Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Co různé nelékařské obory jako radiologický asistent, fyzioterapaut apod.?
Zkus si napsat pro a proti a uvidíš jaký obor bude s tebou nejvíc rezonovat. Co mně příjde zajímavé, tak např. na MUNI nabízí obor Kosmetické prostředky - kesmetologie, Chemicko - technologická v Praze má obor Syntéza a výroba léčiv. Pokud chceš zůstat ve zdravotnícví můžeš zkusit i nějaký nelékařský obor
@coffewomen píše: Více
VŠCHT má docela těžkou matiku, fyziku, chemii, v prváku prý veliké síto. Pokud zakladatel chodí na zdrávku, tak tam asi tyhle předměty moc do hloubky nejsou, tak by asi musel dost dohánět. Ale obor Syntéza a výroba léčiv je moc zajímavý, měla jsem na něj taky přihlášku po gymplu.
@Anonymní píše: Více
S biologií toho jde docela dost, nemusíš jen učit, to bys šel na biologii se zaměřením na vzdělávání, klasický obor biologie, třeba na PřF v Praze, má široký výběr předmětů z jednotlivých modulů, něčím základním musíš projít, ale pak se můžeš specializovat a úplně pak na Mgr. studiu. Od nás ze třídy se střední tam šlo asi 8 lidí, dělají různé obory - genetika a molekulární biologie, parazitologie, antropologie… ale platy asi nejsou úplně sláva u některých, záleží, co očekáváš a kde se uchytíš.
Farmaceutického asistenta jsem chvíli studovala, za mě taky moc zajímavý obor a rozhodně nejsi jen „prodavač“, i když naopak mně by pouze výdejní činnost asi nejvíc vyhovovala.
Farmacie je taky zajímavá, vystudovala ji kamarádka a spolužák ze střední, taky by mě to docela asi bavilo.
Jak tady padlo, tak i ten radiologický asistent, ty dost hledají.
Nebo zdravotní laborant, ale to už bych asi raději šla na PřF na nějaký biologický/chemický obor.
Fyzioterapeuty taky všude hledají, alespoň v Praze na ně vidím inzeráty pořád, ale tohle by mě třeba vůbec nebavilo.
Nebo na 1. LF jde studovat adiktologie, nebo ergoterapie, ale to už tolik nesouvisí s biologií, ale jsou to také zdravotnické nelékařské obory.
Záleží taky, odkud jsi, nebo kde bys studovat chtěl.
Mě by ještě bavil zdravotně-sociální pracovník.
Já bych dodělala tu sestru, kde je psáno, že musíš dělat v nemocnici. Sestra má mnoho příležitostí k uplatnění i někde v ambulanci nebo na recepci.
Dodělala bych každopádně tu sestru. A pak bych buď šla směrem fyzioterapie a věnovala se k tomu třeba i těm bylinkám. Myslím, že to spousta lidí ocení, kdybyste poskytovala celostní přístup. Anebo bych se jako sestra pak upíchla někde v estetickém odvětví medicíny. To mi přijde fajn jak platově, tak prostředím…
Počkej, teď to čtu pořádně znovu, ty jsi letos ve 4. ročníku na praktické sestře na SŠ a chceš si podávat teď přihlášku na VŠ? Vždyť na většině VŠ jsou přihlášky do konce února. Tak tam něco nesedí.
@Lollitka na vseobecnou sestru do mesta, kam bych sel je to do konce března, na farmaceutického asistenta na vosce, myslim az do konce kvetna
Tak to jo, ale ptal ses třeba i na biologii a na farmacii a tam už to nestihneš. VOŠky to mají déle, ale ty jsi nespecifikoval, že chceš jen VOŠ.
@Lolitky
Na farmacii bych to mozna zkusil až příští rok. Chemii jsme meli bohuzel naposledy ve druhaku, takze si uz nic nepamatuji. Ale ano, omlouvám se, mel jsem to vice specifikovat. Na tom farmaceutickém asistentovi se mi libi, ze to ma kratší pracovní dobu, zadne dvanáctky, a celkove mene stresu oproti prace zdravotní sestry. Nevite, jak je to platově?
Jo tak to chápu, no na farmacii jsou určitě přijímačky z chemie a biologie, teď nevím, jestli i fyziky, to bych se musela podívat, já se tam nehlásila. Platově farmaceutický asistent nevím, dívala jsem se teď na nějaké inzeráty, ale plat tam neuvádí. Ale tak farmaceutický asistent by mohl být tak trochu příprava na farmacii, chemie tam je v prváku hned. Já jak jsem psala, tak jsem chvíli DFA studovala na VOŠ, ale kombinovaně a v chemii jsme začínali úplně od začátků - jakože názvosloví oxidů a tak. Takže to by ti mohlo pomoci chemii oprášit a zlepšit, i když si nemyslím, že by chemie tam dosáhla na maturitní úroveň chemie na gymnáziích. Já z chemie maturovala a hodně mě bavila. Určitě pak můžou být fajn i nějaké přípravné kurzy a modelové otázky. Držím palce.
Jako sestra máš možností vic než jen nemocnici a dvanactky..
Ahoj, chtel bych se prosím poradit. Aktuálně studuji na střední zdravotnické skole obor praktická sestra. Zjistil jsem ale ze je to na me asi moc narocne, jak psychicky tak fyzicky. I to prostředi nemocnice je takove moc depresivní. No ale jsem uz ve čtvrtém ročníku a musim si dat přihlášky na vysoke školy. Hodne me zajima celkove zdravi, bylinky, i biologie, ale chtel bych mit po vystudování jiste uplatnění. Coz s biologii moc nevím. Jako učitel biologie asi ne. To by me si myslim moc nebavilo. Napadl me take farmaceutického asistent, ale bojim se, aby pak ze me nebyl jenom prodavac. Rozhoduji se tedy mezi tim farm. asistentem, mozna bych pak zkusil i farmacii, nebo dál pokračovat na vseobecnou sestru a pak pracovat na nejakem klidnějším oddělení ci v ordinaci. Opravdu nevím..