Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No myslím, že je nesmysl, aby z tohoto cvičení dostalo dítě epilepsii. kde jsi to četla?
Já bych tam zašla, když už jste objednané, maximálně ti řeknou, že to není potřeba a chodit se tam nebude. Jednoduchý.
Argumentovat tím, že v dospělosti bolí záda kdekoho je taky celkem směšné - fost často je to právě kvůli tomu, že necvičí a nesou si nešvary sezení a stání z dětsví, což by se správným cvičením dalo odstranit.
Záleží jak to zhodnotili na RHB než jste začali cvičit. My jsme cvičili, ale byly k tomu důvody. Za mě rozhodně pomoc a velká a o tom, že by cvičení způsobovalo epilepsii slyším prvně ![]()
A že v dospělosti bolí záda a kyčle atd každého…pokud můžu svému dítěti pomoct k tomu aby tyto problémy neměl, tak to udělám. Ty ne?
Mám na to názor takový, že bych zkusila normální dětskou fyzioterapeutku. To co popisuješ dělalo i moje dítě, sáhla jsem po ACT rehabilitační metodě a objednala se. Je to nenásilná reh. metoda, kdy dítě hravou formou, klidnou a bezbolestivou motivuješ ke správnému pohybu. Vojtovka byla vynalezena pro děti s mozkovou obrnou, tj pro ležáky. Dítko, které se normálně hýbe a víceméně dělá to, co má, stačí jen správně motivovat a s tím ti poradí právě ACT fyzioterapeut. ACT rehabilitační webovky sdružují kontakty na fyzioterapeuty, kteří se zabývají touto rehabilitací. Mrkni na to
![]()
Pokud se přetáčí - to, že na jednu stranu, nevadí, to dělá většina dětí, segry malá se v životě neotočila na druhou stranu a je normální - vydrží na bříšku na předloktí, tak bych rozhodně necvičila. Já nevím, vždy záleží hodně na pediatrovi, naše byla normální, malýmu to ve třech měsících taky moc nešlo, měl furt zavřený dlaně, ve čtyřech už to bylo dobrý, dala nám čas. Malej je ok i bez cvičení, v osmi lezl, v deseti seděl, v roce sám chodil, i bez cviceni. Mám pocit, že to má v dnešní době cvičit každej druhej. ![]()
Ano, příjde mi že tam posílají každýho. Proč je tedy tahle metoda v Anglii zakázána?
@Anonymní píše:
Ano, příjde mi že tam posílají každýho. Proč je tedy tahle metoda v Anglii zakázána?
Nežiješ v Anglii, žiješ v Čr.
proč třeba nejdeš k doktorce, ať to ještě zváží, že ti to připadá zbytečné? Jestli by tam místo tebe neposlala třeba jinou maminku, aby nemusela čekat tak dlouho na termín?
Mě to přijde jako naprostá kravina. Také jsem s dcerou chodila a každá druhý má kamarádka také. Holky jsou naprosto normální. Potřebují z toho jen prachy. Sestra nás každý týden chválila jak krásně doma cvičíme a my vůbec necvičili. Když jsme dochodili požadovaný počet lekcí řekla nám sestra, že dcera je napřed. Jsem myslela, že jí dám pěstí mezi oči. Každá návštěva byla s hysterickým řevem…
Tak sama vidíš, jak moc je to potřebné, když vám dají termín až za dva měsíce…
Směšné… Podle toho co píšeš, mi nepřijde, že byste Vojtovku potřebovali.
Příspěvek upraven 19.09.16 v 09:59
@Anonymní píše:
Protoze v Anglii je zdravotnictví 100 let za opicema ![]()
Jinak my cvičili Vojtu 5 měsíců 4× denne a nám moc pomohl. Malý byl ale nedonošeny, takze u nás to bylo něco jineho
taky nepasl koníčky a otáčel hlavičku jenom na jednu stranu. Musím ale přiznat, že jsem nebyla ze začátku 100% přesvědčena, že to zvládnu. Bylo pro me celkem psychicky narocne. Vždycky jsem si ale řekla, že než abych si později vycitala, že by nebyl v pořádku, tech par měsíců to vydržím. I kdyby mu to jenom melo jenom pomoct, aby ho později nebolela záda. Pro své dite udělám vždycky maximum
ale jak rikam, u nás k tomu byl důvod, u vás mi to moc neprijde ![]()
Vojtova metoda nezpůsobuje epilepsii. Spousta dětí, které jí musí z důvodu postižení třeba po porodu cvičit, má epilepsii už „svojí“, proto je mezi cvičícími vyšší procento epileptiků.
Za mně asi takhle. Já měla doslova a do písmene lenivý dítě po mamince. proč utíkat, když ho nikdo nehoní. Byl nedonošený, takže už snad z toho principu, že byl v tabulkách trochu pozadu, ho naše pediatrička „radši“ poslala na vojtovku. Cvičili jsme, ale… já k tomu nějak neměla důvěru. V roce a půl ještě nechodil. Pak jsem se rozhodla změnit neurologa, ne tak „posedlého“ vojtovkou, a ten seznal, že malej nemá neurologický problém, ale čistě fyzický. Nemá naposilované svaly. Začali jsme dělat jinou rehábku, co malého bavila velmi (hlavně různá hopsání na míči) a pak to šlo velmi rychle. Dneska je z něj velmi šikovný prvňák, co už umí plynně číst, psát a počítat (násobilku). O fyzičce ani nemluvím, ujde bez problémů 25 km tůru v kopcích.
Takže za mně, nic proti vojtovce, jen že někdy může být problém jinde (ne nutně neurologický) a ten stejně vojtovka nevyřeší.
Epilepsie je komplikace u neurologicky nemocných dětí nebo dětí, které cvičí v horečce. Ještě jsem neslyšela, že by dostalo záchvat dítě, které má čistě pohybové problémy a nic dalšího.
V Anglii není zakázaná, ale není to metoda první volby, protože je u dětí považovaná za příliš invazivní a celkem dost opravdu nemocných dětí jí prostě cvičit nesmí. Když se to spojí s tím, že tam rehabilitace není tak masivně rozšířená a je opravdu pro nemocné děti, tak se tam vojta moc neuplatní. Děti se slabší formou DMO se tam celkem často dostávají do péče třeba až po osmém měsíci, kdy už je pro všechny strany únosnější cvičit něco jiného a vojta tou dobou už není o nic víc efektivní než jiné formy rehabilitace.
A ano, posílají tam skoro každého, protože je prostě většinou nejšetrnější, levnější a efektivnější tě rovnou poslat cvičit. Pokud si myslíš, že už není potřeba, je myslím nejrozumnější to konzultovat s nějakým fyzio doktorem a případně, když bude tvůj názor sdílet, se odhlásit.
Bobath se necvičí, protože ke stejné efektivitě u kojenců většinou vyžaduje víc času a spolupráci. A taky není tu na něj tolik terapeutů.
@hehehe Tyhle termíny jsou celkem běžné leckde i u hodně nemocných dětí. Prostě nejsou terapeuti. Maminky se naučí cvik/y, koupí domů stůl a cvikaj doma. Mě se dětem ve starém bydlišti podařilo najít cvikání 1× týdně, přestěhovali jsme se a už půl roku čekáme ![]()
Ahojte, chci se zeptat na zkušenosti s Voj. metodou. Malej má 5.5měsíců je donošené dítě. Doktorka nás poslala ve 3.měsích protože nepásl koníčky jak má než nás objednali cvičit byli malýmu 5.měsíců. Normálně pase koníčky, dává si prst od nohy do pusy, přetáčí se na bříško. Sice se přetáčí většinou na pravou stranu, ale snažím mu vše dávat na levou. Četla jsem že hodně dětí pak dostaně epilepsii po tomhle cvičení. Samozřejmě beru když je díte nemocné a potřebuje to. Když jsem se dr. zeptala co by se stalo kdybych necvičilaa, řekla že by ho v dospelosti mohly bolet záda, kyčle apod. ale koho nebolí? Když deti ve skole sedí i 8hodin v lavici a doma se pak učí u stolu a zrkoucení :/ jaký na to máte názor?