Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Těhotenstvím se vpáčené bradavky určitě nespraví. Ty se „spraví“ tím, jak se prsa nalévají, což může být i během těhotenství, možná proto pociťuješ zlepšení. Záleží, jak moc to máš, ale zázraky nečekej. Formovače určitě můžeš použít bez porady s lékařem, ale opět neočekávej velký rozdíl. Já jsem je nosila s nulovým efektem. Dneska už bych si je nekoupila, akorát tlačily a potila jsem se pod nimi. Mnohem lepší byl Niplette (vyvíjí mnohem větší podtlak), takže mi ty bradavky lépe připravil na kojení. Bradavky zůstaly sice i nadále vpáčené, ale šly lépe vytlačit tak, aby je mohlo mimčo lépe nasát, takže jsem zvládla kojit bez klouboučků. Niplette jsem používala i prvních pár týdnů vždy chvíli před kojením.
@Hoa Mai
Tsk to mam nechat byt a řešit to az po porodu? Kojit bych chtela ![]()
Neboj, miminko se nepřisává na bradavku ale na dvorec, podívej se na stránky mamila.sk a podle okresu kde bydlíš najdi laktacni poradkyni a kontaktuj klidně i teď a hlavně po porodu.
Taky bych poradila kontaktovat laktační poradkyni. Já mám taky vpacene bradavky a o formovacich jsem bohužel nevěděla. Kontaktovala jsem laktační poradkyni asi týden před porodem, poradila mi s kloboučky a celkově co a jak po porodu. V porodnici mají sestry jen základní informace a pokud má člověk problém, tak stejně neporadí. Mě se vůbec nedělalo mléko, tak jsem si vydupala odsávačka a snažila se odsavat. Taky to byl boj, furt otravovat sestry ať mi ji dají. Malý se prisal přes kloboučky, ale nic mu neteklo, mám ty bradavky fakt blbý i při odsávání elektrickou odsavackou trvalo třeba minutu, než z bradavky něco začalo téct......
Určitě bych to řešila před porodem, ta laktační poradkyně ti řekne co a jak.
Mě třeba kojit nešlo, mam obě bradavky ploché a prostě si je dítě nevytáhlo. Museli jsme mít kloboučky a šlo to pouze 3 měsíce. Pak jsme přešli na UM.
Dobrý den, jako porodní asistentka doporučuji formovače od AVENTU Niplette, mám s ní velmi dobré zkušenosti u mých klientek. Investice sice okolo 900 korun, ale opravdu se vyplatí, pokud máte vpáčené bradavky I. nebo II. stupně. Používáme se od 6 t.t., nedoporučuje se pak nosit v posledním trimestru.
@PA Ráďa
Dekuji moc za reakci. Ja jsem prave ve 3.trimestru, tak to uz asi toho moc nedozenu ![]()
Jejej, toho jsem se nevšimla… Nebojte i to se dá vše po porodu vyřešit!!!
Ja dnes mela poprvy td nevim znacku byla jsem skepticka ale dost dobry pokud se neco nepokazi vypada to hodne nadejne
@Anonymní píše:
@Hoa Mai
Tsk to mam nechat byt a řešit to az po porodu? Kojit bych chtela
Jak ti psala @PA Ráďa , že Niplette se nemá používat v posledním trimestru, tak já je teda používala jen v posledním trimestru. O tom doporučení nepoužívat jsem četla, je to proto, že (údajně) dráždění bradavek může vyvolat předčasný porod, ale jako laikovi mi to přijde stejné, jako třeba se sexem, ten taky může teoreticky vyvolat porod. Já jsem Niplette objevila taky až později, používala jsem od 37. týdne, kdy už nehrozilo, že by bylo miminko nedonošené (a stejně jsem rodila 39+5 a 2× 40+0
). A aspoň za sebe můžu říct, že začít používat až po porodu by bylo pozdě. Ono mi totiž asi 3 týdny trvalo, než si ty bradavky zvykly na to, že jsou vytahované. I u dalších dvou těhotenství jsem používala poslední cca 4 týdny před porodem a pak během šestinedělí.
@Jasmina81 To sice jo, ale aby mohlo bradavku nasát, potřebuje ji cítit vzadu na patře, což u vpáčené bradavky jde těžko. Pokud nepoužíváš kloboučky, musí se tomu miminku ta bradavka nějak „vydloubnout“ a pokud jsou bradavky vpáčené hodně, tak to jde ze začátku špatně a bolí to (kor z citlivého prsa nalitého mlíkem). Čímž nechci říct, že to nejde, jen že to je trochu složitější, než jen, že se mimčo přisaje na dvorec.
Dobry den, chci se zeptat. Mam od malicka vpacene bradavky. Tehotenstvim by se to „pry“ melo upravit. Jedna bradavka se opravdu zacala vytahovat směrem ven. Druha je i nadale vpacena. Myslite, ze muzu formovace pouzivat i bez porady s doktorem (toto tema se s nim stydím resit). Pomohly vam formovace od Medely?