváte kyselinu listovou.
V těhotěnství u zdravé ženy doporučujeme pestrou stravu, a ne vitamíny v práškách, protože pak se rodí veliké deti a víc problémů má matka a lékař. V těhotěnství u zdravé ženy vitamíny nedoporučuju.
Lékař Gyn. por. oddelení
Užívala jsem vitamíny pravidelně čtyři měsíce před otěhotněním (jednak jsem kojila a pak jako prevenci) a narodil se nám zdravý chlapeček. Myslím si, že kyselina listová rozhodně neuškodí. Jen bych chtěla dodat, že je ve spoustě zeleniny a není nutné jí baštit každý den v tabletkách.
Alice
Ahoj,
také rozhodně doporučuji Calibrum Babyplan, obsahuje kyselinu listovou a rozhodně se tím nic nezkazí, spíše naopak.
Binisi
Ahojky holky, chce se zeptat. Snažíme se s přítelem o miminko a doktorka mi řekla, že by bylo dobré si koupit v lékárně nějaké vitamíny s kys. listovou. Proto se chci zeptat, jaké máte s tím zkušenosti? Které by jste doporučily? Díky
![]()
Obyčejnou kyselinu listovou a normální pestrou stravu. Takzvané těhotenské vitamíny jsou dosti předražené. Já si pak kupovala AZ - mama v DM, složení stejné, cena nízká, listovku obsahuje taky. Ale brala jsem je až při dlouhodobém kojení, předtím jen tu listovku.
Určitě kyselinu listovou, dávkování by ti měla říct dr. je to jedinej vitamín, kterej opravdu ovlivni vývoj plodu, při nedostatku hrozí rozštěpové vady
@petulilinka111 mě byl doporučen femibion, protože tam je listovka naštěpená pro lepší vstřebání, je mi ale 38 a za sebou mám ZT v 18tt- před otěhotněním jsem měla obyč listovku 800(9 měsíců)
2 měsíce před otěhotněním jsem brala obyčejnou listovku od dr. Max. Jak jsem zjistila, ze jsem těhotná, začala jsem brat femibion 800. Manžel bral koenzym Q10.
Já jsem právě taky koukala na jen na tu listovnku, jen jsem nevěděla, jestli stačí jen tu. Koukala jsem že i dr.max jí má za docela dobrou cenu.