Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Investovat do kvalitního fusaku! nejlépe rostoucí Emitex. nakup pár věcí ve velikosti 50 kdyby se ti narodilo pidimimi (můj donošený prcek mě 47cm a 50 nosil celé šestinedělí) hlavně 56 a 62 to je univerzální velikost.
syn se narodil v lednu ve velkých mrazech měl bavlněný overal, kombinézu, teplou čapku, rukavičky, botky a byl ve fusaku. když bylo kolem 0 dostával jen overal, bavlněnou čapku, rukavičky a do fusaku.
kupuj hlavně bavlněné oblečení. vrstva která je na kůži musí být vždy 100% balvna!
Záleží taky na tom jak ho chceš oblékat (jaký styl). Já to dělám takto: na den dupačky + bodyčko s dl. rukávem nebo tričko s dl. rukávem (ty moc ne, vyhrnují se) někdy dám tepláčky + body s dl. rukávem nebo polodupačky (ty mám jedny) když jdeme ven tak obecně platí pravidlo, že mimi dáš o jednu vrstvu víc než máš ty. Máme březňátko a do kočárku měla na dupajdy svetřík, pak zavinka, deka někdy i dvě a fusak a bylo jí krásně. na zimu pořiď určo tak dvoje rukavičky, pletené čepičky, pletené botičky. S capáčky zkušenost nemám. Ponožky sem dávala i ve vedrech do 30°C. Na noc: bodyčko s kr. rukávem + overal + spcí pytel + peřnka. teď máme chladněji tak dávám body s dl. rukávem. Trička s krátkým bych na zimu nekupovala neužiješ to, mám jich doma haldy a nedala sem ani jednou, na léto možná, ale já mám radši bodyčka. Velikosti:od nejmenší velikosti nekupuj nic pokud nebudeš mit nedonošeňátko jinak od každého pár kousků děti rychle rostou ![]()
Tak za mě nekupovat nic v pidi velikostech. Ale věřím, že se tu najde někdo, kdo mi bude odporovat. I tak bych ale v tom nejmenším nakoupila jen pár kousků a víc toho přikoupila až ve vel. 62 (0-3m.) - ono když je to miminu větší, tak to zase až tolik nevadí, dá se ohrnovat, ale co s malým, že. Syn měl při narození 53cm, ve vel. 56 jsem měla jen pár kousků a obléknul to první dna týdny (do něčeho se už ani nevešel).
Já měla velkou zásobu bodýček a tepláčků/polodupaček. Dupačky jsem třeba nevyužívala, přijde mi zdlouhavé svlékat při přebalování celé dupačky nebo rozepínat v rozkroku knoflík po knoflíku. Tepláčky nebo polodupky jsem jsem stáhla a bylo to. Ale přiznám se, že dupačky nejsou ani můj vkus, takže jsem je neměla i z tohoto důvodu.
Bodýček jsem pro začátek měla asi 12 s dlouhým rukávem a 10 s krátkým (máme letní dítě), tepláčků a polodupek také 10. Overálky jsem já používala na spaní, ty první týdny i přes den na doma, měla jsem jich 16 a ty jsem teda využívala hodně. Capáčky jsou spíš na parádu, pokud se mi mimčo narodí v prosinci, budeš určitě používat kombinézku a do té capáčky nejsou potřeba.
Osušek jsem měla asi 10 - tetra pleny. Jsou to velké látkové pleny a byly nejlepší. Rychle schly, mimčo se do nich zabalilo a bylo v mžiku suché. Žínku jsem vůbec nepoužila.
Obecně bych pro prosincové mimino pořídila na oblečení hlavně body s dlouhým rukávkem, nějaké ty polodupačky/dupačky, nějakou teplou kombinézku, pár mikinek/svetříků a nějaké čepičky a rukavičky. Pak už záleží na tom, jak chceš mimčo oblékat, ale v zimě to mimino stejně tráví nejvíc času zamuchlané ve fusaku, takže to moc na parádu není.
Příspěvek upraven 24.09.12 v 22:13
@Renisek20
podobný rady „nekupuj nic malého, protože to neunosí“ způsobili že můj syn chodil první dva měsíce v jednom overalu a dvou bodýčkách, protože všechno mu bylo šíleně veliké. a to byl donošený přesně do termínu
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o radu. Jsem už docela zoufalá, protože totálně netuším co, kolik, jakou velikost koupit. O děti jsem se moc nezajímala, a tak teď prostě nevím nic
Když to řeknu takhle - nemám ani moc ponětí jak se to na sebe vrství
Takže - můžete mi prosím poradit, co mám a co nemám kupovat? Zatím mám teda pár bodyček s dl. rukávem a nějaké ponožky (na nejmenší).
Kolik kusů polodupaček od každé velikosti? Užiju i dupačky? Kolik overalů (počítám, že ty asi na spaní?) Co capáčky? Kolik osušek, žínek?
Prostě tak nějak komplet výbavička pro začátek (na různé seznamy jsem koukala, ale všude je to jinak, a bez velikostí).
Díky moc, M.
Těch malých věciček moc nekupuj, miminko hodně rychle roste, takže je zbytečné mít dvacet bodýček velikosti 56. Počítej s tím, že ti prcek oblečení třikrát i víckrát denně pročůrá nebo pokaká, tak abys měla v zásobě na převlečení. U nás vel. 56 vydržela asi 14 dní. 62 Taky nebude na moc dlouho, delší dobu vydrží až vel. 68 a 74 (aspoň u nás vydržela) Určitě pořiď fusak, hlavně aby měl průřezy na pásy. V zásadě platí, že by dítko mělo mít stejně vrstev oblečení jako ty plus jednu navíc. Já jsem dávala do kočáru body, dupačky, kabátek, vlněné kalhoty, ponožky, svetr, čepičky bavlněnou a vlněnou, to samé rukavičky, zavinovačka, fusak, nánožník.
Ohledně žínek a osušek, ze začátku jsem měla žínky jednorázové, v balíku je jich snad 50. Pak po třech kusech, žínky i osušky. Stejně se furt pralo, tak to stačilo.
Osušky a žínky sem měnila o 3 dnech pokud se jinak neumazali, žínka na obličej + žínka na tělo
Kdybys cokoli potřebovala vědět tak napiš SZ ráda pomůžu ![]()
Brala bych jen 56, menší ne, rukáv ohrneš vždycky a hlavně z toho stejně strašně rychle vyrostou..
trička nemá smysl kupovat - hrnou se, brala bych jen body s dlouhym rukávem idealne zavinovací - má patenty na boku, takže nenatahuješ přes hlavu, má je třeba C&A
polodupačky byly zlatý, hodně jsem používala i overaly, na noc i na den,
punčochače jsem měla jedny, zimni kombinezu taky jednu (tu bych koupila ve vel. 62)
capáčky jsem nekupovala vůbec, měl až první boty, když začal chodit
určitě kup klasicky bavlněný čtvercový pleny, těch neni nikdy dost, hodně jsem je používala i na utírání, extra dětský ručník/osušku jsme neměli
z kosmetiky to nepřeháněj, ze začátku jsem myla jen čistou vodou a ani jsem nemazala (ale mam olej od weledy a je fajn), maximálně bych koupila něco na zadek - bepanten, kalciovku..
jinak mysli na to, že neni problém cokoliv dokoupit podle toho, co ti bude vyhovovat, hypermarkety maj lecos ![]()
@Z.jev píše:
Těch malých věciček moc nekupuj, miminko hodně rychle roste, takže je zbytečné mít dvacet bodýček velikosti 56. Počítej s tím, že ti prcek oblečení třikrát i víckrát denně pročůrá nebo pokaká, tak abys měla v zásobě na převlečení. U nás vel. 56 vydržela asi 14 dní. 62 Taky nebude na moc dlouho, delší dobu vydrží až vel. 68 a 74 (aspoň u nás vydržela) Určitě pořiď fusak, hlavně aby měl průřezy na pásy. V zásadě platí, že by dítko mělo mít stejně vrstev oblečení jako ty plus jednu navíc. Já jsem dávala do kočáru body, dupačky, kabátek, vlněné kalhoty, ponožky, svetr, čepičky bavlněnou a vlněnou, to samé rukavičky, zavinovačka, fusak, nánožník.
Ohledně žínek a osušek, ze začátku jsem měla žínky jednorázové, v balíku je jich snad 50. Pak po třech kusech, žínky i osušky. Stejně se furt pralo, tak to stačilo.
takhle sem to myslela, malá se mi vzbudila tak sem to napsala ve zkratce amazala sem uspávat ![]()
@paola white píše:
@Renisek20
podobný rady „nekupuj nic malého, protože to neunosí“ způsobili že můj syn chodil první dva měsíce v jednom overalu a dvou bodýčkách, protože všechno mu bylo šíleně veliké. a to byl donošený přesně do termínu
Tak pokud by bylo miminko malinké, dá se menší oblečení nakoupit i po porodu, ne? ![]()
Mám 2 zimní děti (prosinec, leden), takže rozhodně body s dl. rukávem, dupačky (polodupačky jsem dávala až později, dupačky mi přišly teplejší - dítko jimi mělo v teple zádička i bříško), mikinky (ale ne přes hlavu), určitě kombinézu (ve vel. 62,ikdyž bude malé mimi, u kombinézy to nevadí). čepici i rukavice jsem měla jen jedny. Samozřejmě zavinovačku, já měla obyč, jsou i nějaké teplejší, ale opět mi to přijde zbytečné, ev. přikryješ mimi dekou či peřinkou.
Overal na spaní jsem měla ve vel. 56 a 62 jen jeden. Mimi rychle vyroste, ev. může spát v body a dupačkách (když se třeba pročurá či poblinká). Až ve větších velikostech jsem měla 2. Pod overal jsem na spaní dávala buď plátěné košilky nebbo body s kr. rukávem.
Osušky jsme měli 2 - do jedné jsem utřela hned po koupání, pak jsem dala suchou na oblíkání. Žíňky taky 2 - jedna obličej, druhá na tělo.
Malé velikosti bych nekupovala, pokud se ti narodí malé mimi, manžel nebo maminka skočí do obchodu a dokoupí.
@Radka K píše:
Tak pokud by bylo miminko malinké, dá se menší oblečení nakoupit i po porodu, ne?
no v lednu při -25°C v šestinedělí se mi fakt nechtělo lítat s prckem po městě a shánět. manžel na to bohužel nemá čas a příbuzenstvo nepomůže takže je podle mě lepší mít něco v zásobě. v KIK to stojí pár káblí a tyhle pidi velikosti tam mají hodně
A ještě k množství, záleží, jak ti doma schne prádlo, protože pračka stejně nejspíš pojede každej den, já měla pár kousků, protože jsem to večer pověsila a věděla jsem, že do rána to bude suchý.. takže body jsem měla 5-6, polodupačky troje a 5-6 overalů a stačilo bohatě i přesto, že mladej byl blicí dítě
V tomhle souhlasím s essmy, v zimě stejně musíš topit, prádlo je hned suché, stačí ho mít míň (ikdyž bys měla něco jen přemáchnout v ruce). Ale je pravda, že já prala skoro pořád.
Já třeba měla oblečení dost, protože jsem ten typ člověka, který nepere třikrát do týdne. To praní mi nevadí, ale z žehlení několikrát týdně bych se asi zbláznila. Takže jsem měla zásobu a prala jsem si jednou za dva týdny. Teď už je to horší. Teď jak každý týden nevyperu, tak se pro změnu můžu zbláznit z těch kup.
Ahoj, prosím o radu. Jsem už docela zoufalá, protože totálně netuším co, kolik, jakou velikost koupit. O děti jsem se moc nezajímala, a tak teď prostě nevím nic

Když to řeknu takhle - nemám ani moc ponětí jak se to na sebe vrství
Takže - můžete mi prosím poradit, co mám a co nemám kupovat? Zatím mám teda pár bodyček s dl. rukávem a nějaké ponožky (na nejmenší).
Kolik kusů polodupaček od každé velikosti? Užiju i dupačky? Kolik overalů (počítám, že ty asi na spaní?) Co capáčky? Kolik osušek, žínek?
Prostě tak nějak komplet výbavička pro začátek (na různé seznamy jsem koukala, ale všude je to jinak, a bez velikostí).
Díky moc, M.