Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy, prosím o radu mám 13 letého syna, cca 4 do roka má angínu vždy zalečen antibiotiky. Jenže teď je to asi měsíc kdy jí měl naposledy opět byli nasazeny antibiotika, po dobrání kontrola kdy mu bylo zjištěno, že má stále červené krční mandle - byl mu udělán výtěr - vše v pořádku ale po týdnu opět kašel, rýma volala sem dr a ta mi jen řekla, že to chce vitamíny. Ok, tak sem do něj sypala ovoce, vitamín C, atd. Přešlo to
ale teď po cca 10 dnech opět kašle, při nadechnuti pálení v nose
už si nevím rady
vždyť to přeci není normální
ještě dodám alergie žádná ![]()
A proc by mel mit anginu? Ma nejakou virozu ne? Uprimne, i ta angina 4× rocne se mi nejak nezda. Cemu se divis, kdyz polyka ATB jak lentilky? U anginy zrovna ryma fakt neni typicky priznak( pokud beru v potaz anginu, na kterou jsou potreba ATB).
Vyšetření na alergologii a imunologii máte za sebou? Co pohyb, otužování, podpora imunity… zkoušeli jste? Pokaždé, když dostane atb na „angínu“, tak se dělá výtěr z krku nebo aspoň crp?
@mroe neříkám, že má angínu, jen jsem si sem přišla pro radu, že se mu stále vrací kašel i když byl zalečen antibiotiky. No bohužel, má i když v tomhle věku to není podle mého v pořádku. Takže se mu to vrací podle tebe, že polyká atb no takže děkuji za radu a hezký zbytek dne.
Nasadila.bych nějakou bylinnou kůru, na bakterie například lichořeřišnici. Jakmile.by ho začalo jen trochu bolet v krku, stříkat Streptokill (nebo kloktat), případně naředěnou propolisovou tinkturu. K těm ATB bere probiotika? Pokud ne, dávat a klidně i preventivně pořád. Zkrátka jakkoliv posílit imunitu. Takhle časté angíny mu můžou zničit mandle. Má vždy dělané výtěry?
@ivisek87 píše:
@mroe neříkám, že má angínu, jen jsem si sem přišla pro radu, že se mu stále vrací kašel i když byl zalečen antibiotiky. No bohužel, má i když v tomhle věku to není podle mého v pořádku. Takže se mu to vrací podle tebe, že polyká atb no takže děkuji za radu a hezký zbytek dne.
Ano, presne to si myslim. A proto bych se zamyslela, jestli je ten pediatr nejlepsi volbou… Dela vytery?
Mmch, u anginy zrovna kasel taky neni typicky priznak. Logicky…pokud vubec nemel anginu a zobe ATB na virozy, tak to asi fungovat nebude, akorat si rozhodi imunitu..
Asi má nějakou zadní rýmu a od toho kašle…pokud nemá horečky, nemá v krku evidentní angínu, tak bych se chovala jak při viroze. Jinak ta lichořeřišnice je dobrej nápad…je to přírodní antibiotikum, může užívat dlouhodobě. Ještě mě napadá, že být tebou bych si koupila streptest v lékárně, by ti pomohl rozpoznat streptokokovou angínu, když si nebudeš jista.
Tak má dcera má za měsíc a půl tři angíny za sebou, vždy antibiotika. Vyter, krev, orl- nic zásadního. Probiotika bere, valim do ni vitaminy. Proste prý se to tak někdy je. Je ji 16.
Pálení v nose zní spíš jako covid. Mohl ho chytit jak byl oslabený po angine.
@freeport píše:
Tak má dcera má za měsíc a půl tři angíny za sebou, vždy antibiotika. Vyter, krev, orl- nic zásadního. Probiotika bere, valim do ni vitaminy. Proste prý se to tak někdy je. Je ji 16.
A taky ma kasel a rymu?
@AnoNe covid nemá, dělali jsme test. Bohužel synovi už mu stoupla teplota 38,8, plus suchý kašel. A ano při angíne měl vždy teplotu, kašel, bolest v krku. ![]()
@ivisek87 píše:
@AnoNe covid nemá, dělali jsme test. Bohužel synovi už mu stoupla teplota 38,8, plus suchý kašel. A ano při angíne měl vždy teplotu, kašel, bolest v krku.
A ten vyter mu delaji? Covid klidne mit muze, negativni test na zacatku nic neznamena.
@freeport píše:
@mroe rýmu má, kašel ani ne
A jak tedy diagnostikovali tu anginu, kdyz vyter byl negativni? Nerozumim.