Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Chcela som sa spýtať, aké vreckové by ste dali dieťaťu študujúcemu na vysokej škole v Nemecku. Mám na mysli iba sumu na útratu a stravu. Študijné pomôcky, cestovné ani bývanie do toho prosím nezahrňujte. Je jasné, že časom si nájde aj nejakú brigádu, ale keďže je škola náročná, prvý ročník je dosť dôležitý a tak s alternatívou brigády v prváku moc nerátam. Je jasné, že každé dieťa má iné potreby. Bola by som rada, ak má niekto aj osobnú skúsenosť a s niečím poradí.
@majkakajka
Asi takhle - ono je třeba počítat s cenami, které tam jsou. A bude jíst ve škole (menza), bude si vařit nebo bude jíst venku (restaurace).
@Vickee píše:
Dát poprvé radši větší sumu, ať si odkládá účty a po měsíčním „vyúčtování“ se domluvit, co vám jako rodičům připadá únosné, co ne
to mi přijde jako rozumný nápad
ale třeba jak se já znám, dalších měsíc bych někde žebrala, protože účtenky si kolikrát ani neberu ![]()
@Vickee píše:
Dát poprvé radši větší sumu, ať si odkládá účty a po měsíčním „vyúčtování“ se domluvit, co vám jako rodičům připadá únosné, co ne
TAky si myslím, že dobrý nápad. Omezí se tím i „páreček v rohlíku tady“ a „pizza z okýnka tam“…
Spíš než víc bych mu dala míň + ať si vezme ze svého a co doloží, mu dát zpět. Nemyslím tím dát hodně málo, ale prostě tak akorát, i když ono je těžký říct, co je akorát.
Ale určitě se dá zjistit cena oběda v restauraci nebo menze někde na netu, aspoň přibližně.
Já účtenky beru, píšu si útratu - za potraviny, drogerku atd. pěkně sešit a sloupečky.
@Vickee
Tak ono dneska asi není problém kdyžtak poslat na účet ne?
Jenže dáš víc a rozháže to, řekne, že to bylo akorát. Ale nechci dělat z jejího syna nějakého raubíře, neznám ho.
Ale chápu, že třít bídu s nouzí by nebylo dobrý.
Jsem asi jediná, komu přijde účtenkování divný? Ten člověk je dospělý, studuje vysokou školu proboha, snad se rozumně a slušně podle cen domluví doma s rodiči. Vybavila bych ho odhadem 300 ečkama, než se tam „zajede“, určitě se mu někde sejde pár poplatků za kartu tamhle a onde, a po měsíci si to doma zúčtujem a určíme limit. Ale aby dokladoval nebo vůbec nemohl párek támhle a pizzu tuhle, je trochu ujetý, myslela jsem, že to bude inteligentní chlapec a ne děcko co prožere první kapesný v automatu s bagetama.