VOŠ k ničemu?

190
22.9.13 11:29

Voš k ničemu?

Ahoj, studuju prvním rokem Voš zdravotnickou na zdravotní sestřičku, jenže hodně lidí mi tvrdí, že mi tahle škola bude k ničemu. Zase na druhou stranu, když dostuduju, budu sestra stejně jako holky s bc. Nevím, proč všichni v dnešní době řeší jen ten titul. Chtěla bych se zeptat, jestli jsou tady nějaké sestřičky, které se o to zajímají a mají nějaké nové informace, jak to má být s rušením vošek a jestli ze své zkušenosti máte pocit, že holky z voš by neměly uplatnění, děkuju :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8935
22.9.13 11:34

Počkám si na odpovědi. Mám zdrávku, klasickou čtyřletou-dětskou sestru. Studovat se mě nechce, jsem lenoch. A bojím se doby, kdy někdo chytrý přijde a řekne, že čtyřletá škola nebude opravňovat k práci bez odborného dohledu a já budu muset studovat. Už mě občas napadla myšlenka vystudovat VOŠku-abych měla alespoň něco víc. Ale nevím zda bych si tím pomohla.
Spolužačka studuje Bc. na Karlově univerzitě a je to „maso“,to bych nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
22.9.13 11:34

Sestřička nejsem, ale když něco dělám, dělám to mimo jiné i pro svůj dobrý pocit. Něco je teď, něco bude za 5let a něco jinýho třeba za 10let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.9.13 11:59

@sabuskasabka Neboj se ničeho, tím že budeš mít VOŠku, budeš sestra jako každá jiná, bakalář je samozřejmě lepší z toho hlediska, že je to vyšší stupeň vzdělání, ale práci budeš dělat stejnou jako sestra bez VOŠky i VŠky. Do budoucna se počítá s jejich rušením, s tím, že je plně nahradí Bc. Ale tvůj již dodělaný titul DiS. tím strádat nebude. Mimochodem některé soukromé VŠ nabízí možnost po VOŠce dodělat jeden rok u nich a tak mít možnos Bc. jako ostatní, bez celého projití studia. Jen se musí dělat jakési srovnávací zkoušky. Bohužel dnes je to spíš opravdu o těch titulech než o něčem jiném. A je to velká škoda. G.

• Citovat
  • Upravit
15814
22.9.13 12:12

Tak ono teď ti těžko řekne něco, co bude mít platnost třeba za pět let, že jo :nevim: já mám jenom střední školu a sestra jsem a pracuji bez odborného dohledu a dokonce i na JIPce, ačkoli nemám ARIP.

ale třeba na to, že jsem vystudovaná dětská sestra, jsem si musela vyřídit extra potvrzení od ministerstva zdravotnictví, protože samotné maturitní vysvědčení mi nestačilo :roll: (no, ministerstvo mi vzdělání potvrdilo právě podle něj, akorát jsem musela zaplatit za kolek :zed:)

a podle toho, co ministerstvo pouští do světa, jsem se rozhodla dodělat si titul. radši, pro všechny případy, sice to jako nutné pro práci nevnímám, ale jeden nikdy neví, co kterému ministrovi přeběhne přes nos. precedent máme například ve školství, kde si ten titul středoškolští učitelé (tedy ne učitelé pro střední školu, ale se střední pedagogickou) taky dodělávají ze zákona, že jo.

kdybych nebyla sestra a teď se rozhodovala, kam na ni půjdu studovat, rozhodně bych upřednostila VŠ před VOŠ. už jenom proto, že netuším, kam mě postupem času život posune a třeba po vrchních sestrách se čím dál tím častěji požaduje, aby byly Mgr. což s Bc titulem je jednodušší si dodělat navazující Mgr. studium, než s DiS dělat celou VŠ od začátku (protože podle zkušeností kolegyň - DiS nechtějí zdravotnické VŠ uznávat zkoušky z VOŠ, tedy na titul musí jet znova od začátku).

Příspěvek upraven 22.09.13 v 12:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
22.9.13 12:13
@Anonymní píše:
@sabuskasabka Neboj se ničeho, tím že budeš mít VOŠku, budeš sestra jako každá jiná, bakalář je samozřejmě lepší z toho hlediska, že je to vyšší stupeň vzdělání, ale práci budeš dělat stejnou jako sestra bez VOŠky i VŠky. Do budoucna se počítá s jejich rušením, s tím, že je plně nahradí Bc. Ale tvůj již dodělaný titul DiS. tím strádat nebude. Mimochodem některé soukromé VŠ nabízí možnost po VOŠce dodělat jeden rok u nich a tak mít možnos Bc. jako ostatní, bez celého projití studia. Jen se musí dělat jakési srovnávací zkoušky. Bohužel dnes je to spíš opravdu o těch titulech než o něčem jiném. A je to velká škoda. G.

Děkuju, já jsem v pohodě, ale rozčilujou mě ostatní, kteří se mnou dělali ošetřovatele a teď mi tvrdí, že oni by tam v životě nešli, že ta škola nemá žádnou cenu. Jenže jsem zvědavá na ně, jak se dostanou na toho bc. když tam z 600 lidí berou třeba 60. Vím, že budu normální sestra, jen se trochu bojím, aby potom zaměstnavatelé nedali přednost těm, které budou mít bc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
22.9.13 12:45

@sabuskasabka myslím, že už jsem ti psala i do jiné diskuze. Nic si z ostatních nedělej, ty tu školu studuješ a je to tvůj život. Pokud jsi před tím zdravku nedělala, tak z mého pohledu je lepší voška, naučíš se tam víc, je tam víc praxe. A co vidím v praxi, tak slečny, co jdou bez předchozí zdrávky na bc jsou marné a v praxi dosti nepoužitelné. Mají vše jen nastudované z knížek a o tom, jak to funguje ve skutečnosti ani neslyšeli. Možná se pletu, ale chodí k nám často bakalářky na praxi a mají pocit, že sežrali šalamounovo ho.no a neumí se chovat k ostatním a neumí nic udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3893
22.9.13 12:56

Já dodělala Bc. a je mi to k ničemu-piluju světla u pásu stejně jako ostatní s jakoukoli maturitou. U mě je to bohužel proto, že mám porodní asistentku a nemůžu nic najít v okolí. Holky, které mají všeobecnou sestru VŠ, některé uplatnění našly v oboru ale není to ani polovina. z VOŠ našlo uplatnění polovina. Rušit se mají, ale ty co mají VOŠ by to měly mít i nadále stejný. Popřípadě jak zde už bylo psáno dodělat rok na Bc. aby si byla klidnější :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
22.9.13 13:13

A holky, co byste radily mě-pokud mám klasickou zdrávku. Šly byste studovat Bc. v případě odporu k učení, z donucení, studium protrpět…nebo spoléhaly na to, že nás nechají trvale dělat naší práci bez odborného dohledu?
Aby mě třeba jednou v padesáti letech nezačala komandovat pětadvacetiletá holka čerstvě Bc. že vše dělám špatně, že se to ve škole učily jinak a já sama nesměla nic. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3893
22.9.13 13:38

No popravdě nám bylo řečeno že budeme nahrazovat ty, které VŠ nemají, ale nechápu jak chtějí srovnávat VŠ a třeba 25 let praxe. Na praxi jsem byla vždycky vděčná za jakoukoli radu od takové sestřičky a vždycky budou mít zkušené hodné sestřičky můj obdiv a respekt a ne podle vzdělání. V místní nemocnici si skoro všichni dodělávají VŠ i když se jim nechtělo, a některé v podstatě povině aby si udržely místo. nenutily akorát ty starší kolem 50 ti let. jinak dodělávají téměř všechny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
22.9.13 13:53

@rasataka A jakou školu sestřičky dodělávají? Karlovu univerzitu vzdávám předem…někdo říká, že škola v Příbrami se zvládnout dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3893
22.9.13 15:26

@lasička1 některé dělají celé Bc. v Jihlavě a to dálkově, a pár jich dodělává v té Příbrami, je to náročný, ale dá se to zvládnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.9.13 15:35

@lasička1 No tak tu Příbram snad zvládnou všichni, toho bych se nebála ;)Přinejhorším ji budeš dělat víc let ;) G.

• Citovat
  • Upravit
8935
22.9.13 16:54

A co jazyky-nevíte náhodou jak je to u studia Bc? Mrknu na stránky školy v Příbrami. A nevíte jaký je tam nával, jaká je pravděpodobnost přijetí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
22.9.13 17:07
@lasička1 píše:
A co jazyky-nevíte náhodou jak je to u studia Bc? Mrknu na stránky školy v Příbrami. A nevíte jaký je tam nával, jaká je pravděpodobnost přijetí?

Příbram je v pohodě, tam vezmou každého, kdo zná alespoň polovinu abecedy :mrgreen: teď už je sice přijímací řízení nejspíš ukončené, neb příští týden začínají zápisy, ale vcelku to ničemu nevadí, alespoň loni tam brali, dokud se někdo hlásil - tedy máš reálnou šanci stihnout nastoupit ještě letos. je to soukromá škola, platí se tam školné, ale zas (oproti třeba pražským školám) nijak extra vysoké - za bakaláře 260 euro na semestr + 90 euro zápisné na ročník (školné putuje nemocným dětem do Afriky či tak něco). cizí jazyky tam nejsou, pokud za něj tedy nepovažuješ slovenštinu, v kteréžto se vyučuje většina předmětů. Karlova univerzita to není ani omylem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze