Vše o invalidním důchodu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Vše o invalidním důchodu
Zdravím,
Moje situace je následující: je mi 23 let, mám bipolární afektivní poruchu a sociální fobii (nezvládám telefonovat, chodit na nová místa, obecně komunikace velký problém - nemám žádné přátele [v minulé práci jsem např. vypla zvuk u služebního telefonu a šéfovi tvrdila, že nikdo nevolá
], někdy celé dny proležím v posteli, nesoustředím se, nic mě nebaví, nedodržuji ani základní hygienu, prostě přežívám, jindy rozdělám/naplánuju/slíbím miliardu věcí, které ale většinou kvůli depresivní fázi nevyjdou). Dva roky se léčím na psychiatrii, přesto mám problém s lékařkou komunikovat. Od března jsem pracovala jako sekretářka, od konce srpna jsem na nemocenské, protože jsem to psychicky nezvládala. Od listopadu snad nastoupím na jinou pozici, za minimální mzdu. Jsem absolventkou gymnázia, VŠ se mi z důvodu nemoci nepodařilo dokončit (dělala jsem technickou školu, v posledním ročníku jsem utekla). To je tak ve zkratce ![]()
A teď co mě trápí: myslíte, že má cenu žádat o invalidní důchod (až budu mít potřebnou dobu pojištění)? Upřímně nemoc mi zkazila vpodstatě všechno - nebýt ji, měla bych super práci za hezký peníze, přátele, zájmy… Tak bych to chtěla alespoň takto „kompenzovat“. A jak žádost probíhá? Musím to říct prvně psychi? Nebo si od ní nějakou zprávu vyžádá OSSZ? Stydím se ji o tom říct. Pro mě by bylo nejlepší, kdyby o tom vůbec nevěděla, ale to asi nepůjde. Nevím, jak ji to říct, aby si nemyslela, že „simuluju“, že si to vymýšlím. Nevím jak jinak to popsat, prostě aby se na mě nezlobila.
Pardon, možná mám špatně zařazené téma. Ale potřebovala bych se částečně i vykecat. A ráda si poslechnu něčí názor na moji situaci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Zajdi na OSSZ a podej si žádost o ID tam, nikomu nemusíš nic vysvětlovat, zprávy od lékařů si vyžádají sami.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
O ID si jistě požádej, na místně příslušné pobočce OSSZ. Vyplníš tam jméno a a dresu praktického lékaře, ten pak doloží Tvou zdrav. dokumentaci vč. zprávy psychiatra.
Jen si nejsem jistá, zda přiznají plný ID ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@cell píše:
O ID si jistě požádej, na místně příslušné pobočce OSSZ. Vyplníš tam jméno a a dresu praktického lékaře, ten pak doloží Tvou zdrav. dokumentaci vč. zprávy psychiatra.
Jen si nejsem jistá, zda přiznají plný ID
Plný už neexistuje, jsou tři stupně ID. 3. stupeň uznají v případě časté hospitalizace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Enmamma píše:
Plný už neexistuje, jsou tři stupně ID. 3. stupeň uznají v případě časté hospitalizace.
Já vím, ale používám stejně nejhojněji používaný slang
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@cell píše:
Já vím, ale používám stejně nejhojněji používaný slang
OK ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Také bych požádala a možná bych zároveň pouvažovala o možnosti příspěvku na péči, pokud spoustu věcí sama nezvládáte mohla by jste pobírat ještě příspěvek, z kterého budete buď hradit nějakou asistenci to by vám měla nabídnout psychiatrička/psycholožka nějaké centrum, kde takové služby nabízejí nebo příspěvek můžete brát na člena rodiny, který vám bude pomáhat-cesty k lékaři, kultura, nákupy- apod. jen teda nevím, zda se o tento příspěvek může žádat až po nějaké době co člověk bere id, ale na toto by vám určitě odpověděli na té OSSZ, hodně štěstí a ať práce vyjde…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, moje maminka má diagnózu středně těžká deprese, byla i párkrát hospitalizována na psychiatrii a pobírala částečný invalidní důchod, nevím, jaký je to dnes stupeň. Lenka
- Citovat
- Upravit
@sofo12 Cenu to má, ale neupínejte se na to. Ve 23 letech potřebujete mít min 2 roky pojištěné před vznikem invalidity. Jestli byl váš prům výdělek kolem 25.000,–, tak při přiznání ID v prvním stupni budete pobírat kolem 3.500,–.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Optimální postup je následující: vycházet je potřeba hlavně z doporučení psychiatra, záleží také nejen na obsahu zprávy, ale i na tom, aby byla co nejlépe zformovaná. S tím zajít za praktikem a ten vyplní a odešle žádost na sociálku. Revizák rozhoduje jenom na základě zpráv. Při pozvání k projednání důchodu už bývá rozhodnuto.
Chápu, že je ti hodně blbě, ale celkově se mi zdá, že tvoje potíže na přiznání důchodu nejsou zatím dlouhodobé. Protože právě ta formulace „dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav“ je důležitá. V tvém stavu bych se poradila s psychiatrem a nechala se hospitalizovat v nějaké dobré psychiatrické nemocnici. A pak by žádost o důchod měla určitě větší váhu.
Oni celkově neradi přiznávají ID s psychiatrickými diagnózami.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sloninka : ale houby, žádost o ID si musí podat sama. Praktik žádnou žádost neodesílá, to musí pacient sám. OSSZ pak vyzve praktika k doložení zdrav. zpráv a ten to udělá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sojkka píše:
@sofo12 Cenu to má, ale neupínejte se na to. Ve 23 letech potřebujete mít min 2 roky pojištěné před vznikem invalidity. Jestli byl váš prům výdělek kolem 25.000,–, tak při přiznání ID v prvním stupni budete pobírat kolem 3.500,–.
To se mi nezdá, znám člověka který dostal plný ID v 19-let a nikdy nepracoval, tedy protože pracovat nemohl ze zdrav. důvodů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lilith1 Jelikož píšeš o plném ID, tak to je siutace před rokem 2010, což odpovídá
dnes 3 stupni a tam nemusela a nemusí být dosažená doba pojištění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejhorší na tom všem kolem přiznávání id je to, že strašně záleží na jakého revizáka narazíte, někteří lidé z psych. nemocema id mají a dle mých kolegů /lékařů/ se kterýma jsem pracovala v nemocnici by na důchod vůbec neměli dosáhnout, je dost pacientů, kteří to jen zneužívají např. feťáci, kteří si většinou psych. nemoc vytvořili právě díky fetu a je jich víc, ale to se mi zde nechce rozepisovat, je to taková ta menšina z nás, která má víc peněz než si my všichni můžem dovolit a pořád mají málo..! Já jsem teď procházela řízením ohledně přezkoumání příspěvku na péči po pěti letech, paní ze sociálky mi tvrdila, že praktická lékařka odešle vyplněný formulář a prdlajs odeslat jsem to musela já, kamarádka z jiného města zas vůbec u praktika nebyla tam si to vše zařídili na sociálce, takže ono je to také všude jiné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@cell píše:
@sloninka : ale houby, žádost o ID si musí podat sama. Praktik žádnou žádost neodesílá, to musí pacient sám. OSSZ pak vyzve praktika k doložení zdrav. zpráv a ten to udělá
Nebudu se dohadovat, ale zřejmě je praxe různá. Mně žádost odeslal praktik tak jak jsem psala. Pouze když mám přezkoušení, tak sociálka vyzve praktika.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit