Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím pěkně, má tu někdo zkušenost s vízem do Velké Británie pro rodinného příslušníka EU?
Nejde mi o trvalý pobyt, ale o častější krátké cesty do UK obou manželů (Čech + 3.země) společně.
Na gov.uk už chodím dokolečka a mám dojem, že EEA family permit není úplně to pravé, protože to je na setrvalé pobývání v UK, pokud dobře chápu.
Ahoj nyní řešime stejný problem ale nic sem o tom nikdy nenašla
maš prispevek z května chci se zeptat nezjistila jsi neco vic o tom? ![]()
@ElviCien jj, sehnala jsem je, jsou zadarmo, museli jsme na „vízovou firmu ambasády“ napíšu víc večer.
Takže hlásím, že dle mé zkušenosti z května/června 2015 JE to EEA family permit.
Bylo nutno se zaregistrovat na https://www.visa4uk.fco.gov.uk/home/welcome a vyplnit tam dotazník (v pdf měl 5 stran). V té aplikaci lze průběžně ukládat, zavírat a zase se k tomu vracet, to je celkem fajn.
V části „Select Visa Type“ na první straně zvolit „Reason for visit: Other, Visa type: EEA/Swiss Family Member, Subtype: Family Member of an EEA National“, dál dle reality.
Někde by tam potom mělo naskočit, že vízum je zdarma.
Pak vízum elektronicky odešlete (pořád přes ty jejich stránky, ony člověka celkem vedou) a nabídne se vám možnost domluvit si schůzku na pohovor ohledně žádosti. Zvolíte termín, vezmete s sebou podpůrné doklady (oddací list apod., vše tam píšou) a pas, absolvujete (tedy žadatel absolvuje) pohovor a tuším, že otisky prstů a napíšete adresu, kam vám mají doručit pas - buď s vízem, nebo se zamítnutím.
Vystavovalo se standardně na 6 měsíců, což je trošku pakárna, ale co se dá dělat.
Teď se zdá, že dotazník už vyplňovat nechtějí - buď se změnila pravidla nebo je to tím, že už jedno vízum vystavené bylo.
Ony se mohly během půl roku změnit podmínky, ale ten základ bude asi stejný.
Stačí to takto?
Dobry den dekuji ale toto vim již jsem jednou žadala a zamitnuto z nedostatku dukazu o manželstvi přitom jsem davala přeloženej oddaci list a rodný list naši dcery který už jsou 3 roky
nyni 3.2. Mam opet pohovor, chci se zeptat zda jse vy vizu family permit dostala a zda se po 6 mes. Musi žadat opet? me tam vyskočilo ze mohu požadat i na 5 leta jelikoz tam ma manžel rodinu a stalou praci tak bysme tam zhruba tolik i chteli zustat. A jeste jake vsechny papiry jste podavala… uz nevim co bych jim dala aby mi permit povolili prosim odpovezde preji hezky den ![]()
@ElviCien tak rozhodnutí je v moci ambasády a nárok na udělení není
doklady si už moc nepamatuji, asi to, co psali v tom dotazníku.
My to měli fakt na půl roku, jiná možnost tam snad ani nebyla, ale bylo to na doprovod při jednotlivých cestách.
Napadá mě dát nějaká prohlášení společných známých, že jste skutečně pár, a fotky ze života, že svatby, jestli máte třeba společnou nájemní smlouvu, stejné trvalé bydliště, společný účet…
Počkej, ty máš občanství země mimo EU? Jestli máš český pas, tak snad vízum nepotřebuješ, pokud mi něco neuniklo, tak Británie je pořád v EU, ne?
možná @trpaslinka by mohla vědět víc, ta tam myslím bydlí.
Já to zarizovala v práci cizince z 3.země, ne sobě.
Rád bych se zeptal ohledně vyplnění formuláře víza na uvedených stránkách. Pro přítelkyni vyplňuji tento formulář a narazili jsme na kolonku " What is the EEA National Registration Certificate number for the EEA National?" Našel jsem na stránkách zde kde je však poplatek 65 liber. O ten poplatek mi ani tak nejde, ale nějak mi nesedí, že něco takového vůbec potřebujeme, protože se o tom naprosto nikdo nezmínil, všichni tvrdili že je to bezplatné a poměrně jednoduché získat a zažádat. Přikládám foto při vyplňování zmíněného…Za informaci budu moc vděčný.
Radim
Pokud si pamatuji dobře, já jsem dam zadavala svoje čislo prukazu o trvale pobytu, jelikož nejsem češka ale ukrajinka ale jsem přislušnikem EEA national. A pokud žadaš o Family Permit ten by měl být uplně zdarma! ja jsem neplatila nic a žadost jsrm dávala dvakrat!
Má přítelkyně je také Ukrajinka. Máme však prozatím pouze povolení o přechodném pobytu, nikoliv trvalý pobyt. Nicméně nejsem si jist, že se tam vyplňuje právě toto, neboť jsem narazil na registrační formulář (pokud jsem to správně pochopil) zde: https://www.gov.uk/…-form-eea-qp . EEA je zdarma, jen zmíněný registrační formulář pro to číslo průkazu je zpoplatněn 65 librami…
Já nevím, jsem z toho trošku zmatený.
R.
@Rayden možná bude rozdíl, jestli to přítelkyně vyplňuje za sebe nebo někdo za ni, na začátku se z tech dvou možností myslím vybírá.
ve verzi „sám za sebe“ si nic takového nevybavuji. Přeskočit nebo napsat None nejde?
No vyplňujeme to na stránkách spolu…ale zadal jsem za sebe…prostě tam ta kolonka je tak, jak jsem poslal v obrázku..none tam mohu napsat..ale přeskočit to nejde, je tam * takže je to nutné vyplnit…no psala jsi, že jsi tam zadala číslo průkazu trvalého pobytu..my číslo průkazu přechodného pobytu máme..tak možná zkusíme vyplnit tohle…ale nejse si vůbec jist, jestli zase nepojede do prahy (pro nás cca 500,– cesta a celý den volno v práci) a nepošlou ji zpátky s tvrzením, že to je prostě špatně…o to jde.
@Rayden večer se kouknu, co jsme tam vyplnovali. Zkus ještě verzi, že to vyplňuje přítelkyně za sebe, ne ty (jestli to chápu dobře), schválně, jestli to tam bude.
Zkusila bych tam zadat to cislo přechodneho pobytu jelikož jak pak budou vědět že nejaky doklad v čr má? a take uvest duvod proč je v čr klidně k žádosti napsat a přiložit dopis!!! jinak pani v praze to vzit musi a zpet vas poslat nemuze pokud to mate vytisknute a k tomu pas, ale pozor kdyz nejste manzele budou chtit nejaky dukaz ze jste spolu v čr žili a musite prokazat vaš vztah že je opravdový! me poprve zamitli hned z duvodu že jsem nedala kopii pasu manžela ale rodný list naseho společneho ditete a oddaci list přeloženy do angličtiny a nestačilo jim to! jinak pokud ty už žiješ v uk tak musiš přiložit i pracovni smlouvu najemni smlouvu a insurance number, fotky!
A rozhodně at to piše přitelkyne sama za sebe nikoli že ty žádaš pro ni. Ty jsi občan EU a ona se k tobě chce připojit! +