Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kdyz dam pod softsheel bundu a kalhoty dalsi vrstvu, chapu, ze vodeodolne je to stale. zustane to ale i termoregulacni?
Event. co byste dali pod bundu? Flisovou mikinu?
A co byste dali pod kalhoty? Leginy, jake? Funkcni z umelotiny, to uz je moc, ne? Z bavlny, z nejaky smesi?
Prosim o tipy, odkazy apod.
Pocasi bude asi vlhke, vetrne, sychrave, promenlive.
Velikost asi 164, kluk.
Příspěvek upraven 29.04.23 v 21:45
Ahoj, dáváme funkční prádlo z outlastu, vyrábí mj. Little Angel. My kupujeme v místním kamenném obchodě Outdoorkids a roky jsme spokojení. V poslední době děti ne legínách vždy prodřou kolena, ale první koupená sada vydržela a odnosily ji postupně všechny tři děti. Když je jó zima, dáváme zateplené softshellové kalhoty a pod bundu ještě mikinu nebo svetr.
Záleží, jak je ten softshell prodysny. Nicméně pokud chce mít člověk jistotu, že se nebude koupat ve vlastním potu, tak pod kalhoty bych při současném počasí už nic nedávala, pod bundu ideálně funkční triko a mikinu (třeba tu fleesku).
Bavlna jako vrstva na tělo akorát nasaje pot, ale neodvádí, schne pomalu.
Funkcni merino triko, pripadne funkcni mikinu, pod kalhoty uz nic.
Záleží na tom, jaký typ softshellu to je. Existuje zimní - ten je silný a má na rubu fleece, jarní - ten je střední síly a má mřížku a pak letní, ten připomíná šusťák a z rubu má tenoučký úplet. Pod zimní bych mezi 5 a 10°C dala jen funkční triko s dlouhým rukávem, pod jarní přidala slabou bavlněnou či funkční mikinu a pod letní dala fleecevou. Jinak si softshell vlastnosti udrží. Je relativně prodyšný, při normálním pocení se to odpaří, ale zároveň nepropustí vodu a vítr. Jakmile ale bude dítě echt spocené, bude mu zima, protože to ta látka nepropustí ven. Má jen určitou paropropustnost, většinou to stojí na štítku při koupi, popřípadě ji musí vědět švadlena, která bundu šila
@Ijen píše:
Funkcni merino triko, pripadne funkcni mikinu, pod kalhoty uz nic.
Na merino pozor, já ho třeba jako prvni vrstvu na tělo nesnesu. Vyhovují mi umělá funkční vlákna typu Moira, klimatex apod.
@Aduš8 píše:
Záleží na tom, jaký typ softshellu to je. Existuje zimní - ten je silný a má na rubu fleece, jarní - ten je střední síly a má mřížku a pak letní, ten připomíná šusťák a z rubu má tenoučký úplet. Pod zimní bych mezi 5 a 10°C dala jen funkční triko s dlouhým rukávem, pod jarní přidala slabou bavlněnou či funkční mikinu a pod letní dala fleecevou. Jinak si softshell vlastnosti udrží. Je relativně prodyšný, při normálním pocení se to odpaří, ale zároveň nepropustí vodu a vítr. Jakmile ale bude dítě echt spocené, bude mu zima, protože to ta látka nepropustí ven. Má jen určitou paropropustnost, většinou to stojí na štítku při koupi, popřípadě ji musí vědět švadlena, která bundu šila
To je úplná věda
@Svistice píše:
Na merino pozor, já ho třeba jako prvni vrstvu na tělo nesnesu. Vyhovují mi umělá funkční vlákna typu Moira, klimatex apod.
Tak ja ho zas miluju, ale chce to vyzkouset. Od moiry mi zas sedi jen neco.
@Svistice píše:
Jasne, to se muze stat, mne vyhovuje, mam i spodni pradlo. Naopak na moiru jsem si musela celkem zvykat. Nevim, jestli veci vybira ze stavajiciho satniku nebo teprve kupuje.
@negra jo, funkční materiály jsou tak trochu věda. Ale pro děti i pro sebe je miluju. ![]()
@negra píše:
Kdyz dam pod softsheel bundu a kalhoty dalsi vrstvu, chapu, ze vodeodolne je to stale. zustane to ale i termoregulacni?
Event. co byste dali pod bundu? Flisovou mikinu?
A co byste dali pod kalhoty? Leginy, jake? Funkcni z umelotiny, to uz je moc, ne? Z bavlny, z nejaky smesi?
Prosim o tipy, odkazy apod.
Pocasi bude asi vlhke, vetrne, sychrave, promenlive.
Velikost asi 164, kluk.
Pod bundu tričko, pod kalhoty nic. Můj syn by se upekl. Pokud se jedná o dnešní počasí v ČR - tzn. od 5 do 15°C.
On ten softsheel není Bůh ví co, sice neprofoukne a nepromokne, ale ani moc nevětrá, tak je v celku jedno co se dá dospod.