Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A kolik mu je? Já třeba chodím včas, radši jdu dřív a někde čekám, než přijít pozdě a nestihat. Syn je ale taky hrozny, ted mu bude 9, i když má chvatat, tak se vlece jako snek. Muž to dela taky, ten když mi řekne, ze bude doma za 10 minut, tak vím, ze mám pul hodiny čas
napadá mě mu leda nastavit budiky a vždycky když mu zazvoní, aby tam měl napsáno co má hned udělat ![]()
No jestli jsi mu i volala, co má dělat tehdy a tehdy, tak to tedy už nevím.
Jinak jsem teda ale čekala, že diskuze bude o něčem jiném. Nemyslím si, že tohle je o rozdílu mezi dětmi a dospělými, ale o povaze.
Syn se vždycky po kroužku zdrží. Jezdí spolu partička děcek. Všichni i teď v zimě na koloběžce. Někdo na kole. Doma by byl za 3-4 minuty, když se veze. Tam na kraťasy hodí jen tepláky, bundu, boty a hotovo. Ale oni cestou pindoší
. Zastavují. Něco řeší. Asi důležitého. Ještě před naším se zastaví a furt kecají. Před naším je vidím na venkovní kameře. Už vyjede nájezd, že jde zvonit, ať otevřu vrata. Zas sjede za klukama. Tak to opakuje. Zas se sveze na chodníku a zpět. Pak že holky jsou ukecané. Kroužek končí v 19h. Zdrží se obvykle tak půl hodiny. On má teda přehled o čase. Uvědomuje si ho. Kolikrát takhle volá (má ty volací hodinky). Že dneska půjde on kamarády/ky doprovodit k jejich domu. Že se zdrží. Ať víme, kde je.
@iila píše:
No jestli jsi mu i volala, co má dělat tehdy a tehdy, tak to tedy už nevím.Jinak jsem teda ale čekala, že diskuze bude o něčem jiném. Nemyslím si, že tohle je o rozdílu mezi dětmi a dospělými, ale o povaze.
Ne, to není o rozdílu. To je problém můj a syna, že neumíme vnímat čas.
Hledám tipy, jak se v tom zlepšit.
@Anonymní píše:
Ne, to není o rozdílu. To je problém můj a syna, že neumíme vnímat čas.
Hledám tipy, jak se v tom zlepšit.
Já bych mu koupil hodinky na ruku, aby si čas vždycky mohl zkontrolovat.
@MartinL45 píše:
Já bych mu koupil hodinky na ruku, aby si čas vždycky mohl zkontrolovat.
On právě nevnímá čas. Ví, že má třeba 30 minut, přijde mu to jako hodně, takže místo 30 minut jde 60 minut.
@Kelsey syn si právě čas neuvědomuje. Nevnímá, že má zpoždění.
@Anonymní píše:
On právě nevnímá čas. Ví, že má třeba 30 minut, přijde mu to jako hodně, takže místo 30 minut jde 60 minut.@Kelsey syn si právě čas neuvědomuje. Nevnímá, že má zpoždění.
Právě proto mu kup ty hodinky aby si mohl cas kontrolovat.
@MartinL45 píše:
Právě proto mu kup ty hodinky aby si mohl cas kontrolovat.
Má hodinky, chytré, nechytre, ručičkové. Doma máme hodiny všude.
@Anonymní píše:
On právě nevnímá čas. Ví, že má třeba 30 minut, přijde mu to jako hodně, takže místo 30 minut jde 60 minut.@Kelsey syn si právě čas neuvědomuje. Nevnímá, že má zpoždění.
A on nemá hodinky nebo něco, kde by viděl čas? ![]()
@Anonymní píše:
Má hodinky, chytré, nechytre, ručičkové. Doma máme hodiny všude.
tak v tom případě to neni o jiném vnímání času, ok na to prostě kasle. a když mu to projde, tak na to bude kaslat dal.
@Fazulina píše:
A on nemá hodinky nebo něco, kde by viděl čas?
Má hodinky, mobil, všude jsou hodiny. Ale neumí vnímat časové úseky. Jednou má 10 minut jako 2 minuty a někdy hodinu.
@MartinL45 píše:
tak v tom případě to neni o jiném vnímání času, ok na to prostě kasle. a když mu to projde, tak na to bude kaslat dal.
Nekasle, neprochází. Snaží se, ale nevychází to.
@Anonymní píše:
Nekasle, neprochází. Snaží se, ale nevychází to.
tak je tedy pomalý. nebo se nesoustředí na vec co ma udělat, ale i na něco jiného
Jak jste na tom s vnímáním času vy i vaše děti?
Včera měl jít syn poprvé na kroužek. Volala jsem mu co 10 minut. Teď se připrav, teď se oblekni, teď odchazis. To, že nezamknul, protože nenašel klíče, neřeším. Nevzal si mobil. Čekala jsem na něj před DDM. Přišel o 20 minut později. Načasování bylo takové, že měl přijít o 10 minut dřív. Zapovídal se, pak se vracel…
Naštěstí většinou ho budu vypravovat, ale 1× za měsíc musi takto sám.
Asi to má po mně, protože často chodím na poslední chvíli nebo pozdě. Často si řeknu 10 minut, to je v pohodě, ale vnímám to jak půl hodiny a i se tak chovám. Vidím v tom i syna.
Asi před týdnem odházel za kamarádem, myslela jsem, že už tam bude, když přišel a sdělil mi, že odchází. Do té doby rovnal boty.
Co používáte, abyste to zvládali?