Volná živnost na RD

1771
22.6.17 18:55

Volná živnost na RD

Pěkný den maminky :)

Obracím se na Vás s otázkou týkající se volně živnosti na RD :) Ptala jsem se na dvou úřadech (živnostenském a OSSZ) a na každém jsem dostala jinou odpověď, takže jsem z toho jelen :nevim:

Jde mi o následující: pokud si obnovím živnost (před RD jsem měla živnost hlavní) a chtěla bych podnikat v tom samém co předtím, ale na živnost volnou, jak to bude s poplatky? :think: Byla jsem zvyklá platit každý měsíc soc.+zdr. pojištění - bude to stejné, akorát ty zálohy budou nižší? Přemýšlím, zda se mi to vyplatí, abych nedala za poplatky tolik, kolik si vydělám :D Na jednom místě mi řekli, že se platí jen zdravotní, na druhém že se platí oboje. Tak teď nevím :nevim: Pak mi tvrdili, že se první rok nic neplatí - jenže já předtím taky platila hned od začátku :nevim: Co se týče rodičáku, o ten bych přijít neměla - s dcerou budu doma :)

Jestli mi někdo dokážete vysvětlit jak to tedy je, budu Vám vděčná! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9500
22.6.17 19:37

@Nicolettee Za rok 2017 si na vedlejší činnost smíš vydělat částku nepřesahující výši 67.756 Kč. Pokud to dodržíš, tak nemusíš platit sociální pojištění a zaplatíš pak v roce 2018 jen zdravotní. Pokud částku přelezeš, vztahují se na Tebe měsíční odvody sociálního pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1771
22.6.17 19:43

@Jedna babička Takže když to napíšu prostě polopatě, bylo by to takhle: zašla bych si na živnostenský úřada řekla bych, že chci obnovit živnost, akorát s tím rozdílem, že teď ji budu mít jako vedlejší. Pak se něco někam nahlašuje, nebo to automaticky oznamuje živnosťák? (předtím tuším, že paní z ŽÚ říkala, že se oznámení odesílá od nich elektronicky, ale jak je to teď, netuším :nevim: ) a mohla bych už vystavovat faktury, aniž bych teda cokoli platila. Pokud bych pak v roce 2018 podávala přiznání a ukázalo by se, že jsem tu zmíněnou částku nepřesáhla, vypočítali by mi zdravotní a to bych zpětně doplatila - je to tak? Jinak moc děkuji za odpověď :) :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
22.6.17 20:33

@Nicolettee

Ano jak píšeš, zajdeš na živnosťák a obnovíš si živnost. TO zda jí máš na vedlejší nebo hlavní živnost je tam asi úplně nezajímá, To je důležité pro zdravotní a sociální. Źivnosťák by tě měl na tyto dvě instituce plus finančák nahlásit, ale doporučuji zajít si tam tam sama a ověřit si to a nahlásit že je to pro Tebe činnost pouze vedlejší. Celý rok 2017 bys nebyla povinná platit zálohy ani na sociální a zdravotní. Začátkem příštího roku bys podala daňové přiznání a dle skutečného výdělku bys doplácela zdravotní (to se platí od první koruny zisku) a sociální, které se platí od těch 67 tis Kč, ale pozor, pokud to přesáhneš tak stejně jako uzdravotního platíš opět od první koruny zisku. Doplatila bys to celé zpětně a opravdu jen dle zisku, žádná minima by se tě netýkala. Pak bys dle výdělku roku 2017 měla rozpočítané zálohy na rok 2018…opět jen dle skutečnosti a ne minimální. Pak v roce 2019 bys zase udělala přiznání a započetla již uhrazené zálohy a buď by byl přeplatek nebo nedoplatek, nová výše záloh atd… pořád dokola :-) Pokud bys chtěla vypočítat cca kolik by ti to vyšlo tak mi napiš SZ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9500
22.6.17 20:39

@Nicolettee Je to přesně tak jak píše @Ennyka . Pracuji na ŽÚ a přes systém JRF tě nahlásíme na sociální a zdravotní, ale je nám jedno zda to más na hlavní či vedlejší. Ale každému klientovi doporučujeme, aby si sám zašel na konkrétní instituce a domluvil se přímo s nimi. Né vždy se dá systému věřit, přece jen to je technika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
22.6.17 20:44
@Ennyka píše:
Celý rok 2017 bys nebyla povinná platit zálohy ani na sociální a zdravotní.

Tohle nemusí být vždy pravda, platí to u těch, kdo začínají, ale ti, kdo podnikali, tak mohou mít i po přerušení zálohy vypočítané podle předchozích skutečných zisků, záleží na domluvě se ZP a OSSZ a délce přeušení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1771
22.6.17 20:47

@Ennyka děkuji moc, jen co budu mít chviličku, tak s dovolením napíšu sz :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1771
22.6.17 20:48

@Jedna babička děkuji :) Ještě mi prosím řekněte - když mám dohodu, tak ta by mohla pokračovat nebo bych ji musela zrušit? :nevim: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1771
22.6.17 20:50

@j.a.n.i1 aha a co když jsem si předtím platila každý měsíc to pojištění v plné výši? Mě se ani na začátku nikdo neptal jestli to chci nebo nechci platit, prostě jsem platila hned od dalšího měsíce cca ty 4000 (a to by se mi teď při RD nevyplatilo) :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
22.6.17 20:50
@j.a.n.i1 píše:
Tohle nemusí být vždy pravda, platí to u těch, kdo začínají, ale ti, kdo podnikali, tak mohou mít i po přerušení zálohy vypočítané podle předchozích skutečných zisků, záleží na domluvě se ZP a OSSZ a délce přeušení.

Ano to je pravda, prave proto pisu aby si radeji sama zasla na zdravku a socialku. Neznam hostorii podnikani, sle s nejvetsi pravdepodobnosti platit nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
22.6.17 20:54

@Nicolettee To si platila z titulu hlavní činnosti, tady by se to určovalo podle skutečného výdělku… záleží hodně na tom, kolik s ten výdělek měla a jak dlouho máš přerušeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9500
22.6.17 21:00

@Nicolettee dohoda o provedeni prace je zamestnani ne podnikani. zamestnani muze bezet soubezne s podnikanim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
22.6.17 21:04
@Nicolettee píše:
@j.a.n.i1 aha a co když jsem si předtím platila každý měsíc to pojištění v plné výši? Mě se ani na začátku nikdo neptal jestli to chci nebo nechci platit, prostě jsem platila hned od dalšího měsíce cca ty 4000 (a to by se mi teď při RD nevyplatilo) :(

Na rodicaku se prave nemusi platit ty minimalni zalohy ale jen ze skutecneho vydelku, takze je to urcite vyhodnejsi. Na dohodu muzes delat dal, jen si musis rozmyslet zda u zamestnavatele podepises prohlaseni poplatnika (ten ruzovy papir). Ma to pak vliv na dane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat