Vrácení daru?

Anonymní
22.3.13 19:16

vrácení daru?

Ahoj holky,
píši anonymně, snad pochopíte! Asi před 6-ti lety jsem potkala v baru chlapa. Bylo to v zahraničí. Ten pán měl těsně po rozchodu s přítelkyní a ja byla ráda, že jsem někomu trošku pomohla z depky. Jenomže z moji dobroty se vyklubalo „využíváni“. Denní hovory, v noci smsky jak se chce zabít atd… Byla jsem údajně jeho jedinná kamarádka. Dost často přiletěl do česka, jenom si se mnou třeba popovídat. A ted k věci:
behěm tří let, kdy jsme se znaly mi tento muž dal dohromady 8000 euro, převodem na můj účet. Nedal mi celou částku, ale tak nějak průběžně. Nikdy jsem mu neslibovala lasku, sebe, nikdy jsme spolu neměly sex. jedině co jsem mu kdy slíbila bylo přátelství a moje podpora. Zahrnoval me i vecnými darky ( vetšinou šperky ). V té době jsem byla bez přítele, tak mě jeho noční telefonování a mraky smsek nijak neobtěžovaly. Zlom nastal v momentě, kdy jsem si toho přítele našla!!!Začal se chovat jako naprostý blázen! Začal mi psát hodně ošklivé emaily, začal obepisovat i mé známé a rodinu a psal o me véci, které ani nejsou pravda ( např že beru drogy, pracuji jako společnice..) Strašně mě tím ubližoval, nespala jsem celé týdny, byla jsem z toho ve stresu. Když jsem na email odpoveďela, bylo to špatně, když jsem nereagovala, tak taky, protože začal obťežovat me nejbližši ( posílal hromadné maily). v tuto dobu, kdy mě začal nenávidět ( asi protože jsem si našla přítele a byla štastná) se z darovaných peněz náhle stala půjčka.

Můj dotaz tedy zní: jsem povinna to vrátit?? Neexistuje email, nebo jakakoliv naše konverzace, kde bych se jej ptala na peníze, chtěla po něm pujčit, něco zaplatit a podobně. Ty peníze mi dával po dobu tří let, po malých částkách, absolutně svobodně a z jeho vlastní vůle. Ptám se proto, protože peníze byly prvně dar, potom pujčka a teď to nazývá krádež a vyhrožuje mi, že půjde na policii a podá trestní oznámení pro krádež. Opět rozesílá hromadné maily všem mým známým.

už opravdu nevím jak se ho zbavit! Vyměnila jsem tel. číslo, změnila adresu a pořád mě pronásleduje a snaží se mi škodit
děkuji za vaše odpovědi!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6956
22.3.13 19:23

Nejsi povinna mu nic platit, pokud olu nemate zadnou smlouvu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Táta Pavel
22.3.13 19:27

Pokud by měl prokazovat půjčku, musel by skutečně dokázat, že se jednalo o půjčku, velikost obnosu, způsob splácení, místo splácení, případně úrok apod. Jelikož se jednalo o opakované platby tobě, musel by prokazovat každou jednotlivě, protože těžko v tom je nějaká pravidelnost, která by nasvědčovala postupnému půjčování (velmi neobvyklé). Podle mě nemá šanci. Doporučuji zcela ignorovat, neodpovídat, instruovat okolí, ať neodpovídá. V případě pokusu o osobní kontakt se snažit mu zcela vyhnout, nekoukat na něj, jít mezi davy.
V okamžiku, kdy by se v jeho komunikaci objevily výhrůžky smrtí či vážným ublížením tobě nebo blízkým, které bys vnímala jako vážně míněné, pak zajdi na policii a sepiš žádost o prošetření jednání tohoto člověka, zda jeho jednání nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu (zde by se jednalo o nebezpečné pronásledování, ale kvalifikaci by si museli policajti udělat sami, do toho se pouštět nemusíš. Dej si pozor, abys ho neobvinila z trestného činu, ale pouze požádala o přezkoumání, zda k porušení zákona nedošlo. Podotýkám, že pro tento tr. čin je nutné vzbudit důvodnou obavu o zdraví či život svůj nebo blízkých.

• Citovat
  • Upravit
659
22.3.13 19:29

Nemohla jsi tušit že když si někoho njadeš, začne se chovat jako psychouš. Zažila jsem něco podobné, proto už s chlapama až tak moc nekamarádím/ dám ti vše a budu čekat že se domě zamiluješ a když ne, udělám ti ze života peklo/, tohle nemůžou být sociálně zdraví jedinci..každopádně, to že tě obdarovával, byla jeho svobodná vůle. Ať si tě nový přítel chrání, být tebou svěřila bych se mu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1433
22.3.13 19:29

Pokud nemá papír, email a nebo nahrávku, že peníze byly půjčka, tak si myslím, že na tebe nemůže (právně). Je to na tobě, jestli mu něco vrátíš. Škoda, že jsi je brala a byla tak naivní (nebo vychytralá?)… přece jenom není normální nechat se sponzorovat a myslet si, že to je jen tak. Kdyby i nadále obtěžoval, tak můžeš policii zavolat ty kvůli stalkingu (snad se to tak píše).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
22.3.13 19:35

Já osobně nějak nepochopila, proč sis to od něj brala. Kdyby dárky, tak dejme tomu.. ač u pouze kamaráda je to divné nebo přinejmenším ne časté. Ale peníze? To bych se sama za sebe styděla, brát si od kohokoliv takové dary. Ale tvoje věc, promiň.
Vracet mu to určitě nemusíš, že šlo půjčku, na to by musel mít něco písemně. S datem, do kdy mu to musíš vrátit nebo rozvrhem splátek.
Radila bych tohle mu napsat nebo říct, a pak ho ignorovat, neodpovídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
22.3.13 19:38

Promiň…ale buď jsi naivní nebo bl**á…myslíš si, že muži „kamarádi“ dávají dárky typu šperky…peníze…jen tak??? 8o Tak takové muže neznám…spíš jsem za svůj život potkala ty, co by sice dárečky nešetřili a dávali by, ale „něco za něco“…třeba né hned…po čase…až se holka chytí a bude chtít další a víc…myslím, že tak trochu nemluvíš pravdu…nebo to trochu upravuješ…ale to víš jen ty…
Jinak jak tady píšou holky…pokud nemáte nic písemně ani svědky, kteří by byli přítomni předávání peněz, jsi asi z obliga… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.3.13 19:50

Tak vzhledem k tomu, ze dotyčný se mi chlubil tím, že vydělá 750 000 kč/ měsíc mi nepřišlo nijak divné že mi dal „drobné“. mě to pomohlo a jemu rozhodně neublížilo. Peníze které chce zpět rozhodně nepotřebuje, jde mu očividně o to delat mi zle.

• Citovat
  • Upravit
1173
22.3.13 19:53

Ahoj, nejsi povinna nic vracet. Nemaž, ale uschovej si SMS, e-maily a běž na policii. Nemusíš dávat trestní oznámení, ale stačí podat oznámení o pronásledování (hlavně mu to neříkej!!!). Je to těžký krok, ale jiná pomoc v podstatě není. Můžeš to nechat vyšumět, otázka je, zda máš na to pevné nervy. Co na to říká přítel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.3.13 20:02

Přítel o tom samozřejmé ví. pŕedevčírem od něj měl žadost o přidáni si ho na skype. jen se smál a vyklikl žádost. včera jsem dostala 6 emailu, kde mi opravdu hodně vyhrožuje mojí vlastní mamou a snaží se mi co nejvíc emocinálné ublížit. Cetla jsem jen jedem email nahlas přítely. Ten mi na to řekl, že si očividně pokoj nedá, už (jsou to 4 roky, co mě neviděl.) a že bych opravdu měla jít na policii, protoze uz to začíná být síla

• Citovat
  • Upravit
1173
22.3.13 20:07

V tom případě není co řešit, vezmi přítele (jako podporu) a jdi to oznámit jinak ti klid nedá. Nemusíš se ničeho bát. Je to tvůj život a jaký si ho uděláš, takový ho budeš mít. :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
22.3.13 20:13

Proč sis brala peníze od chlapa se kterym si nic neměla? To mi přijde teda jako hodně divný :nevim: brát si od kamaráda peníze :nevim:.

Nedávno byl v tv případ kdy nějaká žena kamarádstvím vymámila z muže postupně peníze a on je nakonec díky policii dostal zpět proto že se to bralo jako citová slabost nebo co.

V dnešní době bych se i bála že onen blázen přijede a postřílí ti rodinu-asi koukám moc na tv :mrgreen: ale já bych mu to vrátila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.3.13 20:18

Kamco, jenomze ja z nej zadnym zpusobem penize nemamila, nevyptavala a podobne. poslal mi penize na ucet, tak jsem si je nechala.

• Citovat
  • Upravit
1173
22.3.13 20:19
@Kamča.dalmatinka píše:
Proč sis brala peníze od chlapa se kterym si nic neměla? To mi přijde teda jako hodně divný :nevim: brát si od kamaráda peníze :nevim:.

Nedávno byl v tv případ kdy nějaká žena kamarádstvím vymámila z muže postupně peníze a on je nakonec díky policii dostal zpět proto že se to bralo jako citová slabost nebo co.

V dnešní době bych se i bála že onen blázen přijede a postřílí ti rodinu-asi koukám moc na tv :mrgreen: ale já bych mu to vrátila

Nech ji být. Proč si brala peníze je její věc. Jde o to, aby jí nijak neublížil takže by to měla nějak řešit. Buď policie nebo mu dát řádně do budky. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
22.3.13 20:28

@gabik19 já se ptám, od toho snad diskuze je. Nechápu to nech jí být 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie