Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminy,
tak vás taky požádám o radu nebo možná zkušenosti. Malýmu byl teď rok, do pěti měsíců plně kojený, ale jelikož je od mala aktivní cvalda, tak mu to přestalo stačit, takže začaly příkrmy. Odstavování zvládal perfektně, od první lžičky jedl, jak nezavřený a to mu zůstalo. Kojila jsem ho do devíti měsíců. Od desátého z prsa cucnul jen na pomazlení nebo trochu napít, ale jinak vyžadoval hlavně normální jídlo. Po poradě s doktorkou jsme se rozhodli, že když o prso sám moc nebojuje a má radší pořádný „žvanec“, tak lepší odstavit teď, než se s nim pak prát. Problém nebyl žádný, přestala jsem kojit téměř ze dne na den, prsa se nedožadoval a víceméně žádný kalorický význam to pro něj už nemělo. ALE! Od malinka nesnášel sunar a to jakékoliv značky. Prostě mu to nechutná, smrdí mu to. Když vypil 50 ml, byla jsem ráda. Nesní mi to už ani v kaši. Všude píšou, jak je pro ně do tří let tohle všechno důležitý, aby měla děcka všechny vitamíny, ale on to prostě odmítá! Máte některá stejný problém? A co s tím? Mám strach, aby měl v pohodě imunitu, ale má vyvážený a pestrý jídelníček, jí všechno bez problémů, tak by v tom snad problém být nemusel, ne? Zatím měl „jen“ šestou dětskou nemoc v 10 měsících a jednu virózu má teď - to chytil od nás. Co si myslíte vy? Doktorka říkala, že mám být v klidu, že je to i dost reklamní tah, že to maj pít do tří let…ale v okolí žádnou mamku neznám, která by tím dítě nekrmila. Tak se ptám vás, tady. Děkuju moc ![]()
Dceři je 20m. a UM odmítá, za svůj život vypila asi 10ml. Je spousta dětí, co UM nepřijmou. Hele, ono je to s tím UM taky dost velká reklama a kšeft.
Zkoušela jsi mléčné kaše, třeba by mu to v tom to mléko nevadilo¨
a neb zkus 3.5 procentní mléko plnotučné klasické, co prodávají v krámě
Micelinka - dík, doktorka mi to taky říkala a já tomu docela věřím, ale chtěla jsem znát i jiné názory. Nijak zvlášť vystreslá z toho nejsem, šlo mi jen o tu imunitu. Ale vzhledem k tomu, že zbaští fakt cokoliv, takže s ovocem ani zeleninou není moc problém, tak se zas tolik nebojím. Pořád lepší, než kdyby chtěl jen sunar a nejedl.
Tumpach - děkuju za reakci. Mléčné kaše jedl, ale je to sladké a večer mi po nich nechtěl spát. Byl po nich strašně aktivní a po čase mu to taky přestalo chutnat. Teď je jí maximálně 2× do měsíce a stejně půlku nechá. Daleko radši si dá maso se zeleninou a nějakou přílohu. Jako co se týká běžného jídla, tak to mám s ním spíš opačný problém. Nic před ním neschovám, zatím jsem ani nenašla nic, co by nejedl (krom právě sunarů a kaší). On může být i po večeři a stejně by mi nejradši snědl i půlku té mojí. Fakt silážní jáma, jak říká tatínek.. A pokud jde o klasické mléko, tak toho ještě moc nemůže (údajně ho děti do roka „jíst“ nemají a rok mu byl před týdnem a u nás říkala mudr, že mám na něj najíždět fakt opatrně, protože to vypadá, že možná bude atopik, ale to zatím není jisté…), takže to riskovat nechci.
Ahoj, ziju v anglii a tady se doporucuje sunar jen do roka a pak klidne dat normalni mliko, nekteri dokonce doporucuji od sesti mesicu. Nezkousela jsi ho uz dat? Treba jen na snidani, prevarene, zkusit jestli to nic nedela a hlavne chutna a pokud ok tak zvysovat davky. Pokud mas strach, ze nema dost vitaminu, tak se daji urcite koupit vitaminy pro rocni prcky…Ale na druhou stranu, pokud ma rozmanitou stravu, ji dost mlecnych vyrobku, papa zeleninku a ovoce tak to bude ok.
Lucaa - ahoj a děkuji. Mlíko zkouším, sem tam mu do něj namočím třeba piškot, jen tak postupně zatím, aby si zvykal a já zachytila nějaké případné reakce. Zatím je to v klidu a chystám se mu mléko do jídelníčku zařadit. Mléčné výrobky, ovoce i zeleninu bežně jí. Každý den má banán a kus jablka, jogurt nebo jogurt s tvarohem, někdy ovocné přesnídávky, zeleninu taky denně, převážně v hlavních jídlech. Syrová je na něj zatím tvrdá, ale zbožňuje salátové okurky
takže myslím, že těch vitamínů snad bude mít i z běžného jídla dost. Nijak ho nešidím. Z těch doplňků se asi ale na něco v lékárně poptám - jde mi především o dostatek jódu. Ten, co vím, je hlavně v rybách a ty mu zatím dávat nemám… Se všemi možnými alergeny musím kvůli kůži postupovat se zpožděním, postupně a opatrně. Ale taky už jí párkrát kousek měl a nic se nedělo.
Lucca - ale jinak ten sunar ani do roka neměl.. Od zhruba toho desátého měsíce je jen na vodě, občas čaj nebo ovocná šťáva - hodně ředěná. Nijak jsem to neřešila, ale teď s tou první virózou nad tím přemýšlím, jestli právě to nemá nějakou souvislost. Na druhou stranu to teď řádí všude a jiné děti marodí i kojené nebo se sunarem. Takže asi zbytečná starost a šílenství matky s prvním dítětem ![]()
Ja bych to s mlikem nehrotila. Ji treba jogurty? Prirodni syry? S tim si klidne vystaci.
Jj, Sunar do tri let a jeste lip do sesti, jeden nikdy nevi
Tohle je proste obchodni taktika, taky potrebujou vydelavat ![]()
Asha
tak to mě pobavilo! Ale jinak - kámoška to dávala pít synovi do šesti let, to už mi přijde fakt na hlavu.. Je mi jasný, že je to hlavně reklama. S jogurtama jsme v pohodě. Sýry zatím moc ne. Máš nějaké doporučení, jaký sýr je třeba vhodný?
@kofeinka zkoušela jsi Sunar Nutradefense? náš prcek taky nic nechtěl a tohle mu jede, ale asi to bude u každýho prcka jinak
@kofeinka píše:
Ashatak to mě pobavilo! Ale jinak - kámoška to dávala pít synovi do šesti let, to už mi přijde fakt na hlavu.. Je mi jasný, že je to hlavně reklama. S jogurtama jsme v pohodě. Sýry zatím moc ne. Máš nějaké doporučení, jaký sýr je třeba vhodný?
Treba Lucinu bez prichute, nebo cerstvy syr, baleny v igelitu, takovy kolecko to je… Zerve…procti etikety, cim min prisad, tim lip.
Pokud jí mléčný výrobky, tak bych to fakt nehrotilajogurty s ovocem, lučinu, cottage, žervé, sem tam kousek tvrdého sýry, např eidam. tam je hodně vápníku, ale dávej ho jen občas, kvůli soli. PO roce už můžeš zkusit i tvaroh, nasladko i naslano. ![]()
@kofeinka Nas syn nechtel sunar od 10 mesicu!!! Odmital mi ho!
Dcera byla už od narození na UM. Do 4m jsem částečně kojila v 9m řekla ble na Um a od té doby má jen kaši na noc a někdy k snídani když vstává moc brzy a já chci aby ještě usnula. Mléko můžeš nahradit jogurty. Já dceři dávala někdy i tvaroh už od 9m. UM se dá kvalitně nahradit kaší a mléčnými výrobky.