Vítání občánků - jsou dotace obcím?

8818
3.4.14 13:07

Vítání občánků - jsou dotace obcím?

Zdravím osazenstvo zdejšího fóra,

naše obec se na nás (myšleno na mou dceru a na ostatní děti) vykašlala s Vítáním občánků - i když bylo slíbeno. Nebudu tu nějak pletichařit, ale mám se starostou malý bezvýznamný spor. Zrovna jsem dorazila domů a mamka mi říkala, že to vůbec nechápe, že na Vítání občánků jsou nějaké dotace či co :think: víc o tom nevěděla a mě její informace taky není úplně jasná…

Je to tak?
trošku jsem googlila ale asi volím špatné výrazy, protože jsem nenašla..

Já bych to normálně asi neřešila, ale bylo slíbeno, všichni si pořídili nové šaty a informovali dané příbuzenstvo a dost mě to mrzí. Tradice tu kdysi byla. Pak se tu dlouho nerodilo a zase se začlo rodit. Poslední vítání bylo před cca čtyřmi lety a od té doby (respektive od nového pana starosty) není.

Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
3.4.14 13:10

@Cayse :think: na toto dotace? slyším tedy prvně.. u nás vítali, protože měli radost z každého nového občana :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3487
3.4.14 13:12

No to nevím, jestli jsou dotace, ale v naší obci byli hodně štědří. Dostali jsme 2500,– a kytku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8818
3.4.14 13:13

@martina.se jasně - je to logické. Ale starosta rozhazuje - nesmyslně. To je taky důvod sporu. A já bych ráda věděla, zda na to Vítání jsou nějaké dotace - to abych mu to mohla písemnou formou vmést do tváře a konečně aby se taky začalo něco dít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8818

@Terina89 mě by stačila i ta kytka - jde mi to tu atmosféru a tak :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1629

Jako dotace asi vyloženě na tohle nejsou, je to na každé obci jestli vítání občánků bude nebo né. A co se těm dětem dá, jestli hračky, knížky nebo peníze. Ale samozdřejmě si to muže odečíst z daní podle mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
3.4.14 13:14

Ja uz jsem to taky slysela…nevim jak se takova dotace jmenuje, ale my s dcerou jsme meli posledni „normalni vitani obcanku“. o pul roku pozdeji uz musely maminy posilat zadosti :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3487
3.4.14 13:16
@Cayse píše:
@Terina89 mě by stačila i ta kytka - jde mi to tu atmosféru a tak :)

Mě by zase stačilo ty peníze poslat na účet :mrgreen: Nemám ráda tyhle akce. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2499
3.4.14 13:16

@Cayse ahoj, netuším, jestli na tohle může být dotace, ale asi ne, jen mě napadá, že každá obec dostává peníze podle počtu obyvatel, tudíž nový občánci by do toho měli být také započítaní, ale nevím přesně jak to je :nevim: prostě na každého občana určitá částka peněz a z toho se třeba může zaplatit vítání občánků+ nějaký dárek nebo i peníze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8818
3.4.14 13:17

@zuzkasaf @alsem jde mi o zachování tradice a o to, že když se něco slíbí tak se má dodržet. Je to milá tradice - nejenom na vsi. O dary mi až tak nejde ale štve mě, že vedlejší obec - stejně malá jako ta naše vítání má a my jsme ostrouhali. A určitě kvůli penězům - aby se nemuselo nic kupovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8818
3.4.14 13:18
@Terina89 píše:
Mě by zase stačilo ty peníze poslat na účet :mrgreen: Nemám ráda tyhle akce. :zed:
:mrgreen: jako na zemi je fakt nenajdeš a kvůli tomu cirátu jsi určitě ráda dorazila :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
3.4.14 13:18

@Cayse Pochybuji, že jsou dotace určené účelově na vítání občánků. Obec dostává celkově dotace od státu a může si v mnoha případech sama určit, na co je vyčerpá. A co znám z okolí, vítání je pojato různě. Často se zvou narození v určitém období dohromady (3 - 4 děti naráz), dávají se štědré dary. Ve velkých městech tak štědří nejsou, např. v Brně v naší městské části se dostane upomínkový list a plyšová hračka (švagrová na vesnici balík plenek a 1000Kč, jiná kamarádka zlatý přívěsek, 500Kč a nějaká hračka…), jedna městská část dokonce roky žádné vítání občánků nedělala. Opravdu záleží na samotné obci, jak si to zařídí. Koho jste si zvolili, toho máte:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8818
3.4.14 13:19
@Majinka7 píše:
@Cayse ahoj, netuším, jestli na tohle může být dotace, ale asi ne, jen mě napadá, že každá obec dostává peníze podle počtu obyvatel, tudíž nový občánci by do toho měli být také započítaní, ale nevím přesně jak to je :nevim: prostě na každého občana určitá částka peněz a z toho se třeba může zaplatit vítání občánků+ nějaký dárek nebo i peníze

tohle mi příjde logické. Za celý život nemusí dát nic ale na tu první slávu by chlup teda pustit měl :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
915

Udělejte si s ostatními maminkami tu akci sami, pronajmout sál, udělat třeba oznámení, občerstvení, děti z lidušky, udělat z toho veřejnou událost a pozvat klidně celou vesnici, ať se starosta chytne za nos. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1629
@Cayse píše:
@zuzkasaf @alsem jde mi o zachování tradice a o to, že když se něco slíbí tak se má dodržet. Je to milá tradice - nejenom na vsi. O dary mi až tak nejde ale štve mě, že vedlejší obec - stejně malá jako ta naše vítání má a my jsme ostrouhali. A určitě kvůli penězům - aby se nemuselo nic kupovat

Tak se zajdi zeptat na obecní úřad z jakého důvodu není vítání občánků a uvidíš co ti řeknou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová