Vstupní prohlídka- proplacení

Anonymní
7.3.19 09:59

Vstupní prohlídka proplacení

Má zaměstnavatel ze zákona povinnost proplatit po uplynutí zkušební doby vstupní prohlídku? ;)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16162
7.3.19 10:08

Ano, má povinnost ji proplatit ihned po uzavření pracovněprávního vztahu (smlouva, dpp, dpč), tzn. neměl by ani vyčkávat na konec zkušební doby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
7.3.19 10:33

Ano. A zamestnavatel, co by mi ji neuhradil, ten by mi nestál za to, abych u něj pracovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
7.3.19 11:05

Setkala jsem se s tim, ze v pracovni smlouve byl odstavec, ze jsme se spolu dohodli, ze si ji uhradi zamestananec sam :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
7.3.19 11:20

Ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101602
7.3.19 11:22

@zrcadlo Nejsem si jista zda ma vubec povinnost proplacet vstupni prohlidku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
7.3.19 11:25
@Miss_cz píše:
Setkala jsem se s tim, ze v pracovni smlouve byl odstavec, ze jsme se spolu dohodli, ze si ji uhradi zamestananec sam :zed:

https://www.mesec.cz/…-zamestnani/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16162
7.3.19 11:30
@j.a.n.i1 píše:
@zrcadlo Nejsem si jista zda ma vubec povinnost proplacet vstupni prohlidku.

Zákon o specifických zdravotních službách:
V § 59 odstavec 2 zní:

„(2) Vstupní lékařskou prohlídku hradí osoba ucházející se o zaměstnání. Zaměstnavatel osobě ucházející se o zaměstnání vstupní lékařskou prohlídku uhradí, jestliže s ní uzavře pracovněprávní nebo obdobný vztah. Věta první a druhá se nepoužije, jestliže osoba ucházející se o zaměstnání se s případným zaměstnavatelem dohodne o úhradě vstupní lékařské prohlídky i v případě neuzavření pracovněprávního nebo obdobného vztahu, anebo stanoví-li právní předpis jinak. Vstupní lékařskou prohlídku, jde-li o posouzení zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání k práci v noci, hradí případný zaměstnavatel vždy.“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
7.3.19 11:37

ano, proplácí ji většina zaměstnavatelů, dnes už klidně během zkušební doby, není třeba čekat na konec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
7.3.19 11:41
@eumedon píše:
https://www.mesec.cz/…-zamestnani/

Nenapsala jsem, že je to v pořádku. Jen, že je to někde realita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12572
7.3.19 12:18
@Anonymní píše:
Má zaměstnavatel ze zákona povinnost proplatit po uplynutí zkušební doby vstupní prohlídku? ;)

Je to na dohodě mezi zaměstnanvatelem a zaměstnancem, povinnost to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101602
7.3.19 12:34

@zrcadlo No, takze podle tohoto nemusel. Nicmene jak daval @eumedon tak uz se to zmenilo a musi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16162
7.3.19 16:42
@j.a.n.i1 píše:
@zrcadlo No, takze podle tohoto nemusel. Nicmene jak daval @eumedon tak uz se to zmenilo a musi.

Musel, poslala jsem aktuální právní úpravu od r. 2017.

@lilith1 píše:
Je to na dohodě mezi zaměstnanvatelem a zaměstnancem, povinnost to není.

Povinnost to je! Na dohodě je pouze to, jestli zaměstnavatel uhradí i prohlídku člověku, který k němu nakonec nenastoupí (jakmile nastoupí, platí zaměstnavatel vždy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
7.3.19 20:02
@Anonymní píše:
Má zaměstnavatel ze zákona povinnost proplatit po uplynutí zkušební doby vstupní prohlídku? ;)

Vstupní prohlídku jsem měla u smluvního lékaře zaměstnavatele, takže tam se nic neplatilo. Platila jsem za výpis z dokumentace u obvoďáka a to jsem dostala proplaceno nejpozději s první výplatou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat