Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, jak zvolit školku. Jsme přijati do státní ale tam se nám moc nelíbilo. Koukala jsem i na soukromé, anglické, waldorfská atd. A nevím jakým směrem jít, co bude to pravé pro dítě i budoucnosti? Zatím jdeme cestou respektu.
Předem děkuji za poznatky
Moje kritéria byly:
Vopicarny typu máme vlastní kompost nejsou důležitého.
Děti chodí do nejbližší státní, ale ona je zrovna docela dobrá.
Proč anonym? Tak snad musíte vy vědět, co dítě třeba teď trochu baví a jaký mu chcete dát základ.
Jo a taky hlavně to, kolik za to jste ochotni dát. Ono je školka a školka.
Brala bych to i z pohledu toho dítěte. Ono mamince se může něco líbit, ale dítě (jeho temperament, celkové založení, zájmy) se s tím může totálně míjet.
Mě se líbila Montessori, ale asi dobře že se dítě nedostalo, dítěti by chyběly ty obyčejné hračky ze státní - nejspokojenejší bylo u krabice dupla a hraní si na policajty s kamarády. Monte pomůcky ho fakt netankovaly (měly nějaké i v té státní školce).
ADHD dítě zase nepotřebuje „volnost“ ale spíš respektující řád, dítě helikoptérových rodičů bude lost v lesní školce ( a maminka asi na prášky), wakdorf nebude pro dítě, co nerado tvoří či vyrábí ( a pro rodiče, co se neradi druží a nepotřebujíaby jim školka organizovala ještě volný čas)… ![]()
Za me je dulezite jake jsou ty konkretni ucitelky, ktere tam jsou. Jak je prace bavi a jake maji zazemi a oporu ve vedeni skolky. Obecne bych koukala, jakou ma skolka zahradu a jestli neni treba u frekventovane silnice. Sbirala bych reference od rodicu deti, co tam chodi. Mnohe to prozradi, ikdyz taky ne vse. Ucitelky se vymeni a situace je zas jina. Pak dopravni dostupnost z bydliste. Kdyz pujdes do nove skolky, tak je tam mensi pravdepodobnost, ze tam narazit na vyhorelou ucitelku, co tam pracuje uz od predrevolucnich dob a ma takove ty manyry jako nucene dojidani, posmivani se za pocurani atd. Na tebe se ale bude usmivat. Takze je fajn dat na nejaky svuj vnitrni pocit. Vetsinou lide moc na vyber nemaji a jdou do spadove.
Buďte rádi za to, že můžete vybírat. U nás je nedostatek míst ve školkách a školách. My dávali přihlášky a doufali, že dceru alespoň nějak vezmou. Bohužel marně, tak příští rok.
Vybírali jsme primárně podle blízkosti a nakonec se kvůli návalu dostali jen do jedné. K některým učitelkám tam mám výhrady, ale jinak spokojenost, je to cestou do práce, blízko školy, obrovská zahrada, dítě si tam našlo kamarády a školné a stravné není taková pálka. Pokud máte finanční možnosti a láká Vás alternativa, zkusila bych se domluvit na osobním setkání a šla se podívat, jak to tam na Vás působí, jaké tam jsou učitelky, a sbírala i reference od maminek z Vašeho města, to je kolikrát nejlepší zpětná vazba. Co se blízkosti týče, rozhodující faktory může být i to, jestli máte auto, jestli je školka spádová, jestli je poblíž škola, do které dítě pak bude chodit a bude tam mít mezi spolužáky kamarády ze školky… těch kritérií výběru je hodně a záleží přece jen na Vás, co pro Vás je tím nejdůležitějším
.
@Malineka píše:
Proč anonym? Tak snad musíte vy vědět, co dítě třeba teď trochu baví a jaký mu chcete dát základ.
Jo a taky hlavně to, kolik za to jste ochotni dát. Ono je školka a školka.
To bude zase cíleně založená diskuse anonymem. Blíží se začátek roku. Tak je třeba v článku nebo zprávách porovnat varianty školek.
@Anonymní píše:
Dobrý den, jak zvolit školku. Jsme přijati do státní ale tam se nám moc nelíbilo. Koukala jsem i na soukromé, anglické, waldorfská atd. A nevím jakým směrem jít, co bude to pravé pro dítě i budoucnosti? Zatím jdeme cestou respektu.
Já jsem navštívila školku, dívala se, jak se učitelky chovají k dětem. Jak se tam líbí synovi. Obyčejná státní školka. Ještě teď po po první třídě by tam rád „propadl“.
@AlohaTeo píše:
Dobrý den,
odtajnila jsme Vás příspěvek, anonymní režim slouží v případě zveřejňování osobních informací, v tomto případě jsem k němu neviděla důvod.
Děkuji a přeji hezký den,
Viki ![]()