Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, nemůžu to nikde najít, třeba poradíte ![]()
Chovám prasátka, pro radost…Jsou na soukromé louce, u lesa, pasou se celý den venku, když chtějí, zalezou do chlívku. Bohužel na sousedově zahradě padá ovoce pod stromy a selátka si našla škvíru k němu, zbaštila, co našla, chápu, že se zlobil, neměla tam co dělat, už se to nestane, ale co je horší, řekl, že to, že jsou celý den venku odporuje nějakému zákonu, je myslivec, nic mi nevysvětlil, jen to, že nemají u lesa co dělat…Louka je soukromá, i les, jen není nijak oploceno. Myslela jsem, že na své louce můžu chovat, co chci, registrované hospodářství mám, naštěstí, bylo mi slíbeno, že příště už to bude řešit jinak…
@ala42 píše:
Ahoj, nemůžu to nikde najít, třeba poradíte
Chovám prasátka, pro radost…Jsou na soukromé louce, u lesa, pasou se celý den venku, když chtějí, zalezou do chlívku. Bohužel na sousedově zahradě padá ovoce pod stromy a selátka si našla škvíru k němu, zbaštila, co našla, chápu, že se zlobil, neměla tam co dělat, už se to nestane, ale co je horší, řekl, že to, že jsou celý den venku odporuje nějakému zákonu, je myslivec, nic mi nevysvětlil, jen to, že nemají u lesa co dělat…Louka je soukromá, i les, jen není nijak oploceno. Myslela jsem, že na své louce můžu chovat, co chci, registrované hospodářství mám, naštěstí, bylo mi slíbeno, že příště už to bude řešit jinak…
No tak asi na svojí louce můžeš chovat co chceš, ale musí být zabezpečeno, že zůstanou na té tvojí louce. Pokud ti i tak vyhrožuje, zajdi na policii. I když ono je to těžké, snadno se ti může nějakým způsobem mstít. Co se zkusit s ním na pohodu domluvit ve smyslu - omlouvám se, utekla, už se to nebude opakovat, děkuji za pochopení? Boj vyvolá jen další boj a obávám se že tohle bys pak nevyhrála, může jim ublížit, aniž bys mu to mohla dokázat. Šla bych cestou smíru.
Tak měl jsi mu nějak nahradit škodu, i když je to jen pár korun ono by jste se pak snáze dohodli
Asi by bylo rozumné si pozemek s prasaty oplotit. Tvá zvířata by neměla obtěžovat majitele sousedních pozemků, ať jsou soukromé či veřejné.
Oplot to, hlavne velky betonovy zaklady do hliny oni kdyz chtej tak vyhrabou i pul metrovej krater, par jablek na zemi, to je toho, stejne by to vyhodil, ale vis jak, v dnesni dobe kdyz nechces mit problemy musis sousedum lizt do zadku, tak tam jdi, zeptej se ho co za to chce, domluvite se a radeji sebou mej nekde v ruce zapnuty mobil a video, kdyby nahodou vyhrozoval ze ti s prasatama neco udela mas dukaz… Ale pindy o tom ze je to moc nebo malo od lesa, blbost, myslivce ale tak nesnasim vsichni se chovaj stejne jak burani, myslej si ze maj flintu a muzou vsechno… Btw v tv kolikrat vidis pripad jak zvirata na soukromem pozemku jsou bez zradla, vody, bez pristresku, a stejne s tim horko tezko nekdo muze neco udelat, dokud uz vylozene nechcipaj, takze pochybuju ze se bude ohanet zakonem k prdu, kdyz zvirata maji co potrebuji
@radúna To je mi jasné…
Je to poprvé za dva roky, co je tam mám, soused tam jiný není, nikdy nikoho neobtěžovaly…On má pevný plot, prostě jen selátka kousek nadzdvihla, budu je mít zavřená, jen jsem chtěla vědět, jestli není něco o myslivosti nebo tak…
Manzel myslivec rika, ze problem je jen ten, ze tobe zdrhla. Ty je musis mit zabezpecene tak, aby ti neutekla. Takze si svou louku poradne oplotit. Zakon o volnem pohybu zvirat pry. Ohledne myslivosti nee.
Tady řešili podobný problém a to ten, že volně se pohybující prasata se krizila s divočáky. VietnamecXdivocak. A ti divočáci prý pak nemeli tu plachost a nabali se navštěvovat lidské obydlí. Co je na tom pravdy s plachosti nevim, ale ty křížence měl kamarád doma, poté, co mu svinka na pár dnů zmizela a pak se vrátila v tom
.
Edit. Ještě řešili přenos aujeszkyho choroby tuším ![]()
Jasné, oni se zase až tak volně nepohybují, aby se mohli křížit…Selátka jsou malá a maminu si zavolám, sebere si jablka pod stromem a jinak se mi pase na očích, určitě se nikdy nestalo, že by několik dní byla pryč nebo tak něco…
@AndelaCerna píše:
Oplot to, hlavne velky betonovy zaklady do hliny oni kdyz chtej tak vyhrabou i pul metrovej krater, par jablek na zemi, to je toho, stejne by to vyhodil, ale vis jak, v dnesni dobe kdyz nechces mit problemy musis sousedum lizt do zadku, tak tam jdi, zeptej se ho co za to chce, domluvite se a radeji sebou mej nekde v ruce zapnuty mobil a video, kdyby nahodou vyhrozoval ze ti s prasatama neco udela mas dukaz… Ale pindy o tom ze je to moc nebo malo od lesa, blbost, myslivce ale tak nesnasim vsichni se chovaj stejne jak burani, myslej si ze maj flintu a muzou vsechno… Btw v tv kolikrat vidis pripad jak zvirata na soukromem pozemku jsou bez zradla, vody, bez pristresku, a stejne s tim horko tezko nekdo muze neco udelat, dokud uz vylozene nechcipaj, takze pochybuju ze se bude ohanet zakonem k prdu, kdyz zvirata maji co potrebuji
Tady snad nejde o pár jablek. Mě lítat cizí prasata po zahradě, tak jsem taky nas…á. Takže omluvit a zabezpečit plotem.
@jenika1 a co s tema napadanyma jablkama jako hodlal delat? Nic, vyhodit. Ja psala ze to ma oplotit a dojit za nim, se nauc cist, ale on se take nemusel hned pos*at a vyhrozovat
Co soused dělá z jablkama je jeho věc. Zakladatelka může požádat, zda si je smí posbírat a dát je svým prasatům. Slušnost je brát na zřetel, že je to cizí pozemek a nemám právo ho narušovat jakýmkoliv způsobem. To, že soused vypěnil - možná proto, že to třeba nebylo poprvé.
Včera jsem tam byla se omluvit a zjistit, co se vlastně stalo, měl zahradu na pár místech rozrytou, takže o ty jablka nešlo…Dáme do původního stavu, prasata jsou zavřená, vztahy se sousedy vyřeším, šlo mi hlavně o ten zákon, děkuji za rady ![]()
@AndelaCerna píše:
@jenika1 a co s tema napadanyma jablkama jako hodlal delat? Nic, vyhodit. Ja psala ze to ma oplotit a dojit za nim, se nauc cist, ale on se take nemusel hned pos*at a vyhrozovat
i kdyby ty jablka nechal shnít tak je to jen jeho věc, zakladatelka způsobila škodu a narušila jeho pozemek a soukromí takže je prostě slušnost se omluvit a napravit škody. Jinak už jsi někdy viděla pozemek zrytý od prasat? A mimochodem když ti prasata napáchají škody na tvém pozemku jak zareaguješ?