Vratka daně - nejsme manželé
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Má nárok na odečet na děti a sebe. Na vás ne, museli byste být manželé a vy byste musela navíc splňovat, že nemáte příjmy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LenkaN26 Příjmy manžel/manželka mít může, ale je tam roční limit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jeden z vás si může uplatnit děti, on si tebe odečíst nemůže, ptž nejste manželé..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To zalezi jake ma prijmy, kolik odvadi na dani a jestli ma nejake odecty (zivotko, penzijko, hypo atd). Pokud si deti uplatnuje mesicne a nebude mit zadne dalsi odecty, tak je vratka jen zaokrouleni a to byva kolem stovky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LenkaN26 píše:
Má nárok na odečet na děti a sebe. Na vás ne, museli byste být manželé a vy byste musela navíc splňovat, že nemáte příjmy.
prominte, ze se take ptam…mame take narok na neco, kdyz ja na materske, mame 2 deti, manzel zamestnanec ale azdy mesic ma na vyplatce na deti cirka 2 tis od statu…Tak mozna uz ani nemame na vic narok…Vubec se v tom nevyznam a nikdy v zivote se o to nezajimala a nedelala narok. dekuji za radu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahojte, nevíte, jak je to s vyúčtováním - vrácením daně u zaměstnance (tuším někdy v březnu), když s přítelem nejsme manželé, ale bydlíme spolu a máme dvě děti, má nárok na vrácení daně, nebo nemá?
Jmenuje se to odpočet na „MANŽELKU“ takže ano, musíte být manželé a slevu lze uplatnit za tolik měsíců(celých, podmínka musí platit k 1. dni v měsíci), kolik v roce to splňujete tzn. svatba 15.4. pak je nárok na slevu ve výši 8/12 z 24 840 Kč. Platí to v případě, že má manželka příjem do 68 000 Kč za rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@toooja Pokud jsi na mateřské a pobíráš PPM, tak za tento rok s největší pravděpodobností na nic nárok mít nebudeš (protože tvoje příjmy, do kterých se počítá i PPM, budou vyší než 68 000). Ale pokud jsi doma s dítětem a pobíráš jen rodičovský příspěvek a tvé příjmy nepřesáhly 68 000 Kč (rodičák se do toho nepočítá, stejně tak jiné soc. dávky), tak si může manžel uplatnit na tebe v rámci ročního zúčtování daně (udělá mu zaměstnavatel, když manžel o to požádá a dotlačí všechny podklady cca do konce února 2015) odpočítatelnou částku 24 tisíc a nějaké drobné (vrátí mu tedy určitý přeplatek na daních). Manželově mzdovce by mělo stačit čestné prohlášení, že jsi v roce 2014 neměla vyšší příjmy než 68 000 (vzor pohledej na internetu).
Jinak si může odečítat za určitých podmínek zaplacené úroky na hypotéce/úvěru ze stavebního spoření, z příspěvků na životní pojištění, příspěvky na penzijní pojištění a dary.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahojte, nevíte, jak je to s vyúčtováním - vrácením daně u zaměstnance (tuším někdy v březnu), když s přítelem nejsme manželé, ale bydlíme spolu a máme dvě děti, má nárok na vrácení daně, nebo nemá?
Jo to je jedna z výhod manželství
…taky jsem začala pracovat po mateřské a vyjde nám to s odpočtem - nesmí to přesáhnout 68 000 za rok a jelikož jsem začala až v 9. měsíci…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Vermion píše:
Jo to je jedna z výhod manželství…taky jsem začala pracovat po mateřské a vyjde nám to s odpočtem - nesmí to přesáhnout 68 000 za rok a jelikož jsem začala až v 9. měsíci…
Ty jsi nepobírala PPM a nebyla před mateřskou zaměstnaná?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
Ty jsi nepobírala PPM a nebyla před mateřskou zaměstnaná?
Z kontextu bych řekla, že nebyla myšlena mateřská, ale rodičovská… málokdo v ČR se vrací do práce opravdu po MD.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Svistice-moc dekuji za radu.Jsem,ano, na rodicaku. Skoda, ze jsem to nevedela rdive, treba u prvniho ditete…Tak skusime aspon ted.Jak se rika, to by bodlo!!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@toooja Možná, že by se to dalo uplatnit i zpětně, ale to by si manžel asi musel podat sám nějaké dodatečné dańové přiznání. To bude asi vědět ale lépe @j.a.n.i1
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Z kontextu bych řekla, že nebyla myšlena mateřská, ale rodičovská… málokdo v ČR se vrací do práce opravdu po MD.
No jo, já žiju v těch svých „reáliích“. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit